A használt lakásoknál is drágulást hozhat a CSOK

2016. január 27. szerda - 20:35 / piacesprofit.hu
  •    

A CSOK hatása már most érződik az ingatlanpiac kereslet-kínálati oldalán, ugyanis a feltételeknek megfelelő eladásra kínált új házak és lakások száma hirtelen megugrott. Meglehet, a legtöbb hír a 10+10 milliós, új építésekre fókuszál, a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható a kormány által minap bejelentett, bővített támogatásnak köszönhetően – derült ki a Jófogás.hu adataiból.

haz_euro_pixabay

Kép:Pixabay

Míg hosszú évek óta ebben az időszakban téli álomra vonul a piac, most egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik, megszaporodtak az eladó CSOK-kompatibilis házak és, azonban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken a támogatás legnagyobb összege sem elég önmagában a vásárláshoz. Sokan gondolkozhatnak úgy, hogy most könnyebben és jó áron eladhatják használt lakásukat vagy házukat, hiszen a vevő támogatást is igénybe tud venni a megvásárlásakor. Ez magyarázhatja a megugró CSOK-képes eladó használt ingatlanok számát – árulta el Palocsay-Zubor Géza, a Jófogás apróhirdetési oldal üzemeltetőjének ügyvezető igazgatója.

A CSOK feltételeinek könnyítésével még több lakás jöhet számításba!

Országosan több mint 150 ezer hirdetés, Budapesten 47 ezer lakás felel meg az új támogatás feltételeinek, de a kelet-magyarországi megyékben is nagy a kínálat. A maximum árak eltérőek a kelet- és nyugat-magyarországi megyék esetében, valamint a településtípus is befolyásolja a támogatással megvásárolható használt lakás maximum értékét, így keresés előtt érdemes tájékozódni. Átlagárat tekintve a megyeszékhelyek közül legdrágábban Győrben (17 millió Ft), míg legolcsóbban (7,2 millió Ft) Salgótarján környékén juthatunk CSOK-kompatibilis használt ingatlanhoz. A fővárosban 18,5 millió forint átlagárat taksálnak, de országos szinten Gyál lett a listavezető település, 20,5 millió forintos átlagárral. A top 5 további négy városa sorrendben: Piliscsaba, Vecsés, Budakalász és Göd.

Mennyit lehet most alkudni a lakás árán? Hát nem sokat
Nem téved nagyot, aki úgy érzi, hogy jelenleg az erős keresleti piacon igencsak beszűkültek a vásárlók lehetőségei az alku mértékét tekintve. De pontosan mennyire? A szakértők most elárulják.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor