Egyre több szálloda használja a nemzeti végjegyet

2013. október 14. hétfő - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyarországon működő 1032 magyar szálloda közül már 350 minősítése megtörtént, és további 141 létesítmény kezdeményezte a nemzeti szállodai tanúsító védjegyrendszerhez való csatlakozást.

Egyre több szállodát minősítenek – Kép: SXC

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által 2012. június 12-én kötött megállapodás szerint a 15 európai országban működő HOTELSTARS európai minősítő rendszert  2012. július 1-től alkalmazzák a hazai szállodák minősítésére. A szállodák esetében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége más európai országok szakmai szövetségével együttműködve dolgozta ki a Hotelstars Union egységes szállodai minősítési rendszert, amelyet partnerségi együttműködési megállapodás alapján a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen működtet. A szállodák önkéntesen csatlakozhatnak ehhez az alulról szerveződött rendszerhez, amely mára összesen 15 országban a minőség jelképe. Kempingek, üdülőháztelepek, falusi szálláshelyek, vendégszoba/vendégház esetén a Magyar Állam a védjegytulajdonos, szállodáknál pedig a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A HOTELSTARS csillagait 2012-ben emelték be a nemzeti tanúsító védjegyrendszerbe.

A nemzeti tanúsító védjegyek alkalmazása nem kötelező, de a megszerzése jelentős piaci előnyökkel járhat. A tapasztalatok szerint a szolgáltatók felismerték a minősítés előnyeit, jelenleg 350 szálloda, 456 falusi szálláshely, 27 kemping és üdülőház-telep és 20 magánszállás szerzett jogosultságot a védjegy használatára.

Azok a szálláshely-szolgáltatók, akik nem kívánnak a védjegyrendszerhez csatlakozni, a fogyasztókat más módon is tájékoztathatják a szálloda minőségéről, pl. szolgáltatásaik részletes bemutatásával, leírásával, akár saját minősítési rendszer alkalmazásával, ugyanakkor a szaktárca célja az egységes nemzeti védjegyrendszer minél szélesebb körben történő kiterjesztése.

A minőség a magyar turizmus versenyképességének erősítése szempontjából kiemelt szerepet tölt be. A védjegyek ráirányítják a figyelmet a minőséget képviselő szálláshely szolgáltatókra, és láthatóvá teszik, hogy Budapesten kívül is milyen sokszínű és igényes palettáról választhat a külföldi és belföldi vendég.

Csillag helyett korona: védjegyet kapnak a szálláshelyek
A szálláshelyek kötelező minősítésének megszűnésével új nemzeti tanúsító védjegyrendszert alkalmaznak a szálláshelyek szolgáltatásainak minősítésére hazánkban. A Nemzetgazdasági Minisztérium 5 szálláshelytípusra (falusi, kemping és üdülőháztelep, szálloda, magánszállás) működtet nemzeti tanúsító védjegyrendszert, amely a szolgáltatások minőségi garanciáját segíti elő.

A védjegy használatra jogosult szállodák nagy többsége 3* (109 db), 3*superior (51 db) és 4*-os (141 db), 4*superior (32 db) kategóriába tartozik, de 10 hotel megfelelt az 5* és 5*superior, 7 szálloda pedig a 2* és 2*superior kategória követelményeinek is.

A KSH 2013. január-augusztusi adatai szerint a minősített szállodák növekvő részesedést értek el a teljes szállodai forgalomból. Arányuk az egységek száma tekintetében 34%, a szoba szám szerint 47,5%, a férőhely kapacitás alapján 46,6%, a szállodában foglalkoztatottak számából 53,4%, a vendégek száma szerint 57,9%, a vendégéjszakákból 55,7%, a bruttó árbevételből 58,8%.

A fentiek alapján jól látható, hogy a védjegyet használó szállodák kapacitásukhoz képest nagyobb részesedést értek el a vendégforgalomból és a bevételekből.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor