Visszafogott emelkedésre számíthatunk ma

2013. január 22. kedd - 10:01 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A tegnapi „ünnepi” hangulat után ma visszatérnek a tőzsdék a rendes kerékvágásba. A zárást kivéve a magyar piacon is egész nap kivárós kereskedés volt. Zárás előtt nem sokkal még alacsony forgalom és csökkenés volt látható, de a legvégén megjött a vételi kedv, és jelentőset emelt a záróárakon.

A jelenség nem volt egyedülálló, a régió minden tőzsdéjén hasonlót láttunk, de máshol nem okozott olyan elmozdulást, mint nálunk. A piacokra nézve egészséges kép tárul elénk, miközben az öröm azért kis mértékű. A japán jegybank új inflációs céljának és „mennyiségi lazításának” képében viszont gyenge teljesítményt láthattunk a szigetország tőzsdéjén hajnalban. A kép összességében vegyes, de továbbra is inkább felfelé mutat, így ma visszafogott emelkedést várunk Budapesten és a nemzetközi piacokon is.

USA:

Tegnap Martin Luther King ünnepe miatt zárva tartottak a tengerentúli börzék. A China Times szerint az Apple még idén piacra dobhat egy iPhone Math nevű modellt, aminek 4,8 hüvelykes lesz a kijelzője. Ezt júniusra várják, és ezzel egy időben jöhet az iPhone 5 frissítése is. Ma tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, ma jelent többek között a Google és az IBM (piaczárás után), az AMD, a Du Pont illetve a Johnson&Johnson is. Két fontos adat is lesz: A Richmond-i Fed index januári értékét és a használt lakásértékesítések decemberi értékét publikálják ma a tengerentúlon.

Európa:

Az európai piacokon alapvetően jó hangulat uralkodott (FTSE100 0,43%, DAX 0,61%, CAC40 0,57%). Az eurózóna pénzügyminiszterei megerősítették, hogy mostantól Jeroen Dijsselbloem, holland pénzügyminiszter lesz az euró csoport vezetője. A miniszterek a ciprusi mentőcsomagról is tárgyaltak, de legkorábban márciusban születhet arról döntés, hogy az ország fog-e pénzügyi segítséget kapni.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Elsősorban a japán stimulusnak köszönhetően a kőolaj ára 95,67 dollárig nőtt ma reggel a piacokon. Szintén ennek tudható be, hogy az arany ára 1.694 dollár körül volt ma reggel, tehát ismét az 1.700 dolláros szintet ostromolja a jegyzés.

Devizák:

Nyugodt hangulat jellemezte tegnap a devizapiacokat, aminek következtében csak minimális elmozdulások voltak láthatóak. Az EUR/HUF árfolyama 292,96-ról 293,04-re emelkedett. Hasonló mozdulatlanság volt tapasztalható az EUR/USD devizapiacon is, az árfolyam 1,3312-ről 1,3313-ra emelkedett.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Távol-Kelet:

A Japán Nemzeti Bank hivatalosan is megduplázta inflációs célkitűzését, és a várakozásoknak megfelelően az eddigi 1%-os célt 2%-ra bővítette. Már az 1%-os cél is optimistának tűnt ahhoz képest, hogy például tavaly novemberhez képest 0,2%-kal csökkent az árszínvonal. A 2%-os cél megközelítése érdekében fontos lépéseket kell megtennie a japán gazdaságnak. Ennek érdekében azt is bejelentették, hogy 2014 januárjától előre meg nem határozott időtartamig eszközvásárlási programot hirdetnek.

A jegybanki lépés nagyon hasonló a Fed QE3 programjához, azonban mérete még az amerikai jegybank programját is felülmúlja havi 13 ezermilliárd jenes keretösszegével, ami átszámítva csaknem 145 milliárd dollár. A rendelkezésre álló keret nagy részét állampapírok másodpiaci vételére fogják fordítani, szemben Amerikával, ahol jellemzően jelzálog fedezetű kötvényeket vásárolnak vissza. A nagyméretű csomag bejelentésének ellenére nem volt felhőtlen a fogadtatása, ugyanis a piac arra számított, hogy az eszközvásárlási program már korábban elindul. Ennek eredményeként a Nikkei jelentős napon belüli kilengést produkálva 0,35%-kal mérséklődött. A Hang Seng 0,18%-ot emelkedett, míg a Shanghai index értéke 0,57%-kal mérséklődött.

Határidős piacok:

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel, míg az európai piacok vegyes képet mutatnak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.