A termelők kedvéért: száz forintnál nem lesz olcsóbb a dinnye

2012. július 19. csütörtök - 10:42 / piac-profit.hu
  •    

A Vidékfejlesztési Minisztérium megállapodott a nagy kereskedelmi láncokkal, így engedtek a dinnyetermelők nyomásának. Minden olyan kiskereskedelmi egységben, amelyek részt vesznek az együttműködésben, a dinnye kilónkénti ára nem lesz olcsóbb 99 forintnál.

Összefogtak a nagy kereskedelmi láncok: nem lesz olcsóbb a dinnye kilója 99 forintnál az idén. A Magyar televízió Híradójának esti kiadása szerint a megállapodást a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Dinnyeszövetség szorgalmazta. A dinnyetermelők így nem szenvednek veszteséget a túl alacsony árak miatt, a magyar vásárlók pedig – az ígéretek szerint – jó minőségű magyar dinnyéhez juthatnak hozzá. Simonka Tibor a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a Híradóban elmondta, hogy ez az ár nagyjából kilónként 5-6 forinttal magasabb nyereséget garantál a termelőknek, akik így kilónként negyven forintos felvásárlási árral számolhatnak, hektáronként pedig 6-700 ezer forintos profitot vághatnak zsebre. Egy dinnyetermelő a Híradóban elmondta: hektáronként 700 ezer forintot fordít évente a termésére.

Dobogós helyen álltunk
Magyarországon egykor 14 ezer hektáron termeltek dinnyét, és az ország a világ harmadik görögdinnye-exportőrének számított. Jelenleg 5 ezer hektáron 150-170 ezer tonna dinnye terem, ami 15 ezer embernek biztosít megélhetést.

A magyar dinnye értékesítése körül kialakult összefogás jó példa arra, hogy a kormányzat, a termelők és a kereskedők együttműködve, hatékonyan fel tudnak lépni egy ágazat megmentése érdekében. A kereskedelmi vállalatok együttműködése elengedhetetlen a magyar agrárágazat sikeréhez – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Tesco magyar dinnyét népszerűsítő akcióján, amelynek keretében az áruházlánc több mint 10 millió kilogramm görögdinnyét értékesít a magyar és a környező országok áruházaiban.

A magyar vásárlók egyre tudatosabban választják a kiváló minőségű magyar élelmiszereket, a kereskedelem felelőssége, hogy a termékeket eljuttassa a fogyasztókhoz – hangsúlyozta a miniszter a kóstolóval összekötött sajtótájékoztatóján. Gerry Gray, a Tesco vezérigazgatója beszédében azt emelte ki, hogy magyarországi áruházaikban egyre több termékkörben vezetik be a 100%-ban magyar termékeket.

Szigorúan ellenőrzött dinnyék
A Vidékfejlesztési Minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a nyári élelmiszerlánc ellenőrzés során a hatóság kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, ezen belül elsősorban a görögdinnye ellenőrzésére. A vizsgálatokat egész nyáron folytatják. Az ellenőrzés első időszakában 146 hazai és 60 külföldi tételt vizsgáltak. A külföldi termékek mintegy negyede, míg a hazai dinnyetételek mindössze tizede volt kifogásolható. Az ellenőrök jelölési hiányosság, engedély nélküli előállítás és forgalmazás, vagy minőségi hiba miatt összesen közel két és félmillió forint bírságot szabtak ki, amelynek háromnegyedét külföldi termékekkel kapcsolatos hiányosságok miatt rótták ki. Öt esetben a külföldi görögdinnyének nem tudták igazolni az eredetét, és ugyancsak öt hazai termelőt, illetve kereskedőt büntettek meg engedély nélküli előállítás, illetve ismeretlen eredetű termék forgalmazása miatt. A dinnyeszállítmányokat zöldség-gyümölcs szakboltokban, szuper- és hipermarketekben és egyéb élelmiszerboltokban vizsgálták, ellenőrizték a nagykereskedőket, az út menti árusokat és az őstermelőket is.

A módosításoknak köszönhetően a dinnyéket tavaly óta egységesen és egyértelműen osztályozzák, így jobb minőségű és megbízhatóbb termékeket vásárolhatnak a fogyasztók. A minőségi besorolásokon kívül a tárca szabályozta a kereskedelmi regisztráció feltételeit. E szerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszervállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat. A regisztráció nem vonatkozik a kistermelőkre és azokra a vállalkozókra, akik évi 20 ezer kilogrammnál kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt forgalmaznak. A minőségi előírásoknak azonban ezeknek a termékeknek is meg kell felelniük.

A Magyar Dinnyeszövetség szeretné, ha évente ezer hektárral növekedne a dinnyetermő terület Magyarországon, ehhez pedig arra van szükség, hogy megérje termelni. Emlékeztetett arra, hogy 2003-ban Magyarországon a jelenleginek több mint a duplája, 10 ezer hektár volt a dinnye termő területe.