Nem hallgatták meg a kereskedők kérését

2014. április 25. péntek - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Hiába kérték a kormányzattól a pénztárgépek támogatására szóló határidő módosítását, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem lesz új határidő. Önhibáján kívül így több tízezer kereskedő csúszhat le az állami támogatásról.

Nincs más határidő – Kép: Onlinekassza.hu

Jövő szerdán lejár az online pénztárgépekhez igényelhető 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételének lehetősége, ám a közeli határidő ellenére továbbra is jelentős azoknak a kereskedőknek a száma, akik jogosultak a támogatásra, de önhibájukon kívül nem jutnak hozzá a pénztárgéphez április 30-áig, mert a szállító nem tudta még átadni a megrendelt eszközt – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, vizsgálja meg a kialakult helyzetet, és tegye lehetővé, hogy a jogszabályokat betartó kereskedők ne essen el a támogatástól – mondta a főtitkár, aki szerint az április 30-ai határidő meghatározásakor még nem lehetett látni pontosan a szükséges időigényt. (Hasonlóan fogalmazott korábban a Kisosz is.)

A főtitkár tájékoztatása szerint az OKSZ megoldásnak tartaná azt is, ha az adóhatóságnak lehetősége lenne egyedi kérelmek méltányossági alapon történő elbírálására, ez esetben rugalmasan kezelhetné a határidőt az egyébként minden jogszabályt betartók esetén. Az a fontos, hogy legyen valamilyen jogi lehetőség a támogatás megszerzésére, az április 30-ai határidő eltekintésétől kizárólag csak azoknál a vállalkozásoknál lehet szó, amelyek betartották a jogszabályt, azaz időben regisztráltak és időben megrendelték az online pénztárgépet – hangsúlyozta Vámos György.

A nemzetgazdasági minisztérium nem kívánja módosítani a határidőt – közölte a Távirati irodával a tárca. Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacsere költségeit csökkenteni lehessen az 50 ezer forintos állami támogatással. Ezt a határidőt egyszer meghosszabbította a kormány: azoknak a kereskedőknek, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket február 28-áig, illetve április 30-ig a visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft., Japán Cash Kft. és az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek.

A NAV április 15-én azt közölte, hogy 79 585 online adatkapcsolatra képes pénztárgép üzemel jelenleg az országban, a NAV január 13-ig több mint 234 ezer üzembe helyezési kódot adott ki. A tervek szerint már végezni kellett volna az összes kassza bekötésével, de az átállás a nyár elejéig is eltarthat, bár jelenleg még ez a becslés is túl optimistának tűnik.

NAV: célkeresztben az ügyeskedők!
Célzottan ellenőrzi a NAV az online pénztárgépek megrendelését, üzembe helyezését és szabályos működtetését. Az ellenőrök elsősorban azokat a kereskedőket és vendéglátókat keresik fel, ahol kétséges a szabályszerű számla- és nyugtaadás, valamint a valós forgalomnak megfelelő online adatszolgáltatás.