Veszélyben a pénzünk, jobb lesz figyelni!

2015. február 11. szerda - 20:32 / piacesprofit.hu
  •    

Íme három hasznos tanács, amelyet érdemes betartani pénzügyi adataink védelmének érdekében.

Kép: Pixabay

Az Identity Theft Resource Center adatai alapján 2014-ben 783 bejelentett adatbiztonsági incidest történt, amelyek során 82 millió magánszemély és ennél is több ügylet adataihoz fértek hozzá jogosulatlanul. A 783 esetből 43 banki adatokkal vagy hitelekkel volt kapcsolatos, veszélyeztetve ezzel több mint 1.1 millió személy pénzügyi adatait.

Annak ellenére, hogy a nagyvállalatok, a pénzügyi intézmények és a kereskedők számára első számú feladat a biztonságos fizetés követelményeinek való megfelelés, a fogyasztóknak tudatában kell lenniük azoknak a legfrissebb információknak, amelyek ismeretében biztonságban tudhatják pénzügyi adataikat. Ezért a PayPal azt javasolja, tegyünk egész évre érvényes újévi fogadalmat.

Íme három hasznos tanács, amelyet érdemes betartani pénzügyi adataink védelmének érdekében.

Ismerkedjen meg a digitálistárca-szolgáltatással! A digitális tárca nemcsak könnyebbé teszi a zsebeinket, amikor elhagyjuk otthonunkat, de segítségével teljes nyugalommal intézhetjük pénzügyeinket. Mivel a szolgáltatás eszközfüggetlen, Android, Blackberry és iPhone készülékeken is használható. Mindez bárki számára lehetővé teszi, hogy szinte bárhonnan biztonságosan tudjon fizetni mobilkészülékéről.

Mitől leszünk biztonságban?
Mára szinte nincs olyan vállalkozás, amely ne használna a mindennapi működés során internetet. Vannak, amelyeknél az alaptevékenység része, ahol semmi nem is mozdulna szinte a világháló nélkül – mi például, internetes lapként tipikusan idetartozunk –, vannak, amelyek az olcsóbb és hatékonyabb működés miatt mondjuk az általuk használt alkalmazások jelentős részét használják SaaS, vagyis bérelt, interneten keresztül elérhető szolgáltatásként, vagy épp adataik halmazait tárolják a felhőben. De legalábbis egy netes levelezőrendszert vagy éppen valamelyik közösségi oldalt minden bizonnyal használják azok is, amelyek a fenti kategóriák egyikébe sem tartoznak. Az előnyöket tehát ismerjük, meglepően keveset foglalkozunk viszont a veszélyekkel.

Védje eszközeit jelkód zárral! A mobil tranzakciók számának növekedésével a biztonságra is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, amellyel megvédhetjük az okos eszközökön tárolt pénzügyi információinkat. Bár a digitális tárca magasabb fokú biztonságot jelent, továbbra is ki vagyunk téve annak, hogy elveszítjük vagy ellopják a mobilkészülékünket. A legegyszerűbb megoldás, amivel megvédhetjük értékes adatainkat és az azt tartalmazó készüléket, hogy létrehozunk egy jelkódot. Ezzel kizárhatjuk, hogy bárki jogosulatlanul hozzáférjen készülékünkhöz. A piacon kapható okostelefonok többsége rendelkezik a jelkód funkcióval – némelyik ujjlenyomat-azonosításra is képes –, és a funkció bekapcsolása csak néhány percet vesz igénybe.

Válassza a biztonságosabb fizetési megoldásokat! Az emberek gyakran ódzkodnak tőle, hogy online vásárlás esetén megadják bankkártyájuk adatait, miközben elfeledkeznek róla, hogy vannak más fizetési megoldások is.

Végül, mindig érdemes megbizonyosodni arról, hogy a weboldal, amelyen vásárolni készülünk, biztonságos-e. Ennek ellenőrzésére egy egyszerű példa, hogy megnézzük a weboldal URL címét.  A URL elején mindig a Hypertext Transfer Protocol, vagyis rövidítve a HTTP található. Egy „S” betű a a rövidítés végén  (HTTPS) az angol secure (biztonság) szó első betűjére utal, és azt jelzi, hogy a weboldal olyan biztonsági szinttel rendelkezik, amely lehetővé teszi a fizetési információk biztonságos kommunikációját. Ugyancsak a biztonságos weboldalra utal az URL-lel szemben látható lakat ikon is.

Bár első hallásra talán soknak tűnhet, hogy ennyi mindent figyelembe kell venni, amikor egyszerűen csak szeretnénk valamit megvásárolni, ne feledjük el emlékeztetni magunkat, hogy a pénzügyi információink biztonsága bőven megér ennyi körültekintést.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor