A sör segíthet Európának

2014. április 15. kedd - 08:50 / piacesprofit.hu
  •    

A Regioplan és az EY (korábban Ernst & Young) által készített jelentés szerint Európa sörgyártói kiemelt szerepet játszhatnak a munkahelyteremtésben , ezzel hozzájárulva az EU törékeny gazdaságának felpörgetéséhez.

Kép:sxc

A jelentés szerint az EU söripara 2 millió munkahelyet biztosít, ami az EU-ban meglévő összes munkahely 1%-át teszi ki, és más iparágak, mint például a mezőgazdaság, a csomagolóipar, a logisztika, a marketing, a kiskereskedelem, illetve a vendéglátóipar jelentős mértékben profitál az élénk és dinamikus söripar működéséből.

„A jelentés minden kétséget kizáróan bemutatja, hogy az EU söripara megőrizte globális vezető szerepét mindazon gazdasági kihívások ellenére, amelyekkel az Európai Unió 2008 óta küzd“, mondta Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Főtitkára. „Mindemellett, üzleti tevékenységünk jellegéből fakadóan képesek vagyunk támogatni a rugalmas munkaerőpiacot, lehetővé téve az állást keresők, különösen a fiatalok számára, hogy minőségi munkalehetőségekhez jussanak, és aktív szerepet játszanak Európa gazdaságának helyreállításában.”

Szerény növekedés

A gazdasági válság rendkívül nehéz első három évét követően, amikor a sörfogyasztás 8%-kal esett vissza EU-szerte, a söripar az elmúlt két év során szerény, 1%-os növekedést ért el. A termelés is 2%-kal emelkedett, ahogyan az európai sörök iránti kereslet nemcsak az EU-n belül, de azon kívül is nőtt, és az EU sörgyártó szektorának éves kereskedelmi többlet eredménye elérte a 3 milliárd eurót.

Van potenciál a kicsikben is
Magyarországon jól látható trend a kisüzemi sörök terjedése. Jelenleg a magyar sörtermelés 0,5 százalékát adják, a keresletet kielégítik, de ennél többre is képesek lennének. A fejlődés ezen a területen az lehet, ha a sörelőállító üzemek komplex módszerrel értékesítik termékeiket, vagyis megjelennek velük különféle fesztiválokon, illetve helyben a kistérségekben, valamint a maguk által üzemeltetett panziókban, vendéglátóhelyeken értékesítik azokat. Van hova fejlődni, a kézműves sör forgalma világszinten 2012-ben is dinamikusan fejlődött, a Folyékony Kenyér blog szerint elérte a 10%-ot az amerikai sörpiacon.

Mivel a sörgyártás potenciálisan hozzájárulhat az EU növekedéséhez, a foglalkoztatási és kereskedelmi tervek megvalósításához, fontos, hogy ez a potenciál támogatást kapjon. A sörgyártási értékláncolatban a sör révén biztosított állások 15%-a szűnt meg 2008 óta, elsősorban sörözőkben, bárokban és kávézókban. A már egyébként is nehéz kereskedelmi feltételeket tovább rontotta az ÁFA és a jövedéki adó többszöri emelése, ami elsősorban az értékesítés területét és a munkahelyeket sújtotta a vendéglátóiparban. A sörre kivetett jövedéki adót 2010. óta 14 tagállam emelte, többek között Franciaország, ahol jelentős mértékben, 160%-kal emelték azt 2013-ban. Magyarországon az adónem 27,5%-kal emelkedett 2010 óta, 2012-ben 10%-kal emelkedett.

Támogatással segítik

Újabban néhány ország kormánya felismerte, hogy a sör hozzájárulhat a gazdaság fejlődéséhez és a munkahelyek teremtéshez, illetve, hogy szükséges annak támogatása. 2013-ban az Egyesült Királyságban, valamint Dániában ahelyett, hogy az iparágat csupán gyors adóbevételek forrásának tekintették volna, csökkentették a sörre kivetett adókat annak érdekében, hogy ezzel segítsék szélesebb-körű gazdasági problémák megoldását.  Finnországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban a potenciális adóemelések vagy teljesen elmaradtak, vagy csökkentett mértékben valósultak meg, ahogyan egyre inkább felismerték a sör értékláncolat pozitív hozzájárulását a gazdaság és a foglalkoztatottság növekedéséhez és belátták a javasolt adóemelések várható negatív hatásait.

Más iparágak növekedésének és fejlődésének katalizátoraként, a sörgyártás az EU átfogó teljesítményének próbakövét jelenti.  Igazi szektorokon átívelő iparágként a döntéshozóknak az egész kontinensen támogatni és segíteni kellene a sörgyártást.

Lezárásképpen Pierre-Olivier Bergeron megjegyezte: „A sörgyártásban hatalmas növekedési és munkahely-teremtési potenciál rejlik, ahogyan ezt ez a jelentés és az Európai Gazdasági & Szociális Bizottság 2013. év végi jelentése is felvázolja. Itt az ideje, hogy az EU döntéshozói támogassák iparágunkat lehetőségei megvalósításában azáltal, hogy csökkentik Európa 4500 sörgyártójának anyagi terheit, ezáltal lehetővé téve számunkra, hogy aktívan járulhassunk hozzá az EU gazdasági helyreállításához.”

25.000 hazai munkahely
Az előző év enyhe növekedése után, 2013-ban 4,45%-kal csökkent a belföldi sörértékesítés 2012-höz képest. A visszaesés mögött elsősorban az év eleji 10%-os jövedéki adó emelés áll – hangzott el a Magyar Sörgyártók Szövetségének éves sajtótájékoztatóján. A hazai sörpiac közel 90%-át lefedő, a három legnagyobb hazai sörgyár képviseletét ellátó szervezet által bemutatott éves jelentésből kiderül: a söripari vállalatok 2013-ban összesen 66 milliárd forint adót fizettek be a költségvetésbe, melynek jelentős tétele a jövedéki adó (37 Mrd Ft), az ÁFA (21 Mrd Ft), valamint a környezetvédelmi termék díj (2,1 Mrd Ft).
Az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján egyértelműen kimutatható, amikor nem növekedett a jövedéki adó, akkor a sörforgalom és az adóbevétel is növekedett. Ugyanakkor, amikor a jövedéki adó szintje növekedett, a forgalom csökkent, így az adóbevétel csak kis mértékben tudott növekedni. Csíkné Dr. Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke elmondta: „A fogyasztók árérzékenységének köszönhetően folytatódott a gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése a prémium és középkategóriás termékek rovására.” A közvetlen foglalkoztatás területén kismértékű emelkedés volt tapasztalható 2013-ban a söriparban, ami a teljes vertikumra pozitív hatással volt. „Egy söripari munkahely körülbelül 15 további munkahelyet teremt a mezőgazdasági termelés, a marketing, a logisztika és csomagolás, továbbá a vendéglátás területén” – fejtette ki Csíkné Dr. Kovács Klára. Hozzátette: az indirekt foglalkoztatáson keresztül Magyarországon közel 25 ezer munkavállalónak ad munkát a söripar.

A Sörszövetség elnöke elmondta: A söripar tovább erősítette a környezettudatos fogyasztói és vásárlói magatartást az aludobozok gyűjtési rendszerének fejlesztésével.  Az ország több,mint 200 kiskereskedelmi pontján gyűjtő automaták segítségével ösztönzi a gyűjtést, és ez által az újrahasznosítást.” „A söripar környezeti terhelésének további csökkentése érdekében 2014-ben újabb közös kezdeményezésre lehet számítani” – árult el részleteket a Sörszövetség elnöke az idei tervekből.