Eladatlan készletek, nyomott árak

2014. július 05. szombat - 12:33 / piacesprofit.hu
  •    

Soha nem látott mennyiségben áramlik Magyarországra az importtej és -tejtermék, elsősorban ultrapasztőrözött tej és félkemény sajtok formájában. Az érintettek demonstrációra készülnek.

Kép: Pixabay

Tüntetést rendez a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) demonstrációs bizottsága több településen is július 8-án – közölte a bizottság pénteken az MTI-vel. A demonstráció keretében jövő kedden Nyíregyházán, Ebesen, Pécsett, Nagytarcsán és Budaörsön félpályás útlezárást tartanak reggel hét órától délután négy óráig mezőgazdasági munkagépekkel – tájékoztatta az MTI-t Hegedűs Imre, a bizottság vezetője, a TSZSZT egyik alapító tagjának, a Bicske Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nek a vezérigazgatója.

A fogyasztók és a kormány is felelős

Elmondta: a termelők a tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket az importtal szemben. Emellett figyelmeztetni akarnak egyes, aránytalanul nagy mennyiségben importtejtermékeket forgalmazó kereskedőket arra, hogy preferálják a magyar tejtermékeket. Hangsúlyozta: a bizottság elvárja azt is, hogy a kormány puszta erkölcsi támogatás helyett szigorúbb piacszabályozó intézkedésekkel vessen gátat az import aránytalanul nagy mennyiségű forgalmazásának.

14 milliárd a kár

A bizottság pénteki közleménye szerint soha nem látott mennyiségben áramlik Magyarországra az importtej és -tejtermék, elsősorban ultrapasztőrözött tej és félkemény sajtok formájában. A terméktanács információi szerint ezért a magyar feldolgozóknál az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű eladatlan árukészlet halmozódott fel, így kénytelenek a nyers tej felvásárlási árát csökkenteni. A testület számításai szerint a tej kilogrammonként 10 forintos árcsökkenése éves viszonylatban 14 milliárd forint kárt okoz a magyar tejtermelőknek, és ugyanennyit a feldolgozóiparnak. A mintegy 350 tejtermelőt képviselő TSZSZT elnökségének tejtermelő tagjaiból alakult demonstrációs bizottság közleményében jelezte: amennyiben a kereskedelmi láncok továbbra is előnyben részesítik a gyanúsan olcsó külföldi tejtermékek forgalmazását, számítani lehet a demonstráció „időbeni, térbeni és hangulati” kiszélesítésére. (A dinnyetermelők viszont bizakodnak ebben az évben, pedig azon a piacon is nagy veszély az olcsó importdömping.)