Budapest lemaradt, a megyék szárnyaltak

2017. augusztus 15. kedd - 20:20 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Budapesten csökkent a lakáspiac forgalma, a főváros azonban nem mutat egységes képet. Az Otthon Centrum felmérése szerint nagyobb visszaesés tapasztalható a belvárosban, ugyanakkor a külső pesti kerületek többségében és Budán a II. kerület külső részén 5-10, a XII. kerületben 20 százalékkal több adásvétel volt tavaly, mint az előző évben.

Budapestet leszámítva valamennyi megyében több lakást adtak el tavaly, mint egy évvel korábban. Így történt a fővárost körülvevő Pest megyében is, ahol 28 százalékkal nőtt az adásvételek száma az előző évhez képest. Ez a növekedési dinamika kétszerese volt az országos növekedési rátának, de így is elmaradt Nógrád (39 százalék), Heves (32 százalék) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (29 százalék) növekedési ütemétől – igaz, ezekben a megyékben korábban igencsak pangott az ingatlanpiac.

lakás

Kép: Pixabay

A vidéki régióközpontokban is megfigyelhető a városi agglomerációk előnye az adott várossal szemben, de ennek mértéke elmarad a fővárosétól. A legnagyobb ütemben a Székesfehérvár környéki eladások száma emelkedett meg 2015-höz képest közel 40 százalékkal.

Idén a lakáspiaci forgalom várhatóan eléri, ideális esetben meghaladja majd a 150 ezer tranzakciót. A növekedés üteme azonban lassulni

Nem mindegy, mikor adja el a lakást
Egy jó ingatlan mindig gazdára talál. Nem mindegy viszont, hogy mennyi idő alatt és mennyiért. Apró trükkökkel és egy kis odafigyeléssel könnyen kihozható a maximum a lakáseladásból: aki megteheti, annak érdemes odafigyelni rá, hogy az év mely szakaszában hirdeti meg lakását. A nyár összességében szezonális visszaesést jelent a lakáspiacon, amit az évszak második felében az egyetemisták albérlet- és lakáskeresése mozgat meg. Hagyományosan július végén hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. Idén közel 106 ezer diák adta be a jelentkezését, így a nyár utolsó hónapjában várhatóan több tízezer fiatal néz lakás után.

látszik: az előző években tapasztalt két számjegyű növekedési érték idén 6 százalékra mérséklődhet. A forgalombővülés idén is a belső kerületekből a külső kerületekbe helyeződik át.

Az agglomerációban a legnagyobb a növekedés, Dunakeszi és Szigetszentmiklós mellett a Gödöllői és a Ceglédi járásokban.  A megyei jogú városokban és környékükön 5-10 százalék, míg a legnagyobb városokban 5 százalék körüli növekedés várható, de lényeges különbség valószínűleg nem lesz a megyeszékhelyek között.

A Balaton környékén Balatonfüreden, Siófokon, Balatonalmádiban 5 százalékos forgalombővülés valószínűsíthető. A Balaton térségében a tranzakciószám-bővülés mellett erőteljes vándorlási többlet is jelentkezett az elmúlt években.