Bővülhet a feldolgozóipar

2012. július 02. hétfő - 11:52 / piac-profit.hu
  •    

A feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI), a mutató szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi 52,3 pontnál.

A júniusi érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek áprilishoz képest. A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése megállt, és hat hónapja ismét növekedésre utal – áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közleményében.

A korábbi évek hasonló időszakával összevetve az idei érték átlag alatti volt. A hosszú távú, 1996 óta mért júniusi átlag (51,5 pont) viszont alulmúlja az e hónapban mért értéket. A közlemény szerint a termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és így már zsinórban második hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték gyenge közepesnek számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Még nem száguld a feldolgozóipar, de nem is fékezett.
Még nem száguld a feldolgozóipar, de nem is fékezett.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, de a mostani a kilencedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor nőtt az idei évben, és negyedszerre az elmúlt nyolc hónapban. Ilyenre utoljára 2009 közepén volt példa.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke harmincegy hónapból harmincszor került 50,0 pont alá, amire korábban nem volt példa.

Júniusban tovább csökkent a német feldolgozóipari BMI
Három éves mélypontra esett júniusban a német feldolgozóipari beszerzési menedzser index – közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet. Júniusban 45,0 pontra esett a májusi 45,2 és az áprilisi 46,2 pontról a német feldolgozóipari beszerezési menedzser index (BMI). Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének gyarapodását, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. A német feldolgozóipari BMI júniusban már sorban a negyedik hónapja ütött meg 50 pont alatti értéket.

A közlemény szerint a vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 április és május között tapasztalt csökkenést követően, harmadszor az elmúlt fél évben. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre három-három az állás.

2011 októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt májushoz képest. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta, és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

A beszerzési mennyiség indexe szintén emelkedett májusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség erősebb növekedését jelzi. A beszerzési árak esetében a növekedés üteme mérséklődött, de ezzel együtt is már harminchetedik hónapja növekednek a beszerzési árak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a második legalacsonyabb júniusi ütem.

A mezőgazdaság jó idei teljesítménye dobhat egyet a feldolgozóiparon is.
A mezőgazdaság jó idei teljesítménye dobhat egyet a feldolgozóiparon is.

A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta, és némileg átlag alatti havi adatnak mondható.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt májushoz képest, és ötödször jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk – jegyzik meg a közleményben. Az index értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel egyértelműen visszakerült 50,0 pont fölé. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az áprilisi érték 50,1 pont lett, így az index értéke 37 hónapja nem csökkent.

Zsugorodik az euróövezet

Az előzetes adatnak megfelelően júniusban nem változott az előző havihoz képest az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe, de továbbra is a teljesítmény zsugorodását jelzi  – közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet. Júniusban a májusival megegyező, 45,1 pont lett az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe (BMI). Az index második negyedévi, április-júniusi átlagértéke 45,4 pont, három éve a legalacsonyabb. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Londoni elemzők jelentősen rontják globális előrejelzésüket
Jelentősen rontották a világgazdaság – különösen az euróövezet, valamint az ázsiai felzárkózó térség – idei várható teljesítményére szóló előrejelzésüket hétfőn londoni pénzügyi elemzők, elsősorban a "kiábrándító" májusi aktivitási adatokkal indokolva a módosítást. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport közgazdászai felülvizsgált átfogó prognózisukban közölték, hogy a világgazdaság egészére nézve az idén 2,0 százalékos növekedést várnak az eddig érvényben tartott 2,3 százalékos GDP-bővülési előrejelzés helyett.
A legkirívóbb módosítást a ház az ázsiai felzárkózó térségre jelentette be: ebben az országcsoportban 6,7 százalékról egy teljes százalékponttal 5,7 százalékra rontotta növekedési becslését. A régión belül a JP Morgan elemzői Kínában 7,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az eddigi 8,7 százalékos előrejelzés helyett. Az euróövezetben a cég a korábbi prognózisaiban szereplőnél jóval mélyebb egész éves recessziót jósol: a JP Morgan új előrejelzése szerint a valutaunió gazdasági teljesítménye átlagosan 0,7 százalékkal esik vissza 2012-ben. A ház eddig 0,3 százalékos GDP-mínusszal számolt az euróövezetben. A cég szakértői a felülvizsgálathoz fűzött indoklásukban közölték, hogy JP Morgan májusra kiszámított saját globális beszerzési menedzserindexe (BMI) – amelyet a ház a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari ágazatainak egyéni teljesítményadataiból képez a világgazdaság egészére kivetítve – a végfogyasztói kereslet növekedési ütemének visszaesését mutatja.
A JP Morgan gyáripari aktivitási mutatója májusban 2,1 ponttal 51,0-re esett, ami a cég számítási modellje szerint mindössze 0,5 százalékos, éves szintre átszámolt pillanatnyi globális feldolgozóipari növekedésre utal. A ház elemzői szerint a kulcskérdés ebben a helyzetben az, hogy a világgazdaság képes lesz-e kiemelni saját magát ebből a gödörből érdemi globális pénzügypolitikai válaszlépések nélkül. A JP Morgan közgazdászai kimutatták, hogy amikor a világgazdaság éves növekedési üteme 2 százalékra vagy ez alá süllyedt, ahhoz az elmúlt két évtized átlaga alapján 2,00 százalékpontnyi vagy ennél nagyobb mértékű monetáris enyhítés társult. A fejlett ipari országokban azonban a jegybanki kamatok már most "a padló közelében" vannak, és számos felzárkózó térségi jegybank is vonakodik a további kamatcsökkentéstől, különösen olyan országokban, amelyeknek valutájára piaci nyomás nehezedik – hangsúlyozták hétfői értékelésükben a JP Morgan szakelemzői.
A közép-európai térség gazdasági teljesítménye szempontjából meghatározó euróövezetben más nagy londoni házak is egész éves – sőt kedvezőtlen esetben két teljes évi – recesszióval számolnak. Minap kiadott átfogó új előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közölte: alapeseti feltételezése az, hogy az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 0,3 százalékkal csökken, jövőre pedig 0,9 százalékkal növekszik. A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott pénzintézet azonban kidolgozott egy borúlátó forgatókönyvet is: ennek alapján az euróövezeti gazdaság az idén és jövőre is recesszióban lenne, a valutauniós hazai össztermék 2012-ben 2,5 százalékkal, 2013-ban 1,0 százalékkal esne vissza.