Az autókölcsönzők is meglátták a fényt

2014. szeptember 20. szombat - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Trendfordulóhoz érkeztek 2013-ban a hazai autókölcsönzők: az iparág ismét nyereséges, pedig 2012-ben még jelentős mínuszt termeltek a vállalkozások, amelyek harmadát elsodorta a válság.

Kép: SXC

A Magyar Autókölcsönzők Szövetségének (MAKSZ) adatai szerint 18 tagjuk közel 254 millió forint nyereséggel zárta az évet. Egy évvel korábban, 2012-ben a szakma még 23 millió forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A pozitív változást az is jelzi, hogy a MAKSZ tagjai közül 2012-ben nyolc, 2013-ban pedig mindössze négy vállalkozás realizált veszteséget – írta a turizmus.com.

„A válság előtt 28 tagot számláltunk, ebből néhányan megszűntek, lemorzsolódtak. A mostani 18 tag viszont megerősödve került ki a nehézségekből, biztosítva látszik a működés, újraindulhatnak a beruházások – hangsúlyozta Haraszti Géza, a MAKSZ elnöke, az Avis Autókölcsönző magyarországi vezetője a szövetség sajtótájékoztatóján. (A cégek is felfedezték az autókölcsönzőket.)

A tavalyi évre főleg a nagyobb cégek megerősödése volt jellemző, három cég közel félmilliárd forinttal növelte bevételét. A nyereséges cégek árbevétel- és profitráta-növekedést is elkönyvelhettek. A belföldi forgalom erősödése 2013-ban 7,3, az exporté 6,9 százalékos volt, a teljes forgalomnövekedés 7,9 százalékot tett ki.

„A válság alatt azt nyilatkoztam az iparágról: egészségesek vagyunk, csak le vagyunk fogyva. Ma már azt mondom: egészségesek maradtunk, és kezdünk gyarapodni” – elemezte a helyzetet Kozák József, a MAKSZ felügyelőbizottságának elnöke, a Hertz ügyvezetője. A szakember hangsúlyozta, az elmúlt öt év nagy változást hozott a szakmában. A szép eredményekben nagy szerepe volt az innovációknak, a profilbővülésnek, az eredményesség növelésének és a gazdasági környezethez való alkalmazkodásnak. Az autókölcsönzés nem piros szőnyeges vállalkozás, a bérleti díjak alig változtak, a hatékonyabb működés eredményezi a profitot. A cégek saját tőkéje 28 százalékkal emelkedett.

Havonta ötvenezer állást teremt az Uber
Eddig is kemény ellenállás fogadta a taxizást teljesen új alapokra helyező Ubert, a frissen bejelentett adatok pedig várhatóan még jobban kiélezik a vitát a startup körül, hiszen a cég vezetője szerint világszinten, havonta ötvenezer állást teremtenek.