Biztonságos a fagyi és a jégkrém

2012. július 24. kedd - 09:59 / piac-profit.hu
  •    

A nyári szezonban gyakrabban fogyasztott termékek ellenőrzése az idei évben is kiemelten fontos, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012. június-júliusában a jégkrém és fagylalt termékekre vonatkozó célellenőrzéseket rendelt el.

A hatóság szakemberei – több megyét érintően – 41 fagylaltot forgalmazó vendéglátóhelyen vettek fagylalt mintát. A vizsgálati eredmények és az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagylalt forgalmazás technikai feltételei az utóbbi időben sokat javultak.

Az összesen 100 db mintából -, amelyek zöme helyben készített fagylaltból származó minta volt -, 555 mikrobiológiai és kémiai irányú laboratóriumi vizsgálat történt. Mikrobiológiai kifogásoltság nem volt. A kémiai vizsgálatok során egy porfagylaltból készült fagylalt késztermék esetében a megengedett színezék tartalmat 158%-kal meghaladó színezék jelenlétet mutatott ki a laboratórium. A mintázott termékeknél 2 esetben volt tapasztalható, hogy a hőmérséklet a jogszabályban meghatározottól alacsonyabb volt.

 

Szalmonella – a hőség egyik nagy veszélye
A nyári melegben különösen nagy az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, ám a legtöbb problémát kétségtelenül a szalmonella baktérium okozza. A lázzal, hasmenéssel, hányással járó betegség elkerülése, megelőzése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összeállította legújabb „Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről" című tájékoztató kiadványát.

A célellenőrzés a jégkrémek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt, tehát a hatóság ellenőrizte az érzékszervi tulajdonságokat, továbbá a jelölésre, a tömegre és tárolásra vonatkozó követelményeket. Ezen kívül színezék, édesítőszer tartalmat, valamint a tej alapú jégkrémek esetén a Salmonella jelenlétet is vizsgált a laboratórium.

Az ellenőrzés során 3 különböző előállító létesítményből összesen 16 termék, valamint a kisebb kereskedelmi egységekből és nagyobb áruházláncokból 35 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 260 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.

A laboratórium egyik tej alapú termékben sem mutatott ki Salmonella baktériumot, és a jégkrémeket mindenhol megfelelő hőmérsékleten tárolták. A vizsgált termékek édesítőszer tartalma és ezek feltüntetése a jogszabályoknak megfelelt, egy jégkrémben azonban olyan színezék jelenlétét mutatta ki a laboratórium, amely nem szerepelt a termék jelölésén. mA jelölés kapcsán 9 termék esetében – több kisebb és egy-két súlyosabb – jelölési hiányosságokat tártak fel a hatóság szakemberei. A leggyakoribb hibának az számított, hogy a jelölésen nem tüntették fel a termék tömegét (csak a térfogatát).

 

Kánikulában a vásárlásnál is legyünk körültekintőbbek!
A nyár nemcsak a szabadidő eltöltéséhez kínál jó lehetőséget, de a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával egészségesebben is táplálkozhatunk. Ugyanakkor a nyári meleg kedvez az élelmiszerekből eredő megbetegedéseknek is, ezért legyünk körültekintőbbek a vásárlásnál. Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Figyeljünk arra is, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata. Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan. Az élelmiszerekre sem fordítanak ilyen helyen több figyelmet – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb lakossági tájékoztatójában.

Az 51 termékből 9 terméknél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 7 esetben figyelmeztetésben lesz részesítve a termék gyártója illetve forgalmazója. A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának laboratóriumában az 51 db jégkrém kedveltségi rangsorát is összeállították.

A jégkrémek külső megjelenés, állag, illat és íz érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság bírálta; majd a szöveges értékelés mellett párhuzamosan 1-5 pontig terjedő skálán is értékelték a kódszámokkal jelölt mintákat, ahol az 1 pont jelentette a leggyengébb tulajdonságot, míg az 5 pont a legjobb, vagyis a kiváló tulajdonságot. A megvizsgált jégkrémek közel 70%-a kiváló vagy jó minősítést kapott, a termékek ¼-e közepes érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezett és 3 db jégkrémet találtak a bírálók gyenge vagy nagyon gyenge minőségűnek. 0 pontos, vagyis elfogadhatatlan érzékszervi tulajdonsággal rendelkező jégkrém a vizsgált termékek között nem volt.