Drágábbak lesznek az irodák

2015. július 18. szombat - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

A teljes nyugat-európai piacon, de elsősorban Londonban számíthatnak áremelkedésre az irodabérlők, ám a mi régióban inkább stagnálnak majd az árak, ez alól Prága és Budapest lehet a kivétel.

Kép:Loffice

A Cushman & Wakefield ‘European Office Forecast 2015-2017’ tanulmánya szerint, a londoni irodapiaci kínálat meglehetősen korlátozott, a bérlői aktivitás viszont jelentős, mely a bérleti díjak 15 százalékos növekedéséhez vezethet 2015-ben.  London csak egy a számos európai város közül, ahol bérleti díj növekedésre számítunk a 2015-2017-ig tartó periódusban. Ez a tanulmány, mely 20 fő európai várost elemezve mutat előrejelzést, azt mondja, hogy az olyan városok, mint Dublin, Barcelona, Madrid és Stockholm is jelentős fellendülésre számíthatnak, mely az egész régiót magával húzhatja. Összességében Európa irodapiaca várhatóan ‘egészséges’ lesz a 2015 és 2017 közötti időszakban.

“Az európai irodapiac továbbra is fellendülőben lesz, úgy a dél-európai piacok is, mint London és Stockholm, melyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak majd. Mindazonáltal a piac kínálat-vezérelt mivolta miatt, vannak aggodalmak a közép-kelet európai régióban (CEE) és Londonban is.” – vélekedett James Young, a Cushman & Wakefield irodapiaci részlegének regionális vezetője.

Bérleti díj növekedés tekintetében, teljes Nyugat- Európában fellendülés várható. A tanulmány szerint “13 vizsgált piacból 12 esetében várható a bérleti díjak növekedése az elkövetkező 3 évben, 10 esetben a növekedés túlszárnyalja majd az elmúlt 10 év átlagát is”. Londonon kívül az olyan városok, mint Dublin – ahol a 15,4 százalékos átlag éves növekedést meghaladó bérleti díj emelkedésre számítunk 2015és 2017 között, mely a legmagasabb Európába- Madrid és Barcelona is pozitív változásokra számíthatnak.

A három top város, ahol bérleti díj növekedés várható a 2015-2017 időszakban, mind a gazdasági fellendülés nyertesei, mely megerősítette a bérlői keresletet abban az időszakban, amikor alacsony volt a fejlesztési aktivitás. Ennek eredményeképp az elsődleges bérleti díjak nyomás alá kerülnek. Más, fontos nyugat-európai városok, mint például Frankfurt szintén fellendülésre számíthatnak. Frankfurtban, ahol az erősödő kereslet mozgatja a minőségi kínálatot, várhatóan emelkednek a bérleti díjak.

Öt éve nem volt ilyen nehéz irodát bérelni a Belvárosban
Jelenleg összesen 524.000 négyzetméter üresen álló irodaterületből válogathatnak Budapesten az irodát kereső bérlők, ilyen kevés rendelkezésre álló területre az elmúlt 5 év alatt nem volt példa.

A kivétel a CEE régió, ahol bizonyos piacokon az új kínálat mértéke felülmúlja az új keresletet, mely a bérleti díjak csökkenéséhez vezet. Ez a többlet fejlesztési aktivitás a CEE régióban, melyet a Cushman & Wakefield prognosztizál, lehetséges, hogy válasz a megnövekedett likviditásra. Ahogy az árak a megnövekedett hozam-vadász befektetési tőke hatására emelkednek, a megtérülési lehetőségek növelik a kockázati kilátások vonzóságát.

A CEE régióban az előrejelzett teljesítmény kicsit visszafogottabb, itt hét vizsgált piacból három esetben számítunk a bérleti díjak csökkenésére 2015 és 2017 között és 5 városban az elmúl tíz év átlagához képest is sokkal kisebb lesz a várható bérleti díj változás. Mivel a gazdasági helyzet sok CEE országban jó és várhatóan jó is marad, a fejlesztők és a befektetők egyre több projektbe fognak bele, vagy kérnek rá építési engedélyt, mely összesen több terület, mint a prognosztizált bérlői kereslet. Ennek eredményeképp az elsődleges bérleti díjak, az olyan városokban, mint Moszkva, Varsó és Isztambul, várhatóan csökkennek majd az elkövetkező három évben. Moszkvában várható a legkisebb bérleti díj emelkedés Európában 2015- 2017 időszakban, melyet főként a szankciók és az alacsony olaj ár okoznak.

A CEE régió jobban teljesítő városai várhatóan Prága és Budapest lesznek, bár csak 0,8 százalékos éves növekedéssel a 2015-től 2017-ig tartó időszakban. Prágában visszafogott bérleti díj növekedésre számítunk, melyet a piac stabilitása ellensúlyoz, míg Budapesten az elmúlt évek, amikor nem növekedtek a bérleti díjak, kihatással lesznek az elkövetkező két évre is.

Jó üzlet a magyar ingatlan, csak nincs belőle elég
Idén eddig 450 millió euró értékben vásároltak ingatlant befektetési céllal Magyarországon, amennyiben év végéig lezárul a függőben lévő 200 milliónyi tranzakció, akkor a tavalyihoz képest 80 százalékkal is növekedhet a befektetési célú értékesítés, de a fejlődés gátja az, hogy nincs elegendő, erre a célra megfelelő ingatlan.