Amiből a legdrágább is olcsó Budapesten

2012. június 14. csütörtök - 05:26 / piacprofit.hu
  •    

A legtöbb európai városban változatlan maradt az első osztályú irodák bérleti díj szintje 2012 első negyedévében. A CBRE EU-27 Bérleti Díjindexe 0,1 százalékot emelkedett a legjobb ingatlanok szegmensében. A kontinensen Budapest az egyik legolcsóbb irodapiac.

Az index stabilitása néhány városban végbement jelentős díjnövekedést is takar: főleg Hamburg (+4,3%) és a skandináv piacok, mint például Oslo drágult az első negyedévben, míg Dél-Európa és Írország városaiban olcsóbbak lettek az irodák – reagálva az eurózóna folytatódó válságára. Összességében Európában egy év alatt 0,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak.

Ellentétes trendek a kulcspiacokon

"Ahogyan tovább tart Európában a válság, egyre inkább megfigyelhető a kulcspiacok ellentétes mozgása. Ahol a politikai és a gazdasági bizonytalanság a legerősebb, főleg Görögországban – de Spanyolországban és Portugáliában is ezt tapasztaljuk – ott csökkennek a díjak, és csak halvány jelei vannak a fellendülésnek.

Budapest az egyik legolcsóbb piac
„Budapest ma az egyik legolcsóbb irodapiac Európában: az első osztályú ingatlanok bérleti díjai 20 euró/négyzetméter/hó körül állnak, mindazonáltal a városban az átlagos díj 11-13 euró között mozog, a kedvezmények miatt ráadásul a tényleges bérleti díjak még 10-20 százalékkal alacsonyabb. Az egy évvel ezelőtti helyzethez hasonlítva néhány nem-központi alpiacon némi díjcsökkenés volt tapasztalható, de a jó bérbeadottságú épületekben még emelkedhetnek is a bérleti díjak." – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE kutatásért és tanácsadásért felelős budapesti vezetője.

A biztos alapokon álló gazdaságokban, mint például Németországban vagy az eurózónán kívüli skandináv országokban, sokkal több a pozitív jel. Mivel az Európát érő kihívások minden bizonnyal kitartanak az év további részére, ez a polarizációs folyamat is fennmaradhat." – nyilatkozta Richard Holberton, a CBRE európai kutatási vezetője.

Az elmúlt 18 hónapban az eurózóna bizonytalansága kedvezőtlenül befolyásolta a cégek döntéshozatalát, sok bérlő mindaddig óvakodik jelentősebb méretű terület elfoglalásától, amíg a kilátások tisztábbak nem lesznek. Az első negyedévben a bérbeadások szintje 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól; jelentősen csökkent Milánóban, Dublinban Madridban. Londonban (+1%) nagyjából változatlan maradt a piac, míg Moszkvában (+25%) és Frankfurtban (+60%) egyértelmű az emelkedés.

Mélyponton a fejlesztések

A fejlesztések egész Európában mélyponton vannak, fenntartva a 2007 óta tartó alacsony szintet, főleg a finanszírozás szűkössége miatt. Néhány városban, például Londonban, vannak jelek, hogy az átadások jövőre és azután növekedni fognak (2013-ban várhatóan 67 százalékkal 458 ezer négyzetméterre nő az új területek mérete).

A kevés új iroda-átadás ellenére az üresedés alig, 10,35 százalékról 10,25 százalékra csökkent 2012 első negyedévében. Ez főleg a gyenge kereslet következménye, illetve annak tudható be, hogy a bérlők igyekeznek racionalizálni portfólióikat és megszabadulni rosszabb minőségű felesleges területeitektől. Van kapcsolat az üresedés és a gazdasági bizalom között is: a dél-európai piacokon, főleg Madridban és Milánóban emelkedik az üres irodák aránya, de csökken Németországban, Skandináviában és Moszkvában.

Melyiket válasszam?

A megfelelő iroda kiválasztásához számos szempontot érdemes alaposan mérlegelni. A témáról szól a Jó tanácsok irodabérléshez című összeállításunk.