Dugig lesznek a szállodák a hosszú hétvégén

2015. augusztus 19. szerda - 20:18 / PP/MTI
  •    

Teltházzal üzemelnek a szállodák a csütörtökön kezdődő négynapos hosszú hétvégén a fővárosban és vidéken egyaránt, a legnépszerűbb úti célok a főváros és a Balaton.

Kép: SXC

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint az elmúlt évekhez hasonlóan vidéken teltház van elsősorban vízparti, illetve wellness- és gyógyszállodákban, amelyek családoknak nyújtanak pihenési lehetőséget. Kiemelkedő foglaltságot jegyeznek egész augusztusban a budapesti szállodák is, amelyek az államalapítás ünnepének hétvégéjén minden kategóriában telt házzal üzemelnek.

Budapesten az ünnepnek nincs szerepe a szállodák üzletmenetében, ugyanis a vendégek bő 90 százaléka külföldről érkezik, és nekik augusztus 20. nem munkaszüneti nap. Ennek ellenére a fővárosban is teltház körüli foglaltságra számítanak a szállodák a hosszú hétvégén.

Ez magyarázható azzal, hogy Budapest iránt az elmúlt években egyre erősödő kereslet 2015-ben tovább nőtt. A korábban nem főszezonnak tekinthető júliusban is 75-80 százalék körüli volt a hotelek foglaltsága, és augusztusban – a budapesti szállodáktól kapott tájékoztatás szerint – még ennél is jobb, 80-85 százalék körüli kihasználtságot várnak. „Ezen a hétvégén lesz egyébként az Ironman Budapest nemzetközi triatlonverseny is, ami ugyancsak hozzájárul az erős kereslethez” – tette hozzá a főtitkár.

Siófok és Budapest a legnépszerűbb úti cél a hosszú hétvégén

A szállásár-összehasonlító trivago.hu portál adatai szerint a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén a főváros mellett a Balaton és a fürdővárosok a legkeresettebb úti célok, a két legnépszerűbb Siófok és Budapest.

A legtöbben most is a Balaton mellett, illetve a fürdővárosokban kerestek, vagy keresnek az utolsó pillanatban szállást. A balatoni városok közül ezúttal is kiemelkedik Siófok, de Balatonfüred, Csopak, Zamárdi és Keszthely is a 10 legkeresettebb úti cél között van. Budapest szálláshelyei a második legnépszerűbbek a hétvégén, a fürdővárosok közül pedig Hajdúszoboszló viszi a pálmát.

Az átlagárak augusztus 20. és 23. között Siófokon a legmagasabbak, egy kétágyas szoba a hosszú hétvégére 35 618 forintba kerül. A második legmagasabb átlagárat Budapesten mérték, itt 29 279 forintot kell fizetni a szállásért, Hajdúszoboszlón pedig 22 274 forintot. A Balaton parti úti célok között Keszthelyen a legalacsonyabb az átlagár, 17 157 forint.

Jövőre is lesz hosszú hétvége
Jövőre két hosszú hétvégével tervezhetnek a munkavállalók március 15-e és november elseje miatt, a szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.