Buknak a cégek az EKÁER miatt, de nem is baj

2015. június 03. szerda - 10:45 / piacesprofit.hu
  •    

Az acélipari szektor szereplőinek újabb 5-10%-a húzhatja le a rolót az EKÁER rendszerhez való teljes alkalmazkodás elmulasztása miatt az év végéig: a tisztességtelen gyakorlatot követő cégek mellett a szabályozást nem megfelelően implementáló vállalkozások is veszélyeztetettek, áll az acél- és műanyagipari kereskedelemmel foglalkozó Carboferr Zrt. legfrissebb jelentésében. Azonban a cég arra is rámutat, hogy az EKÁER bevezetésével érezhető tisztuláson megy át az acélkereskedelmi piac 2015-ben.

Kép:Pixabay

Drasztikus változást hozott a hazai acélipari gyártók és forgalmazók piacán az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) 2015. január elsejei bevezetése, amely az általános forgalmi adóval összefüggő visszaélések csökkentése érdekében került bevezetésre.

„A piaci visszajelzések alapján úgy tapasztaljuk, hogy az év eleje óta gyakorlatilag eltűntek a magyar piacról azok az acéliparban tevékenykedő cégek, amelyek korábban tisztességtelen piaci gyakorlatot követve tudtak csak profitot termelni” – állítja Fazekas Roland, a nemzetközi acél- és műanyagipari disztribúcióval foglalkozó Carboferr Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az EKÁER ezen hatását felerősítette az is, hogy 2015. január 1-től a szektor számos terméke esetén bevezették a fordított ÁFA intézményét is.

Fazekas Roland szerint azonban nemcsak a tisztességtelen, hanem a szektor felkészületlen szereplői is akaratlanul bajba kerülhetnek. Tapasztalataik szerint partnereik mintegy harmada hibásan tölti ki a rendszert, hiszen belföldön, a nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítést kell lejelenteni az NGM 5/2015. (II. 27.) számú rendelete szerint. Tehát import esetén csak az importőrnek és a sorban következő első vásárlónak, export esetén pedig csak az exportőrnek kellene jelentenie.

Újra változott a rendszer
Június elsejétől megint módosult az EKÁER rendelet, megváltozik a gazdálkodók bejelentési kötelezettsége, amelyre érdemes figyelemmel lenni, ha valaki a mulasztási bírságot el kívánja kerülni és a kezelőfelület is átalakul. Itt találja a részleteket.

„Jelenleg a láncban később helyet foglalók is lejelentenek mindent – azaz a belföldi tételeket is külföldiként kezelik -, de nem veszik számításba, hogy ezekkel az adott időszakot követő adóellenőrzés alkalmával tételesen el kell számolni” – magyarázza. Az ilyen gyakorlatot folytatók azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a NAV az adólevonási jogot mindaddig korlátozhatja, amíg ki nem derül, hogy a lejelentett fuvar milyen ügyletnek minősül. Ennek a fordított ÁFA esetén is van jelentősége, hiszen import esetében a vásárláskor az ÁFÁ-t be kell vallani, majd le lehet vonni, tehát import esetében is jelentős érvágás lehet a levonási jog korlátozása egy nem tőkeerős cég számára – teszi hozzá a vezérigazgató.

Emellett az is átmeneti pénzügyi problémákhoz vezethet, ha a(z) – akár nem szándékosan – hibásan felvitt EKÁER jelentés adatai és a jármű fuvarlevelén találhatók (CMR) nem egyeznek meg, ugyanis ilyenkor a hatóság átmeneti hatósági zárat alkalmazhat, azaz az áruval együtt lefoglalja a járművet. Ennek feloldására csak az adatok tisztázása után kerülhet sor, de ez pár órától akár pár hetet is igénybe vevő periódust jelenthet, amit egy alultőkésített cég nehezen, vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni, mutat rá Fazekas Roland.

Ugyanakkor a Carboferr tapasztalatai szerint csak jelentős informatikai fejlesztések árán, minden egyes „köteg” nyilvántartása esetén lehet megfelelni az EKÁER követelményeinek, ami jelentős adminisztratív terhet ró a vállalkozásokra. Ennek kigazdálkodására nem mindenki képes, vagy hajlandó.

A vezérigazgató egy új, bizonyos esetekben kockázatos jelenségre is felhívja a figyelmet. „A piacon megjelentek azok a fuvarozó cégek, akik némi felárért cserébe vállalják az EKÁER bejelentésben való módosítást. Azonban hiba esetén, a felelősség továbbra is a bejelentésre kötelezettet terheli” – figyelmeztet Fazekas Roland.

A vezérigazgató úgy véli, hogy a januári piaci tisztulás után az acélipari szektor szereplőinek újabb 5-10%-a húzhatja le a rolót az EKÁER rendszerhez való teljes alkalmazkodás elmulasztása miatt az év végéig. „Azonban összességében az EKÁER rendszer hozzájárul a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítéséhez, az áru-forgalom átláthatóságának növeléséhez és nem utolsó sorban segít az adóelkerülők kiszűrésében” – mutat rá Fazekas Roland.