Érdemes a védelembe fektetni a szállítmányozóknak

2012. december 07. péntek - 17:20 / piacesprofit.hu
  •    

Karácsony közeledtével a megszokottnál is több nagy értékű áru mozog az utakon. Az ilyeneket szállító kamionok gyakori célpontjai a közúti tolvajoknak, és lopás esetén pedig az okozott kár meghaladhatja akár a több százmillió forintot is. Modern biztonságtechnikai megoldások és megfelelő árubiztosítás segítségével hatékonyan csökkenthetőek az anyagi károk.

Kép:PP/FényesGábor

Idén is a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok közé tartozik az okostelefon, a tablet, és a televízió, így ezekből a termékekből ilyenkor nagyobb mennyiséget szállítanak az utakon. A hasonló nagy értékű rakományok fokozott veszélynek vannak kitéve a közúti fuvarozás során ebben az időszakban, hiszen a tolvajokat is csábítja a hatalmas haszon reménye. Éppen ezért nem meglepő, hogy bizonyos összeghatár felett csak speciális körülmények között szállíthatóak ezek az áruk. Gyakori szabály, hogy a szállító kamionok csak kísérettel ellátott konvojban haladhatnak, jellemzően hárman-négyen egymás mögött, illetve kizárólag őrzött parkolóban állhatnak meg pihenni, és az egyik sofőrnek végig a kamionban kell tartózkodnia.

Pánikgomb és nyitásérzékelő

A nagy értékű árucikkek szállítóinak számos technológiai feltételnek is meg kell felelniük annak érdekében, hogy a rakomány a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Ezek egyike a pánikgomb, amely hirtelen felmerülő probléma esetén riaszt, emellett meg kell említeni még a raktérnyitás érzékelőt, amely szintén komoly védelmet jelent a szállítás során. Továbbá nem véletlen az sem, hogy ezeknél a szállítmányoknál előírás a GPS-es járműkövetés és a folyamatos online felügyelet is annak érdekében, hogy a megbízó a fuvarteljesítés során végig lássa, hol jár éppen az áru, és az útvonalról való letérés esetén azonnal riasszon a rendszer.

„Az GPS-en alapuló járműkövetés egyik előnye, hogy egy esetleges lopás esetén az adatok segítségre lehetnek a jármű megtalálásában is, mint ahogy a közelmúltban volt is már erre példánk. Egyik ügyfelünk mobiltelefonokat szállított több millió forint értékben, azonban az árut ellopták a fuvarfeladat teljesítése közben. A rendőrség a nyomozás során a GPS adatok segítségével tudta beazonosítani a kamion hollétét és így végül a lopott áru is megkerült.”mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője.

Érdemes CMR biztosításra költeni

A technikai előírások mellett fontos kiemelni a megfelelő biztosítás jelentőségét is. Az árufuvarozásra és szállítmányozásra a CMR nemzetközi biztosítási rendszer vonatkozik, amely a rakományra a felvételétől a leszállításáig érvényes. „A CMR biztosítást minden fuvarozónak saját érdeke megkötnie, mert így a fuvarteljesítés alatt keletkezett károk jelentős részét megtéríti a biztosító. Ugyanakkor a speditőrök számára is lényeges, hogy csak olyan fuvarozóval dolgozzanak, aki rendelkezik érvényes CMR biztosítással, hiszen így garantálható, hogy ha kár keletkezik, annak értékét meg is fogják kapni, mivel a kártérítési összeg átutalása közvetlenül a károsultnak történik. A nagy értékű áruk esetében ez értelemszerűen különösen érvényes.”hívta fel a figyelmet Kardos Emese, a Lambda-Com cégcsoport SpedMart üzletágának szakértője.

A biztonságos fuvarszervezésre való fokozott igényt elégíti ki az online GPS-alapú fuvarbörze is, amely csak megbízható, érvényes fuvarokmányokkal, ill. biztosítással rendelkező partnerek belépését engedélyezi a rendszerbe. Ez garanciát jelent arra, hogy mind a speditőrök, mind a fuvarozók védve legyenek bekövetkező kár esetén, legyen az lopás vagy a rakomány rongálódása.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor