Érdemes felújításban gondolkodni

2013. március 21. csütörtök - 20:38 / piacesprofit.hu
  •    

A 2009-es drasztikus-, és azóta is lassú ütemben zajló ingatlanáreséssel megváltoztak a vevők minőségi preferenciái, ugyanis a kevés számú vevő már a kiváló minőségű lakásokhoz is jó áron juthatott hozzá. Pedig érdemes a felújítandó ingatlanban is gondolkodni.

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint szinte az egész országra jellemző, hogy a „jó” vagy „kiváló” minőségi besorolást kapott ingatlanok teszik ki a vásárlások több mint felét, sőt egyes régiókban akár a háromnegyedét is. Ezzel szemben a felújítandó lakások vásárlói aránya országos átlagban csupán 7 százalék.

Ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy a 2009 óta tartó áreséssel a magasabb minőségű ingatlanok ára is kifizethetőbbé vált a vásárlók részére, így sokaknak kényelmesebb megoldás volt ez a választás. Ezzel azonban piacot veszítettek a felújítandó ingatlanok tulajdonosai, aminek az lett az eredménye, hogy ez a kategória nagyobb értékvesztést szenvedett el, mint a jó minőségű társaké  – magyarázza a jelenséget Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

Az április elsején bevezetésre szánt „félszocpol”, amely használt lakás vásárlására is járna, illetve a már elérhető állami kamattámogatásos hitelkonstrukciók segítségével azonban könnyen lehet, hogy ismét megugrik majd a felújítandó lakást vásárlók tábora. Ezek a lakások ugyanis országos átlagban 28 százalékkal olcsóbbak ma, mint a jó minőségűek, amire további értékcsökkenést jelent az állam által nyújtott szociális és kamattámogatás. Így olyan vásárlói rétegek számára nyílhat meg az út, akik az elmúlt években nem voltak szereplői a piacnak.

Ha megnézünk néhány forgalmasabb várost, illetve kerületet, akkor kiderül, hogy valóban mekkora potenciál lehet a felújítandó kategóriában. Egy kedvelt lakástípus, az 50 négyzetméteres téglalakás esetében például a XIII. kerületben ha felújítandót keresünk, akkor 9 millió Ft körül már tudunk vásárolni. Ugyanitt, ugyanebben a méretben a kiváló minőségű lakások 14 millió fölötti átlagon keltek el az elmúlt évben. Ha csak a felújítási „ökölszabályt” vesszük figyelembe, amely 40 ezer Ft/m2 költségen kalkulál, akkor az 50 m2-re 2 milliós felújítási költség jut, amely még így is jóval a magasabb minőségűek átlagára alatti összeget eredményez. Érdemes tehát a vállalkozóbb szellemű vásárlóknak ezt a kategóriát megvizsgálni és hiteltanácsadók bevonásával az állami segítségekkel is kalkulálni – javasolja Rutai.

Parkolás: aranybánya a Belvárosban
A budapesti ingatlanpiac gyengélkedéséről szóló tudósítások mindennaposak a sajtóban, és a kilátásokat sem ítéli biztatónak a szakértők többsége. Ám korántsem minden ingatlan szenved a válságtól. A folyamatosan bővülő zónáknak és a megbízhatóan emelkedő díjtételeknek köszönhetően a parkolóhelyek az elmúlt években messze a legjövedelmezőbb ingatlantípusnak bizonyultak. A növekedés várhatóan az idén sem szakad meg, hiszen januártól az I., február elejétől a II. kerület bővítette tervek szerint a fizetős parkolók számát, miközben az átlagos díjak az év elejétől több mint 9 százalékkal emelkedtek. A BDO Magyarország alábbi összegzése e speciális szegmens teljesítményét és üzleti potenciálját vette górcső alá.