Zuhan az olajár, ki tudja hol áll meg?

2015. január 07. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is kamikaze módjára zuhan az olaj árfolyama. Úgy tűnik, hogy semmi sem állítja meg. Pedig egyre többen fejezik ki aggodalmukat emiatt. Ráadásul az inflációs várakozásokat is jelentősen lefelé mozdítja el az egyre csak csökkenő árfolyam.

Kép: SXC

Különösen az USA-ban, ahol kicsi az adótartalom, így az árcsökkenés nagy a kutaknál. Európában más a helyzet. Itt az üzemanyagár cirka fele, vagy még nagyobb hányada adó. Így itt a dezinflációs hatás is kisebb. Viszont az öreg kontinensen amúgy is deflációs félelmek vannak, amit csak fölerősít ez a folyamat. Mindenesetre a gazdasági félelmek és a csökkenő inflációs kilátások tolhatják az amerikai kamatemelési ciklus elindulását, amit sokan tavaszra tettek a legutóbbi Fed ülés után. Így az sem meglepő, hogy újra zuhannak a hosszú hozamok, azaz emelkednek a kötvényárak. Így a német 10 éves kötvényhozamok soha nem látott szintre, 0,5 százalék alá csökkentek, és az USA 10 éves hozam is újra 2 százalék alatt áll, amire 2013 eleje óta nem volt példa.

A WTI 47 dollárra, a Brent típusú kőolaj árfolyama pedig 50 dollár alá esett a globális aggodalmak és a negatív befektetői hangulat következményeként, miközben a spekulatív olajpozíciók aránya továbbra is meghatározó a piacon. Az olaj árfolyamának az sem nyújtott támaszt, hogy Barack Obama tegnap bejelentette, hogy nem támogatja a Keystone XL vezeték megvalósulását (Alaszka felől a Mexikói öböl irányába), pedig ismét kezdett úgy tűnni, hogy a legutóbbi elutasítást követően át fog menni a javaslat a törvényhozáson.

A csökkenő hozamok felértékelik a részvényeket, miközben a romló növekedési kilátások pedig lefelé mutatnak. Ez a két erő küzd egymással a részvénypiacon, amelyben egyelőre az utóbbi áll nyerésre. Persze az elmúlt napok csökkenéseit követően, ma valamiféle megnyugvás jöhet a piacokra. Így óvatos emelkedésre számítunk a DAX és a BUX indexben is.

USA

Folytatódott a rossz széria a tengerentúlon, ötödik egymást követő kereskedési napja esnek az indexek (Dow -0,74%, Nasdaq -1,28%, S&P500 -0,87%).  Az ISM szolgáltatóipari index hathónapos mélypontra zuhant decemberben. A mutató 59,3 pontról 56,2 pontig esett vissza, ami alulmúlja az 58 pontos piaci várakozást.

A Facebook bejelentette, hogy beszédfelismerő szoftvert gyártó vállalatot vásárolt fel. A 18 hónapja alakult vállalat neve Wit.ai, a tranzakció további részletei egyelőre nem nyilvánosak. A Michael Kors tőzsdei pályafutásának második legrosszabb napját könyvelhette el. A 8,4%-os mélyrepülést a Credit Suisse leminősítése után hozta össze a vállalat.

Obama amerikai elnök nemsokára egy új tagot jelölhet a Fed igazgatótanácsába. A Fehér Házhoz közel álló forrásokra hivatkozó Reuters szerint Allan Landon, a Bank of Hawaii korábbi vezérigazgatója lehet az új jelölt. Az ADP decemberi foglalkoztatottsági adatát publikálják ma délután a tengerentúlon.

Európa

Ráültették az európai hullámvasútra a befektetőket tegnap, aminek a végén a DAX nullában, a CAC 40 index 0,7%-os, míg a FTSE 100 index 0,8%-os mínuszban zárt. A németek és a franciák már azt számolgatják, hogy milyen hatásokkal járna a görögök euró zónából való kilépése. Francois Hollande francia elnök szerint arra nincs lehetőség, hogy az eurót megtartsák, miközben az EU-s szabályokat nem teljesítik.

A január 9-i ukrán, orosz, német és francia találkozó előtt Francois Hollande védelmébe vette az oroszokat, és azt nyilatkozta egy francia rádiónak, hogy szerinte meg kellene szüntetni a szankciókat.

9 órakor az EKB ülést tart, ahol a görögök euró zónából való kilépésének lehetséges forgatókönyveit vehetik majd számba. A mai nap másik sarokpontja a 11 órakor érkező euró zónás inflációs adat lesz, hiszen a csökkenő olajár hatására akár mínuszba is csúszhat (várakozás -0,1%).

Arany

Az arany árfolyama a kockázatkerülő befektetői hangulatban 1220 dollárig emelkedett.

Devizák

Tovább erősödött a dollár az euróval szemben tegnap. Az EUR/USD kereszt az 1,1900-es szintről 1,1950-ig kapaszkodott vissza, hogy onnan 1,1850-ig bukjon alá.  A forint további gyengülése elé sem gördítettek túl sok akadályt, aminek köszönhetően az EUR/HUF jegyzése a 318-as szintekről 320-ig emelkedett.

Távol-Kelet

A Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, a Shanghai index 0,3%-ot csökkent, miközben a Nikkei értéke nem változott érdemben. A MarketWatch értesülései szerint a január 20-21-ei ülésén a japán jegybank csökkentheti az idei, jelenlegi 1,2%-os inflációs célt az olajárak csökkenése miatt. Kínában elindult az első kizárólag online bank, mely főleg a KKV szektor számára nyújt hiteleket.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind a pozitív tartományban voltak.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”