Ennyire jó üzlet lenne a taxi?

2014. május 09. péntek - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

A korábbi ár százszorosát, több mint 3 millió forintot fizet a városnak a két autó beállására alkalmas parkolóért és a bonyhádi taxizási jogért negyedévente a liciten nyertes vállalkozó.

Kép: SXC

A kikiáltási ár 30 ezer forint volt, és többen is licitáltak. A Tolna megyei város így nagyon jól járhat, mert évente több mint 12 millió forint bevételhez jut. Ugyanakkor a vesztesek és az ügyben nem érintett taxisok szerint ezt a díjat képtelenség kitermelni – írja a Népszabadságra hivatkozva az MTI. A 16 ezres város eddig 10-12 taxist tartott el. Amennyiben a nyertes foglalkoztat ennyi vállalkozót, akkor azoknak nagyjából 1,2 millió forint drosztdíjat kell fizetniük évente.

Vidéken egyébként több az eszkimó, mint a fóka a taxispiacon, legalábbis ezt nyilatkozta Tamás Miklós, a franchise-rendszerben több városban jelen lévő City Taxi elnöke nemrég a Napi Gazdaságnak. A vidéki piac kevésbé szabályozott, mint a fővárosi, viszont Budapesthez hasonlóan vidéken is sok a taxi, számuk körülbelül duplája a szükségesnek.

A most elért ár különösen annak fényében tűnik magasnak, hogy még a fővárosban is nagyságrendekkel olcsóbban juthatnak helyhez és engedélyhez a taxisok. Eközben a drosztdíj Budapesten 52 ezer, Pécsett 20 ezer forint.