Ennyivel lettek drágábbak a lakások

2015. szeptember 04. péntek - 20:18 / PP/MTI
  •    

Emelkednek a lakásárak, az idén az első negyedévben, 2014 éves átlagához képest nominálisan 8,2, míg reálértelemben több mint 9 százalékos volt a drágulás mértéke, 2014 utolsó negyedévéhez képest pedig 3,7 százalékos volt az áremelkedés nominálisan - közölte csütörtökön az FHB Jelzálogbank Nyrt.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/digitalart

175,44 pontra emelkedett a 2014 utolsó negyedévi 169,21 pontról az FHB Lakásárindexe 2015 első negyedévében. Hozzátették: az aktuális mutató előállításához az FHB piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által az adott időszakra feldolgozott valamennyi adatot is felhasználták.  A közlemény szerint az elmúlt negyedévekben tapasztalt árnövekedés miatt jelenleg már csak 10 százalékkal maradnak el a lakásárak a válság előtti maximumtól, szemben a 2014 első negyedéve és 2015 első negyedéve között tapasztalt több mint 21 százalékos árkülönbséggel.

A tavalyi, átmeneti lassulás ellenére a piac továbbra is lendületben van, hiszen az idei első negyedévben a drágulás ismét megközelítette az eddigi legmagasabb értéket.   2014 áprilisától 2015 márciusáig, a lakásárak nominális értelemben 14, míg reálértelemben 15 százalékkal emelkedtek.

A FHB adatai szerint az elmúlt 15 évben jelentősen javult a hazai lakóingatlanok megfizethetősége, kivéve Heves megyében, ahol a lakásárak a 2000-es évhez viszonyítva nagyobb mértékben nőttek, mint a havi jövedelmek. Az ország legtöbb megyéjében (Tolna, Zala, Baranya, Vas, Fejér és Pest megyében) azonban könnyebbé vált a lakásvásárlás.

Az idei év második negyedévében a Magyarországon kihelyezett forint lakáshitelek összértéke április és június között meghaladta a 80 milliárd forintot, az újonnan kihelyezett hitelek összege áprilisban és májusban is meghaladta a 20 milliárd forintot. Júniusban az új hitelek mértéke azonban a 32,5 milliárd forintot is elérte, ami az előző év azonos időszakához képest közel 10 százalékos bővülést jelent – olvasható a közleményben.  A hitelkihelyezés növekedése júliusban folytatódott, sőt fokozódott, ugyanis 2014 júliusához képest közel 40 százalékkal emelkedett az új hitelek összege – tették hozzá.

Lakást venne? Hat dolog, amire érdemes ügyelni
A sajtóhírekből egyértelműen az látszik, hogy a lakáspiac pezseg Magyarországon, a válság óta nem cserélt ennyi lakás gazdát, és az albérletek iránt is jelentős kereslet mutatkozik az elmúlt időszakban. Az egyetemi tanév kezdete miatt szeptember talán még kiemelkedőbb ebből a szempontból, éppen ezért az Allianz Hungária összeszedett pár jó tanácsot azoknak, akik társasházi lakást vásárolnak vagy bérelnek.