A SZÉP-kártya tovább pörgetheti a turizmust

2014. február 19. szerda - 20:33 / piacesprofit.hu
  •    

2014-re is jelentős, 6 százalékos bővülést vetít előre a Szallas.hu a belföldi turisztikai piacon. A bővülés elsősorban a SZÉP-kártya további elterjedésének, valamint a turisztikai szektorban tapasztalt innovációs kedvnek köszönhető.

Még mindig a Balaton a legnépszerűbb – Kép: Pixabay

A tavalyi év trendforduló volt a belföldi szálláspiacon, hiszen a magyarok által generált mintegy 60 milliárdos belföldi szállásdíjbevétel több mint fele – a szállásközvetítő és kuponos oldalakat, valamint a szállásadók saját honlapját együttvéve – már online csatornákon keresztül valósult meg.

Független adatok is a belföldi turizmus felpörgését erősítik meg.

2013-ban nemcsak az online foglalások aránya nőtt, de a piac is bővült mintegy 6 százalékkal. „Ebben kulcsszerepe volt a SZÉP-kártya sikeres bevezetésének, ezenkívül a bővülő eseménykínálat, illetve szállásadók által kínált turisztikai programok színes kavalkádja is hozzájárult a sikerhez” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. (Szakmai szervezetek szerint tovább erősödhetne a belföldi turizmus, ha adómentes lenne a Szép-kártyára történő feltöltés.)

A tavalyi év főbb trendjeit említve az apartmanok erős kihívást jelentettek a háromcsillagos hotelek számára, ugyanis a családdal utazók gyakran választották ezt a kategóriát a hotelek helyett. Ezen felül nagy népszerűségnek örvendtek a négycsillagos wellness szálláshelyek, de érezhetően nagyobb szerepe lett a programturizmusnak és az aktív pihenésnek.(Tavaly és idén is őrzi népszerűségét a Balaton.)

„Ez utóbbi trend és a SZÉP-kártya további térnyerése 2014-ben is optimizmusra adhat okot. Ha idén is olyan szép nyara lesz Magyarországnak, mint tavaly, akkor 2014-ben akár 6 százalékos is lehet a belföldi bővülés” – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, jelenleg olyan fejlesztéseken dolgoznak, melyek nemzetközi viszonylatban is iránymutatóak lehetnek a szálláshely-közvetítők számára, hozzájárulva ezzel az ágazat további sikereihez.

Ötcsillagos turizmus: így érhetjük utol Bécset?
Budapest történelmileg, építészetileg, kulturálisan, gasztronómiailag az egyik leggazdagabb város Európában. Ennek ellenére az ötcsillagos szállodáinak átlagára versenytársaihoz képest az egyik legalacsonyabb. Miért probléma ez, mi az oka a jelenségnek, és hogyan lehetne elérni, hogy Budapest – Bécshez és Prágához hasonlóan – a globális turizmus egyik vezető célpontja lehessen?