Az ukrán válság már a gabonaárban is érezhető

2014. május 07. szerda - 11:16 / piacesprofit.hu
  •    

Áprilisban csaknem 3 százalékot emelkedett a kukorica átlagos felvásárlási ára. A piacokat elsősorban az ukrán válság miatt növekvő román és ukrán gabonaárak mozgatták.

Áprilisban összesen 3 százalékot emelkedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10698,14 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren. Az erősödés elsősorban a kukoricának volt köszönhető, mely termény átlagos felvásárlási ára 2,74 százalékot nőtt az év negyedik hónapjában. Az ukrán belpolitikai válság hatására a kelet-európai (román, ukrán) eredetű tengeri ára nőtt, a hazaié stabil maradt. Az import kukorica átlagára 47 500 Ft a hazaié 51 500 Ft volt áprilisban.

A búza ára ugyanakkor érdemben nem változott a piactéren. Szinte egész hónapban az 55 ezer Ft közelében mozgott. A márciusi nagy ugrás után a világ vezető árutőzsdéin ebben a hónapban már nem voltak igazán nagy változások gabonafronton az ukrán válság miatt. Úgy tűnik a piacok beárazták a jelenlegi szituációt. Ha a szomszédunkban hosszú távon fennmarad a jelenlegi feszültség, de a krízis nem eszkalálódik, a hazai kukorica ára inkább enyhén növekedhet, a búzáé enyhén csökkenhet a második negyedévben. A kukoricára és búzára vonatkozó további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide!

Mire ügyeljenek a gazdálkodók a határidős szerződéseknél?
Tavaly a gabonapiac valamennyi szereplőjét hátrányosan érintette, hogy a jogi szabályozás hiányosságaiból adódóan elmaradtak a határidős szerződések. Az új Ptk. azonban érdemi változást hozott ebben a helyzetben, ezért az Agrárkamara útmutatót dolgozott ki, hogy mire ügyeljenek a gazdálkodók a határidős szerződések megkötésénél.