A gázolaj csökkenhet, de a benzin akár emelkedhet is

2014. március 03. hétfő - 10:25 / piacesprofit.hu
  •    

Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve március 5-én a benzin ára 0-4 forint között változhat, a gázolaj ára várhatóan két-három forinttal csökken. A forint árfolyamának változása és az ukrán válság azonban felülírhatja a várakozásokat.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a február 20-i nagy, közel 10 százalékos áremelkedését követően csak kicsit ingadozott. Az emelkedéssel a mediterrán benzin ára beérte a másik két piac árait – írta a GKI Energiakutató Kft. legfrissebb elemzésében.

A hirtelen, nagy változás oka az volt, hogy megelőzően hosszú napokon át a mediterrán piacon nem volt új ügylet, sőt még vételi vagy eladási ajánlat sem. Így heti átlagban (a hét folyamán gyakorlatilag változatlan ár mellett) a mediterrán benzin ára dollárban 5,8%-kal emelkedett, míg az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon fél százalék körüli ingadozás volt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,1 százalékkal lett olcsóbb, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon valamivel kisebb volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a február 24-28-i héten 225,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 0,3 százalékkal lett erősebb a megelőző heti átlaghoz képest, ez a mérték csak kicsit módosítja az üzemanyagárak változását.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A február 24-28-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 110 dollár/hordós szintről a hét végére 109,8 dollár/hordóra csökkent, heti átlagban a Brent átlagos ára 0,5 százalékkal lett olcsóbb.  A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a 0,8 százalékos csökkenéstől 5,3 százalékos emelkedésig változtak a benzinárak, a gázolajnál 0,9-1,3% között változó árcsökkenés mutatható ki. Ezen a héten az árfolyam erősödése csupán kicsit tompította az áremelkedést, illetve csak mérsékelten segítette az árcsökkenést.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – bizonytalanná teszik a benzin árváltozását, akár változatlan is maradhat a benzinár, de a 4 forintos emelés sem elképzelhetetlen. A gázolajnál 2-3 forintos csökkentés várható. A benzin kiskereskedelmi átlagára vagy a múlt heti 415 Ft/literes szinten marad, de akár 419 forintig is emelkedhet.  A gázolaj kiskereskedelmi átlagára 428-429 forint/liter között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5,5%-kal csökkent, a gázolaj ára 1%-kal mérséklődött. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 7,5%-kal több benzint és 2,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.