A héten nem lesz olcsóbb a benzin

2012. június 29. péntek - 08:56 / piac-profit.hu
  •    

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is az árak változatlan szinten tartását indokolják 2-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 408 forint, a gázolajé pedig 412 forint marad július 4-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest enyhén emelkedett, átlagosan 0,5%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára ezzel szemben csökkent, hasonló mértékben, heti átlagban 0,6%-kal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1,1%-kal gyengült – áll a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzésében.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,6%-os, míg a gázolaj esetében 0,5%-os emelkedést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin és a gázolaj esetében is csupán néhány forintos elemést indokolna, így a MOL várhatóan nem változtat a nagykereskedelmi árakon.

Forrás: GKI Energiaktató Kft.
Forrás: GKI Energiaktató Kft.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 8,5, a gázolaj 12%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 7%-kal kevesebb benzint és kb. 9%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.