Van, ami nem Budán a legdrágább

2015. szeptember 20. vasárnap - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Magasabb négyzetméteráron keltek el a pesti oldalon a panellakások, mint a budai oldalon állók. Az eladóknak ráadásul engedniük sem nagyon kellett az árból augusztusban – derül ki a Duna House összesítéséből.

Kép: SXC

Az elmúlt fél év legalacsonyabb forgalmát mutatta az augusztusi adásvételi-mennyiség az ingatlanpiacon, ám ez a csekély visszaesés szezonális jellegű. Tavaly ugyanekkor 23 százalékkal kisebb forgalmat becsült a Duna House, két éve pedig alig haladta meg a 7000-et az ebben a hónapban eladott ingatlanok száma. A szakértők szerint az első nyolc hónapban így összesen közel 92 ezer adásvétel bonyolódott, ami már most meghaladja több válság utáni teljes év forgalmát. Tavaly ugyanebben az időszakban 64 ezer közeli tranzakciót becsült a cég, ami 44 százalékkal gyengébb forgalmat jelentett.

A Duna House által közvetített ingatlanok adatai alapján augusztusban Kelet-Magyarországon a paneleket 134 ezer, a téglaépítésű lakásokat 165 ezer Ft-os négyzetméteráron vásárolták. Az ország nyugati felén a panelt 142 ezerért, a téglalakást 212 ezerért vették. A főváros budai oldalán 264 ezer, Pesten 270 ezer Ft-ot fizettek a panelek négyzetméteréért, a téglaépítésű lakásokat pedig Budán 395 ezerért, Pesten 279 ezerért, a Belvárosban pedig átlagosan 475 ezerért vették.

Augusztusban a közvetített ingatlanok 3-4 százaléka volt új építésű. Felújítandót a fővárosban és Nyugat-Magyarországon vettek leginkább, ahol nagyjából minden tizedik ilyen volt, míg az ország többi részén ennek fele volt jellemző. Az ország nagy részén inkább a kiváló minőséget vették a tranzakciók negyedében, kivéve Nyugat-Magyarországon, ahol minden ötödik volt ilyen.

A Budapesten vásárolni szándékozók közel 21 százaléka megjelölte (többek közt) a XIII. kerületet, mint potenciális lokációt, ezzel továbbra is a legnépszerűbb kerület a fővárosban. A leendő vevők 17-18 százaléka kedveli még a VI., VII., IX. és XI. kerületeket is, de az ezt övező területek sem kevésbé népszerűek. A külsőbb pesti kerületeket a vevőjelöltek 6-7 százaléka keresi.

A családi házukat eladóknak nem kellett sokat csökkenteni az eredetileg elképzelt árból, csupán 4 százalékot országszerte, hogy érdeklődőt találjanak. A vevők ezekből 7-9 százalékot tudtak továbbalkudni. A panelek esetében mindössze 1 százalék árlevitelre volt szükség, és a vevői alku is mindössze 3 százalék volt Budapesten és 5 százalék vidéken. A téglaépítésűeknél a fővárosban szintén alacsony, 1 százalék árlevitelt követően átlag 3 százalék alku volt, vidéken 2 százalék árcsökkentés után 5 százalékot tudtak alkudni.

Augusztusban nagyon magas volt a befektetők aránya a fővárosban. A vásárlás okára választ adó vevők 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez áll a háttérben. Vidéken a válaszadó vevők 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba költözés állt a vásárlás hátterében. Majdnem minden negyedik vevő elsőlakás-vásárlónak vallotta magát. A befektetők vidéken csak a harmadik legnagyobb vevői csoport volt, 20 százalékos piaci jelenléttel. Budapesten a válaszadó eladók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az értékesítés oka a nagyobb lakásba költözés volt. További 20-20 százalék bevallása alapján örökölt ingatlant értékesített, vagy kisebb lakásba szeretne költözni. Vidéken minden harmadik eladó örökölt ingatlant értékesített, átlag 8,4 millió Ft bevételre szert téve.

A Duna House által augusztusban lezárt tranzakciók adatai alapján vidéken az esetek 41 százalékában vásároltak 40–60 m2 közötti ingatlant, és 22 százalékban 60–80 m2-est. A nagyméretű, 160 m2 fölötti kategóriát a vevők 4 százaléka választotta. Pest megyében már a vevők 8 százaléka vásárolta a legnagyobb méretet. A két legnépszerűbb kategória itt is a 40–60 és a 60–80 m2 közöttiek, melyeket a vevők 22-23 százaléka vásárolt. Budán a legtöbb tranzakció a 400 ezer Ft/m2-nél drágább ársávban zajlott, a vevők 37 százaléka választotta ezt. Pesten szintén itt történt a legtöbb vásárlás 21 százalékban, de a korábban is favorit 200-250 ezer Ft/m2 kategóriát is a vevők ötöde vásárolta. A főváros mindkét oldalán a 40–60 m2 közötti lakásokat vették legtöbben, nagyjából az esetek 40 százalékában.

Bődületesen emelkednek a lakásárak
Padlóig nyomták a gázpedált a lakáspiacon, bizonyos területeken már a kapaszkodóért nyúlnak a vevők és a bérlők is. Az Otthon Centrum előrejelzése szerint 2015 végére a lakáspiaci adásvételek száma akár a 150 000-et is elérheti. A növekedést továbbra is két fő erő mozgatja: a befektetők és a saját célra vásárlók. A nagyszámú vevő megjelenésének hatására 10 százalék alá csökkent az alku mértéke, csaknem egy hónappal csökkent az átlagos értékesítési idő a tégla- és panellakásoknál. Az előző év azonos időszakához képest az árak a fővárosban mind a tégla, mind a panel szegmensben megugrottak, az utóbbiban nagyobb – akár 20 százalékot meghaladó – mértékben. A piac az elmúlt hónapokban sem lassított, az első féléves tendenciák tovább folytatódnak.