Csak magyar csirkét árul majd a SPAR

2012. július 26. csütörtök - 18:00 / PP/MTI
  •    

Megállapodást írt alá július elején a Spar Magyarország Kft. és a Baromfi Termék Tanács (BTT), az áruházlánc mintegy 400 üzletében kizárólag a magyar baromfivédjegy használatára jogosult termelőktől származó friss és előkészített, csomagolt baromfihúsokat értékesít.

A Spar folyamatosan keresi az együttműködés lehetőségét a magyar termelőkkel, gyártókkal, érdekképviseleti szervezetekkel – teszi hozzá a közlemény. A cégcsoport első ízben 2007-ben kötött megállapodást a Baromfi Termék Tanáccsal, melyben kötelezettséget vállalt, hogy üzleteiben kizárólag magyar baromfit értékesít. Ezen vállalását a Spar egy új, erre az évre vonatkozó megállapodás aláírásával 2012-ben is teljesíti. 

A magyar baromfivédjegy garantálja egyrészt, hogy a termék magyar termelőtől származik, másrészt hogy az áru szigorú minőségellenőrzésen ment keresztül. Így az ország valamennyi Spar és Interspar áruházának vásárlói kiváló minőségű, friss magyar baromfitermékekhez jutnak hozzá.

Előnyben a magyar csibék - Kép: SXC
Előnyben a magyar csibék – Kép: SXC

Jöhet a magyar termék jelölés

A kormány úgy döntött, hogy megjelenhet a magyar termék rendelet. A jövőben önkéntes alapon feltüntethető az élelmiszereken a „magyar termék", a „hazai termék" és a „hazai feldolgozású termék" jelölés. A vidékfejlesztési miniszteri rendelet a kormány szándékai szerint a hazai vásárlók jobb tájékoztatását, a magyar termékek kiemelt pozícióját biztosítja. 

A fogyasztók egyre gyakrabban keresik a boltokban a magyar termékeket, nő a magyar élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor a vásárlók nehezen igazodnak el a különféle címkék és jelölések között. Ezért a szaktárca elkészítette „az egyes önkéntes megkülönböztető jelölések élelmiszereken történő használatáról szóló" rendeletet, amely szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel a jövőben az élelmiszerek csomagolásán a "magyar termék", a "hazai termék" és a "hazai feldolgozású termék" megjelölés.