A jövő héten talán megússzuk a benzináremelést

2012. augusztus 24. péntek - 09:05 / piac-profit.hu
  •    

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is az árak változatlan szinten tartását indokolják 27-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 441 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet augusztus 29-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest tovább emelkedett, átlagosan 2,0%-kal.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára szintén emelkedett, heti átlagban 0,9%-kal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során viszont újra erősödött, átlagosan 1,8%-kal – áll a GKI Energiakutató Kft. előrejelzésében.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,2%-os emelkedést, míg a gázolaj esetében 0,9%-os csökkenést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin és a gázolaj esetében is az árak változatlan szinten tartását indokolják 27-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 441 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet augusztus 29-én, szerdán.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin 16, a gázolaj kb. 19,5%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 11,5%-kal kevesebb benzint és kb. 14%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.