Pénztárgépcsere: mi lesz a borravalóval?

2013. július 01. hétfő - 08:28 / piacesprofit.hu
  •    

Érdekes kérdést tett fel egy vendéglátós vállalkozó arról, hogyan kell kezelni a jövőben a borravalót, ha a pénztárgépeket bekötik a NAV-hoz.

A felszolgálók eddig a borravalót jellemzően a kasszában tárolták és a nap végén osztoztak azon. Hamarosan azonban problémát okoz, ha egy ellenőrzéskor több van a kasszában, mint amennyit a gép lejelentett a NAV szerverének – írja az Onlinekassza az adózóna.hu-ra hivatkozva.

A szervizdíj (felszolgálási díj) a magánszemélytől külön jogszabály szerint megszerzett, hivatalosan nyilvántartott bevétel. Sokszor úgy hozzák ki a számlát, hogy a végösszege tartalmazza az általában 10 százalékos szervizdíjat. A díj adóköteles szolgáltatás ellenértéke, tehát van áfa-tartalma is. A pénztárgép által kiállított nyugtában, számlában az értékesített étel, ital ára mellett elkülönítetten kell feltüntetni a felszolgálási díjat is – emelte ki a tanácsadó oldal szakértője.

A borravalóval a vendég elégedettségét fejezi ki, akkor is adhatják a vendégek, ha egyébként a szervizdíj is szerepel a számlán. Ez közvetlenül átadott pénzösszeg, amely nincs beépítve az árba, azaz nem jelenhet meg a pénztárban sem.

Abban az esetben, ha a felszolgálók továbbra is a kasszában gyűjtik a borravalót, egy ellenőrzéskor a revizorok magasabb összeget találnak majd benne, mint amit a NAV szerverének lejelentett. Ekkor az adóellenőrök azt feltételezhetik, hogy eltitkolt bevétel került bele. A szakértő szerint mindennek alapján nyilvánvalóan akkor jár el helyesen a társaság, ha a borravalót nem a szuperkasszában, hanem egy külön tárolóban gyűjtik.

Szeptemberig kell lecserélni a kasszákat
A pénztárgépek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz történő bekötésére vonatkozó június 30-i határidejét szeptember 1-jére módosították. Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszákra vonatkozó beszerzési támogatások benyújtásának határideje azonban december közepe maradt. Legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez, beszerzéséhez  gépenként 50 ezer forint támogatás igényelhető. (A támogatás igényléséről további részletek innen érhetők el!)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek