Betett a hőség – Nehéz helyzetbe kerültek a tejtermők

2012. július 25. szerda - 13:39 / PP/MTI
  •    

Az utóbbi hetek rendkívül meleg időjárása nehéz helyzetbe hozta a tejágazatot, a hőség miatt napi egymillió literrel csökkent a belföldi tejtermelés - közölte Krajcsovicz András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmányának elnöke.

A hőség miatt előállt takarmányhiány, valamint az állatokat ért hőstressz és a csökkenő felvásárlási árak következtében az ágazatban a válsághelyzet jelei mutatkoznak. A választmányi elnök közölte: a tej felvásárlási ára mintegy 10 forinttal marad el kilogrammonként az év eleji mértéktől. Most a felvásárlók 80-83 forintot adnak a tejért literenként. A fórumon jelen lévő szakemberek szerint a korábban elindult pozitív folyamatok, azaz a kiegyensúlyozott belföldi tejpiac, továbbá az állatállomány növekedése veszélybe kerülhet a most előállt problémák miatt.

 

Októbertől fizetik a különleges tejtámogatást
A kormány csaknem hétmilliárd forintot különített el a különleges tejtámogatás előlegeként, amelynek kifizetését október 16-án kezdik meg – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány a súlyos aszálykárok és a tavaszi fagykárok miatt megteremtette a forrást az egységes területalapú (SAPS), valamint a különleges tejtámogatás előlegének kifizetéséhez. Október 16-án a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdi a 157 milliárd forint kifizetését. A gazdák december 1-jéig a SAPS keretén belül mintegy 150 milliárd, a különleges tejtámogatásból pedig 6,7 milliárd forint előleghez jutnak. „Mindent megteszünk azért, hogy a tejágazatot stabilizáljuk, és a magyar tejtermelőket kedvező piaci helyzetbe hozzuk. A tejtermelés a mezőgazdaság „nehézipara", beruházásigényes ágazat. A minisztérium kiemelten támogatja, mert a nagy tőkeigénye mellett rengeteg embernek nyújt munkát" – tette hozzá.

A fórumon valamennyi megyei választmányi tag megerősítette, hogy a kukorica és a szója az utóbbi hetekben jelentősen drágult: a kukorica ára mintegy 30 százalékkal emelkedett, a szójáé még jobban. Emellett szálastakarmány-hiány – azaz széna- és lucernahiány – is fenyeget, sőt szalmából sem lesz elegendő. A jelenlévők aggasztónak tartják, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) módosítaná a szerkezetátalakítási támogatás idei kifizetését, és a gazdák nem jutnának hozzá az állat jólétét biztosító költségeik ellentételezéséhez. Ez mintegy 7-8 milliárd forintos kiesést jelentene az ágazatnak – mondta Tóth István, a MOSZ titkára. Hozzátette: ezt a különleges tejtámogatás tervezett előlegkifizetése sem ellensúlyozná.

Nehéz helyzetbe kerültek a tejtermelők - Kép: SXC
Nehéz helyzetbe kerültek a tejtermelők – Kép: SXC

Sokan sérelmezték, hogy a készülő új földtörvény – a jelenlévők szerint – a haszonbérletet korlátozná és foglalkoztatottsági limiteket írna elő. Ez a fórum résztvevői szerint ellehetetlenítené a szarvasmarhatartást Magyarországon. Krajcsovicz András szerint a tejtermelők akkor lennének elégedettek, ha a felvásárlási árak – amelyek az unión belül a legalacsonyabbak közzé tartoznak – ismét az év eleji kilogrammonkénti 90 forint feletti mértéket érnék el. Ez az elnök szerint nem okozna fogyasztói áremelkedést sem, ugyanakjkor a részvevők nem zárták ki, hogy a jelenlegi termeléskiesés és a magas takarmányárak hatása átgyűrűzik a fogyasztói árakba is.

Összefogott a tejágazat

A tejágazat helyzetét stabilizálta, hogy a hazai szereplők megtanulták: össze kell fogniuk, így befolyásolni tudják az árakat és a piacot – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorában. Egy év alatt nyolcezerrel gyarapodott a szarvasmarha-állomány Magyarországon, ami bizonyítja, hogy szorgos munkával, odafigyeléssel talpra lehet állítani egy egész ágazatot. Mi arra törekszünk, hogy azokon a területeken is ilyen erősödés legyen, ahol még bőven vannak teendőink – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, a tejipar fellendítésében szerepet játszott, hogy megállapodtak a nagy kereskedelmi láncokkal: egyenlő feltételekkel, egyenlő árképzéssel árusítják a magyar tejtermékeket, mint a külföldi árukat. Hamarosan megjelenik a magyar termék rendelet, amely azt a célt szolgálja, hogy a hazai tejtermékek elkülöníthetők legyenek az áruházak polcain. Az ágazatot közvetlenül segítik a különféle (állatjóléti, területalapú) támogatások is.