A CSOK jelentheti a mentőövet

2015. november 05. csütörtök - 20:52 / piacesprofit.hu
  •    

Felemás helyzetről tanúskodnak a legfrissebb hivatalos lakáspiaci statisztikák. Az év első kilenc hónapjában - a Központi Statisztikai Hivatal szerdán megjelent adatai alapján 4657 lakás épült, ami 9,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor a lakásépítési engedélyek száma 24 százalékkal 8616 darabra nőtt.

a csok lendítheti fel az új lakások piacát

Kép: Pixabay

Idén január és szeptember vége között összesen 4657 lakás épült az országban, ami 9,5 százalékos csökkenésnek felel meg az előző év hasonló időszakához képest. Budapesten 21 százalékkal 1162-re csökkent az épített lakások száma, ugyanakkor a megyei jogú városokban 15 százalékkal 1242 darabra emelkedett. Az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 15 százalékkal csökkent a saját használatra épült lakások száma 2968-ról 2532-re. Ezzel szemben értékesítési céllal csupán 29-cel kevesebb lakás épült, ami 2011 megépített lakást jelent. Ez a másfél százalékos csökkenés azt jelzi, hogy az lakásberuházások száma lényegében stagnál.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a mostani és a korábban megjelent statisztikákból is az látszik, hogy a lakáspiacon nincs elég új lakás, pedig fokozódó igény lenne rá. Hozzátette: “Felemás a helyzet a piacon, amit az is mutat, hogy miközben Budapesten csökkent a megépült lakások száma, addig a megyei jogú városokban emelkedett.” A lakásépítési engedélyek száma viszont kedvezően alakul. A hivatalos adatok szerint ugyanis 8616 lakás építésére adtak ki engedélyt a hatóságok az év első kilenc hónapjában, ami 24 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Budapesten látványos az emelkedés: 2014 első kilenc hónapjában 1854 lakásépítési engedélyt adtak ki, így 73 százalékkal nőtt a számuk az előző év azonos időszakához képest. Szintén növekedés látható a megyei jogú városokban, ahol 10 százalékkal 2171-re nőtt a lakásépítési engedélyek száma. Lakáspiaci szempontból szintén optimizmusra adhat okot, hogy a kiadott új építési engedélyek alapján 26 százalékkal több lakóépület építését tervezik a beruházók,  ezzel szemben a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 14 százalékkal csökkent.

Az ingatlan.com szakembere szerint a következő időszakban részben a lakáscélú állami támogatásoknak, ezen belül az új lakásokra is igényelhető 0,5-3,25 millió forint összegű családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az új lakások iránti fokozódó igény miatt növekedhet az új lakások piaca, amely az elmúlt években jelentős visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. “Ugyanakkor a válság előtti, a szakma által egészségesnek tartott szinttől, az évi 40 ezer új lakástól még egyelőre messze van a piac. A lakásépítések elmaradása miatt az új lakások potenciális vásárlóinak továbbra is a használt lakások közül kell válogatnia. Ez pedig továbbra is árfelhajtó tényező lehet a használt lakások piacán.” – fogalmazott Balogh László.

Ilyenre már rég volt példa a lakásáraknál
Talán csak az uniós csatlakozás után volt utoljára akkora szintű emelkedés a budapesti ingatlanpiacon, mint idén. Egyértelmű az áttörés, hiszen a sokéves, jelentős visszaesésből úgy tűnik, kilábal a szektor. De vajon miért csak a fővárost érte el az árboom? Újépítésű vagy inkább használt ingatlanokat keresnek országszerte? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Jófogás.hu és a GKI Digital közös, országos iparági elemzése.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor