Éledezik a magyar piac – Emelkednek a lakásárak

2012. július 09. hétfő - 11:15 / piac-profit.hu
  •    

Úgy tűnik, hogy kezd életre kelni több éves hibernációjából a magyarországi ingatlanpiac. Továbbra is átlag feletti tranzakciószám mutatkozik az ingatlanpiacon.

7 649 db ingatlan adás-vételi tranzakciószámot becsült júniusra a Duna House, vagyis továbbra is a tavalyi átlag feletti tranzakciószám mutatkozik az ingatlanpiacon, igaz a különbség fogyni látszik. A múlt havi, előző év azonos hónapjához mért 10%-os többlet júniusban már csupán 5%. A júniusi keresleti mutató 5 százalékpontos eséssel az idén áprilisi 77 pontra csökkent vissza, de a 2011-es 74 pontos átlag felett áll így is, ami 4%-kal nagyobb intenzitást jelent – derül ki a Duna House Ingatlanpiaci Barométeréből, amely az idei első fél év lakáspiaci tranzakcióit összegzi.

Két egymást követő negyedévben is emelkedett a Lakásár Index, amely az utóbbi években egyszer sem volt tapasztalható. Trendforduló van tehát a lakásárakban, de ez még korántsem jelent tartós változást, az amúgy továbbra is érzékeny piacon. Ezen belül az országos panellakások árindexe kivételes módon a második egymás követő negyedévben tudott emelkedni. Az előző 1 százalékpont után a II. negyedévben újabb 2-t emelkedett és most 82-t mutat.

Emelkednek a lakásárak
Az erős tavalyi mélyrepülést követően erős felfelé ívelés tapasztalható a fővárosi panellakások árában. Az első féléves 1%pontos emelkedés után újabb 3-mal nőtt az árindex, ezzel reálértéken is sikerült növekedést elérni (65%). A budapesti tégla index is emelkedett, így nominál értéken az elmúlt 1,5 év legmagasabb szintjét, 93%-ot ért el. A vidéki megyék közül Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala és Hajdú-Bihar megyékben vették a tégla lakásokat 200 ezer Ft feletti átlag négyzetméter áron. Lakások átlagárát tekintve Pest-, majd GYMS megyékben költöttek a legtöbbet. A fő-városban a 2. kerületben vették a legdrágább négyzetméter-áron a lakásokat. Talán érdekes, hogy nem a 12., hanem a 3. kerület követi a sorban. Átlag lakásárakat nézve 20 millió fölött a 2., 3., 1. és 12. kerületekben vásároltak.

Az országos téglalakás index az erős, első negyedéves 4 százalékpontos növekedés után veszített 1 százalékpontot, jelenleg tehát 86-on áll. Az erős tavalyi mélyrepülést követően erős felfelé ívelés tapasztalható a fővárosi panellakások árában. Az első féléves 1 százalékpontos emelkedés után újabb 3-mal nőtt az index, ezzel reálértéken is sikerült növekedést elérni (65%). A budapesti tégla lakások árindexe is emelkedett, így nominál értéken az elmúlt 1,5 év legmagasabb szintjét, 93%-ot ért el.

2012 első felében a vidéki megyék közül Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala és Hajdú-Bihar megyékben vették a téglalakásokat 200 ezer Ft feletti átlag négyzetméter áron, a fővárosban továbbra is a 2. kerületben vették a leg-drágább négyzetméteráron a lakásokat (353 e Ft/m2). Pest, Fejér és GYMS megyékben vásároltak panellakást 150 ezer Ft-os négyzetméterár felett. Közép-Magyarország kivételével az országos átlag egyébként 127 ezer Ft volt. Budapesten a népszerű 13. és 11. kerületekben vettek 200 ezer Ft/m2 ár felett panelt.

Idén Tolna és Veszprém megyékben vették a legnagyobb arányban (14%) a felújítandó lakásokat, de Vas és Somogy megyék is 10% fölötti arányban szerepelnek a kimutatásban. Az ennél csak valamivel jobb, „lakható" kategóriában kimagasló 46%-os értéket mutat Békés megye, de BAZ és Fejér megyékben is ebből vették a lakások kb. harmadát. A még használt, de a legjobb minőségű ingatlanokat 37%-ban Hajdú-Bihar Megyében vásárolták, ugyanebből a legkevesebb (9%) Tolnában fogyott.

Vevői alkuban a Veszprém megyeiek jeleskedtek, átlagban 16%-kal tudták lejjebb tornázni az árat. Ezzel a teljes árváltozásban is ez a megye áll az élen 6+16%-kal. A legkisebb árváltozással a nyugati országrész zárt, Vas és GYMS megyék (8%). Budapesten irányárat 3-9% között kellett csökkenteni. A 11. és 9. kerületieknek csupán 3%-kot kellett lefelé módosítani, hogy megjelenjenek a vevők. Alkudni az 1. kerületi vevők tudtak legjobban (9%). Teljes árváltozást tekintve a fővárosban a 22. és 1. kerületi eladóknak kellett kompromisszum késznek mutatkozni.

Vidéken az örökséget hirdetik eladásra
A fővárosban egy hónap alatt 4%-ot ugrott az első lakást vásárlók aránya (38%). Másodig legnagyobb csoport a befektetőké, ők az összes eladás kb. ötödét teszik ki, 17 millió fölött vásárolnak, átlagban majd’ 60 négyzetméteres lakásokat. A vevők fele beosztottnak vallja magát, közel 10,5 milliós lakásokra költöttek júniusban 50 m2 körüli lakásukra. Vidéken az elmúlt hónapban esett a nagyobba költöző vásárlók aránya, a májusban második helyen 25%-kal helyet foglaló csoport júniusban a harmadik lett 14%-kal. Ugyanitt a befektetők 9 millióért vásároltak átlagban, 65 négyzetméteres átlagméretben. A beosztott státuszúak vidéken már csak 7,6 millióért vettek lakást, de a fővárosiaknál 10 m2-rel nagyobbat. A nagyobba költözés szándékával eladók felfelé ívelése tört meg júniusban, hiszen a májusi 50%-os arányuk után júniusban 37%-ot tettek ki, igaz ezzel továbbra is a legmarkánsabb csoport. Az eladási szándék második leggyakoribb oka (30%) az örökölt ingatlanok értékesítése, harmadik pedig 20%-kal a kisebbe költözés. Ez utóbbi májusban csak 12% volt. Vidéken az eladások okának harmada még mindig az örökölt ingatlanok értékesítése. Ezektől a lakásoktól átlagban 6,4 millióért válnak meg az örökösök. A nagyobba költöző eladók aránya itt is csökkent 31%-ról 26%-ra. Nagy ugrást látni az idősebb kor-osztályban, 50 fölött májusban az eladók 26% képviseltette magát, ez az arány júniusra 37%-ra ugrott.