Egyre több a zöld iroda

2013. április 19. péntek - 19:43 / piacesprofit.hu
  •    

A stabil hátterű, nagyobb bérlők érdeklődnek leginkább a zöld minősítésű irodák és kereskedelmi üzlethelyiségek iránt, de nem ez a legfontosabb szempont a döntésükben. Ha jó a lokáció és az ár, akkor viszont a zöld minősítés már előnyt jelenthet a piacon.

A rossz helyen fejlesztett ingatlanon a zöld minősítés sem segít igazán – mondta Michael Smithing, a Colliers International kelet-európai zöldépület-minősítő csapatának igazgatója, aki hozzátette, a teljes modern irodaállomány 8,2%-a rendelkezik már zöld minősítéssel, és az évek óta növekvő tendencia a jövőben sem áll meg.

Nem elsődleges szempont, de döntő érv lehet a zöld minősítés – Kép: SXC

A jelenlegi gazdasági helyzetben és a szoros árversenyben – amikor 21% felett tartózkodik az irodák üresedési rátája – a jó helyen levő zöld irodák versenyelőnyt élvezhetnek a stabil és nagy bérlők között. Budapesten a zöld minősítéssel rendelkező irodaállomány – beleszámítva új épületekre elnyert és a már üzemelő épületre kiadott minősítéseket – 2013 elejére elérte a 262 ezer m2-t, ami a teljes modern irodaállomány 8,2%-ának felel meg, de 2014-ben ez a szám már meghaladhatja a 12%-ot is.

Az évek óta növekvő tendencia a jövőben sem áll meg, hiszen kizárólag zöld irodaházak átadása várható a piacon. Michael Smithing szerint ahogy a zöld épületek száma növekszik, és a minősítő rendszerek fejlődnek, úgy a piac elkezd majd különbséget tenni a különböző minősítő rendszerek között csakúgy, mint az azokon belül elért fokozatok között.

„A tulajdonosoknak és fejlesztőknek meg kell tanulniuk »eladniuk« a saját épületük zöld tulajdonságait. Az energiamegtakarítás valóban fontos tényező, de összességében ez csak kis részét jelenti az üzemeltetési költségnek. Az egészséges és ergonomikus munkakörnyezet, a természetes fény megléte, a modern világítástechnika és megfelelő mennyiségű friss levegő bejuttatása mind pozitívan hatnak a dolgozók termelékenységére, a betegség miatti hiányzások csökkentésére, ezáltal nagyobb profitot generálva az ezt biztosító cégnek” – mondta el Michael Smithing.

Négy hónap alatt zöldülő irodák
Az Európai Zöld Iroda Program (EGO) keretében hat ország irodái mérik össze teljesítményüket a KÖVET Egyesület koordinálásával. A hazai program keretében az elmúlt 15 évben 120 cégnél és intézménynél valósult meg az irodaműködés környezet- és emberbarát szempontok szerinti átalakítása, két iroda pedig már a zöld iroda minősítést is megszerezte.