Amilyen az időjárás, olyan a szezon

2014. szeptember 03. szerda - 06:04 / piacesprofit.hu
  •    

A turisztikai piac szereplői fejlődő, de az időjárás miatt kicsit hullámzó intenzitású szezont tudhatnak maguk mögött. A szállásadók összességében erősebbnek értékelték az idei szezont, mint a tavalyit.

A Balatonnál a sok eső ellenére is jó volt a bevétel – Kép: Pixabay

A KSH adatai szerint az első hat hónapban több mint 10 százalékkal nőtt a szállásadók árbevétele. Ezt az Utazok.hu felmérése is részben megerősíti: a június–augusztusi időszakban a partnerek közel felének (48%) magasabb volt az árbevétele a tavalyi év ugyanilyen időszakához képest, és a válaszadók elégedettségi indexe a tízes skálán az 5,8-as tavalyi értékről 6,4-re emelkedett – olvasható a turizmus.com hírlevelében.

„A turisztikai szakmában a szereplők többsége a nyári főszezont várja, hiszen ez egész éves üzleti eredményüket jelentősen befolyásolja. Jól érzékelhetőek a szezonális különbségek és a megnövekedett forgalom, de felmérésünkből egyértelműen látható, hogy nehéz, dolgos szezon áll a vendéglátók mögött. A telített piacon minden egyes vendégért meg kellett küzdeni, a változó időjárás pedig különösen a vízparti régiókat állította kihívás elé” – mondta Szennay András, az Utazok.hu cégcsoport ügyvezető igazgatója.

„A kiugróan magas forgalmat hozó évkezdet után a főszezon nehezebben indult, ám végül a kedvezőtlen időjárás ellenére is jó időszakot zártunk augusztus végére, így jelentős bevételnövekedést sikerült elérnünk. A külföldről – főleg a német nyelvterületről – érkező vendégek száma ugyan csökkent, de a belföldi vendégforgalom növekedett az idei főszezonban. A belföldi nyaralókat nem rettentette el a változékony időjárás, Balatonfüred és környéke gazdag programkínálatának köszönhetően akkor sem kell kétségbe esni, ha a strandolás helyett egy-két napig más időtöltés után kell néznünk” – nyilatkozta Kiss Dóra, a Hotel Silver Resort ****superior marketingmenedzsere.

Stagnáló átlagárak, változó telítettség

A felmérés alapján a legtöbb szállodás egyetértett abban, hogy évről évre egyre többen foglalnak interneten keresztül – a szállásadók 88%-a szerint ez igaz az ő szálláshelyére is. A vendégek egyre később foglalják le a nyaralásukat (74%), és egyre rövidebb időre (74%).A szállásadóknak nagyobb hangsúlyt kell fektetni a specializált szolgáltatások változatosságára és minőségére, hiszen a vendégek idén

Gyógyvíz-nagyhatalom vagyunk!
A nyaralási úti célok toplistáját általában a vízparti nyaralóhelyek vezetik, hátrébb sorolva a kalandos tematikus nyaralásokat. Magyarországról alig néhány óra alatt elérhetjük a tengerpartot, a Balaton vagy a vadregényes Tisza-tó is csalogatja a pihenni vágyókat, és érdemes körbenézni a gyógyvizes fürdők környékén: a vizek mellé települt szállodák egészségügyi és wellness-szolgáltatásokat is kínálnak.

kevesebbet költöttek az adott helyszínen egyéb szolgáltatásokra, mint az előző években (a szálláshelyek 72 százalékának véleménye szerint). (A többségük pedig a borravalót is eltörölné.)

A turisztikai piac résztvevői általában stagnáló vagy csökkenő árakkal (83%) jellemezték a szezont, és a válaszadók fele a kihasználtság terén sem tudott pozitív változást elérni, míg a másik felénél a foglalási eredmények javulása ellensúlyozta az elmaradt magasabb átlagár okozta hiányt.

Családok és külföldiek

A belföldi turizmust illetően a nyári szezonban továbbra is a családokra helyezik a hangsúlyt a szállásadók: a válaszadók fele egyértelműen őket jelölte meg elsődleges célcsoportjának. Őket követik a wellnessturizmus két célpontja: a fiatal párok és nászutasok, illetve az idősebb korosztály.

A megkérdezett szállodáknál általában, így a nyári szezonban is évről évre növekszik a visszatérők száma. Ez nemcsak a magyar vendégekre, hanem a külföldiekre is igaz – közülük is egyre többen tudatosan ugyanarra a helyre foglalják szállásukat. A külföldiek száma a legtöbb helyen (a válaszadó szálláshelyek 41%-ánál) nem változott, de a többi szálláshely jelentős része (29%) növelni tudta külföldi vendégei számát, és egy szűk réteg (8%) több mint 20%-kal.

Érdekesség, hogy a szállodások 11%-a a lengyel nemzetiségűeket tartja a legproblémásabb vendégeknek, igaz, szintén 12 százalékuk szerint ők is a legvidámabbak a külföldi vendégek közül. A legnagyvonalúbb, legbőkezűbb vendégeknek a német és osztrák nyaralók számítanak.

Lenne elefántgondozó egy hétre? Vagy a múltba vágyik?
A nyaralásról sokaknak a homokos föveny és a napozás jut az eszébe, de a valóságban a jelek mást mutatnak: egyre több turista vágyik különleges élményre a pihenése alatt. Erre utal a tematikus nyaralások térnyerése és a felnőtteknek szóló különleges táborok népszerűsége. Legalábbis külföldön. Hozzánk egyelőre nem gyűrűzött be ez a trend, de ma már nálunk is egyre sikeresebbek azok a szálláshelyek, amelyek extraszolgáltatásokat nyújtanak. Nekik nem kell részt venniük a kuponőrületben sem: a különleges élményért a magyar turista is szívesen fizet.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor