Erősítjük a lengyel barátságot

2012. március 23. péntek - 09:31 / piacprofit.hu
  •    

A Magyar-Lengyel Barátság Napja (március 23.) alkalmából Schmitt Pál köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett Bronislaw Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke.

A kétnapos magyarországi látogatás keretében a lengyel köztársasági elnök részt vett a Külügyminisztérium és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által közösen szervezett üzleti megbeszélésen. A tanácskozáson jelen volt számos olyan cég, mely aktív szerepet játszik a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítésében; meghívást kapott többek között a higiéniai cikkeket gyártó Bella Hungária Kft., a Richter Gedeon, a Solaris buszgyártó cég, a Telmex-Nowy Styl és a TriGránit Zrt.

A magyar-lengyel gazdasági kapcsolatok erősek, mely kooperáció volumenét híven jelzi, hogy tavaly több mint 6 milliárd eurót tett ki a lengyel-magyar kereskedelmi forgalom, s hogy ez a forgalom az elmúlt tíz évben mintegy nyolcszorosára nőtt. Számos vegyipari, gyógyszeripai, ingatlanpiaci, energetikai, azon belül is megújuló energia piaci együttműködés alakult ki országaink között.

A találkozót vezető Dobos Erzsébet, a HITA elnöke megnyitójában hangsúlyozta, hogy a gazdaság megerősítésének zálogai a sikeres kétoldalú stratégiai együttműködések, melyhez Magyarország és Lengyelország esetében kiváló alapot nyújt a két ország és a két nemzet közötti tradicionálisan erős baráti viszony. (A lengyelek és a csehek jóval elégedettebbek saját anyagi helyzetükkel és az országuk  gazdaságával, mint a szlovákok vagy a magyarok, a lakosság várakozásai tekintetében viszont alig van különbség a visegrádi négyek lakosainak véleménye között.)