Felpörgött az ingatlanpiac szeptemberben

2013. október 05. szombat - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az idei év eddigi legerősebb forgalmát mutatta az ingatlanpiacon a szeptember hónap, amely így a 2013-as évre jellemző folyamatos növekedési trendbe kitűnően illeszkedik.

Az idei teljes forgalom így a Duna House becslése alapján eddig 63 166 ingatlan adás-vételt jelent, ami a tavalyi ugyanezen időszakban mértek alatt marad 11 ezerrel, de a 2012-es első negyedévet a végtörlesztés miatti erős forgalom jellemezte.

Izgalmasabb képet mutat a – végtörlesztés hatásától mentes – második és harmadik negyedévek összehasonlítása. Idén 44 844, tavaly 44 290 darab tranzakciót becsült a Duna House, vagyis szinte pontosan egyforma forgalmat. Ez mindenképp forgalomélénkülést mutat, ugyanis 2012-ben ebben az időszakban még erős ingatlanforgalmat generált a Kombinált Mikrohitel Program, ami viszont idén már nem elérhető a kkv-k számára. Azaz az idei piac e nélkül képes a tavalyi szintet hozni.

A kismértékű erősödés hátterében az állami kamattámogatásos otthonteremtő hitelezés áll. Tavaly Q1-Q2 időszakban 65,8 milliárd Forint értékben vettek fel lakáscélú hitelt, idén viszont ugyanebben az időszakban 81 milliárd körül. A különbözetet az átlagos 5,88 milliós hitelösszeggel elosztva kiderül, hogy ~ 2 600 db tranzakciót köszönhet az utóbbi fél év az otthonteremtő hitelezésnek.

Hogyan vegyünk céges ingatlant?
A vállalkozók többsége általában túl van egy vagy több ingatlanvásárláson, tehát nem tapasztalatlanok, azonban mindenkit érhet meglepetés. Szakértőnk felhívja a figyelmet néhány buktatóra.