Górcső alá veszi a kormány a dinnyetermelőket

2012. június 27. szerda - 14:40 / piac-profit.hu
  •    

A vidékfejlesztési miniszter a regisztrált dinnyetermelők teljes körű ellenőrzését rendelte el június 20-ától. A vizsgálat célja, hogy csak olyan őstermelők árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyszíneken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket árulják.

A regisztrált dinnyetermesztők teljes körű ellenőrzését rendelte el június 20-ával a vidékfejlesztési miniszter – közölte a szaktárca. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a vizsgálat célja, hogy az őstermelők közül csak azok árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyeken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket értékesítik.

Több disznót szeretne a kormány az országban
A jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére. A forrásra azért van szükség, mert a 2002-ben még 6 milliót meghaladó sertéslétszám napjainkra a 3 milliót is alig éri el. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a sertéságazat helyzetét javító intézkedési tervet, melynek fő célja, hogy néhány éven belül 6 millióra emelkedjen az országban a sertések száma.

A magyar görögdinnye fogyasztásának népszerűsítésére tavaly kampányt hirdetett Fazekas Sándor. A miniszter megállapodott az önkormányzatokkal arról, hogy az őstermelők a városközpontokban, forgalmas helyeken dinnyeárusítási lehetőséget kapnak. A kijelölt területeken csak olyan termelők árusíthattak, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek.

Az idén ismét lesz ilyen lehetőség, ezért van szükség az előzetes ellenőrzésre. A magyar görögdinnye fogyasztásának ösztönzésére a 2011-ben indított kampány meghozta a sikerét, tavaly 20 százalékkal több fogyott idehaza ebből a gyümölcsből.

Az előző évben 4.800 hektáron 178 ezer tonna dinnyét termeltek Magyarországon. Ennek a mennyiségnek belföldön mintegy 60 százalékát értékesítették, ez 15-20 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A növekedést a szakemberek a promóciós kampány sikereként értékelték. A kampány idén is folytatódik a magyar dinnye belföldi értékesítésének ösztönzésére. Ebben a szezonban várhatóan mintegy 5.000 hektáron 180-185 ezer tonna görögdinnye terem.