Zuhanórepülésbe kezdett az olajár

2013. november 25. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Meglepetésre a hétvégén az USA és még öt vezető állam megegyezett Iránnal, hogy az atom program leállításáért cserébe enyhítenek az olajszankciókon, a hírre zuhanni kezdett az olaj ára a világpiacon.

Jó hír a piacoknak a megállapodás – Kép: Freestock

A megegyezés szerint hat hónapig megkönnyítik az iráni olaj piacra jutását, ami például abban nyilvánul, meg hogy a tankerekre feloldották a biztosításkötési tilalmat, de az EU továbbra sem vásárol olajat Irántól, és az USA sem oldja fel a pénzügyi szankciókat. Korábban mintegy 60 százalékkal, cirka 1,6 millió hordóval esett az olajexport Iránban a 2012-ben bevezetett szankciók miatt. Most ennek az olajnak egy része jöhet vissza piacra, így nem meglepő, hogy a Brent több, mint 2 százalékkal, míg a WTI kevesebb, mint 2 százalékkal zuhan ma reggel.

Közben a részvénypiacokon a hangulat továbbra is jó, amelyet az is fűt, hogy Japánban a jegybankelnök ottani idő szerint ma este valamiféle további lazítást jelenthet be. Különben már péntek óta erre spekulál a piac. Az S&P500 újra csúcson, történetében először zár 1.800 pont felett. A Dow Jones is folytatta a száguldást, és lehet, hogy a DAX ma fog új csúcsot dönteni négynapi vacillálás után, így a BUX is fölfelé veheti ma az irányt.

USA

Mérsékelt emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. Az S&P500 index történelmi csúcsra kapaszkodott, és először zárt 1.800 pont felett (Dow 0,34%, Nasdaq 0,58%, S&P500 0,51%). Piacmozgató makroadat nem látott napvilágot, és a Fed eszközvásárlási programjával kapcsolatban sem érkeztek újabb kommentárok.

A Samsungnak ismét büntetést kell fizetnie az Applerészére, összesen 290 millió dollárt, mert 13 korábbi Samsung készülék esetén állapítottak meg termékmásolást. Korábban már több mint 1 milliárd dollárt fizetett a Samsung.

Európa

Nyugat-Európában felemás volt a hangulat, a német és a francia tőzsdének sikerült feljebb kerülnie (FTSE100 -0,11%, DAX 0,25%, CAC40 0,59%). A Commerzbank és a Deutsche Bank vezérigazgatója szerint nem segítene a hitelezés beindításában ha az EKB negatív kamatokat alkalmazna, a bankok ugyanis az ügyfelek hitelképessége alapján hiteleznek, nem pedig a jegybank nyomására. Más bankárok szerint technikai nehézségek is lennének, mert a rendszerek nem alkalmasak a negatív kamatok számolására.

Olaj, arany

A WTI ára mintegy 1,5 dollárral, hordónként 93,5 dollárra esett az iráni megállapodás hatására. Hat állam megegyezett arról Iránnal, hogy leállítja nukleáris programját, cserébe a hat állam enyhít a szankciókon. A megállapodás segítheti, hogy Irán ismét nagyobb mennyiségű olajat tudjon exportálni a világba.

Az iráni megállapodás az arany árára is negatívan hatott, a nemesfém 1.230 dollárig zuhant. Korábban az arany segítségével vásárolt termékeket Irán, a megállapodás csökkentheti a keresletet.

Devizák

Tovább gyengült a forint az euróval szemben. Az árfolyam 297,96-ról 298,66-ig emelkedett. Emelkedésnek indult az EUR/USD árfolyama is, ami 1,3482-ről 1,3558-ig emelkedett áttörve a 20 napos mozgóátlag 1,3509-es szintjét. A következő ellenállást a 30 napos mozgóátlag jelentheti 1,3574-es árfolyamnál.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent. A piaczárást követően a BoJ elnöke, Haruhiko Kuroda tart beszédet, melytől azt várják, hogy további lazításokat jelenthet be. A múlt héten 18%-kal nőtt e jenre nyitott short pozíciók száma az egy héttel korábbi értékhez képest. A China Petroleum árfolyama 2,3%-ot esett, miután a hétvégén felrobbant a vállalat egyik olajvezetéke Kínában.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”