Vegyes a kép hétfő reggel a piacokon

2015. március 09. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai munkaerő-piacok vegyes képet mutattak pénteken, míg a munkanélküliségi ráták csökkentek, addig a foglalkoztatottság is csökkent egy leheletnyivel. Európában újra, vagy még mindig napirenden a görög kérdés.

Kép: SXC

Mindenesetre a piac ezt úgy értelmezte, hogy mivel a „headline” lefelé jön, ezért a kamatemelés közelebb van, mint eddig gondolták. Így beleadnak az amerikai piacokba, amely Ázsiában is folytatódik. Ebben a vártnál gyengébb japán GDP is közrejátszott, amely a várt 2,2 százalék helyett 1,5 százalék lett a negyedik negyedévre. Ugyanakkor Shanghai szembe ment az általános trenddel, hiszen az export 48 százalékkal bővült, miközben az import 20 százalékkal csökkent. Az utóbbi az alacsonyabb nyersanyagáraknak köszönhető. Így a kereskedelmi többlet cirka tízszer akkora lett, mint amit vártak, azaz 60 milliárd dollár.

Európában újra, vagy még mindig napirenden a görög kérdés. Ahogy a részletes tárgyalások megkezdődtek, az uniós vezetőknek egyre nyilvánvalóbbá válik az új vezetés bénasága. Úgy tűnik, hogy nem igazán értik meg helyzetük súlyosságát. Mindenesetre ma remélhetőleg már elfogadható részletesebb reformtervekkel állnak elő. Az már biztos, hogy az elképzelés, miszerint „spiclit” alkalmaznának a szolgáltató szektorban az adóelkerülés visszaszorítására, már komoly ingerültséget keltett a görög lakosság körében. Ne feledjük, hogy a turizmus a görög gazdaság mintegy 20-25 százalékát adja.

A Moody’s a várakozásoknak megfelelően nem változtatott Magyarország adósbesorolásán és az ahhoz tartozó kilátásokon sem. A következő felülvizsgálat július 10-én esedékes.

USA

A pénteki kereskedés nem sikerült túl jól a tengerentúlon, az indexek nyitás után mélyrepülésbe kezdtek, és látványos mínuszban zárták a napot (Dow -1,54%, Nasdaq -1,12%, S&P500 -1,43%). A Dow Jones index összes tagja eséssel zárt tegnap, a leggyengébben a Procter (-2,5%) teljesített. Munkaerő-piaci adatokat publikáltak a tengerentúlról pénteken. A vártnál 55 ezer fővel több, 295 ezer mezőgazdaságon kívüli munkahelyről számoltak be februárban. A munkanélküliségi ráta pedig 5,5%- ra csökkent az előző havi 5,7%-ról, ez 0,1% ponttal jobb a várakozásoknál. A képet árnyalta, hogy az órabérek emelkedése elmaradt a várttól, 0,2% helyett 0,1%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Ma este, egészen pontosan 6 órakor mutathatja be az Apple San Franciscoban az Apple Watchot. Az okosóra áprilistól kerülhet a boltokba 350 dolláros alapáron. A zafírüveggel és fémházzal ellátott verzió 500 dollár körül indulhat, míg az arany változat ennek a többszöröse is lehet. Nagy kérdés, hogy mennyi időt bír majd ki az óra folyamatos használat mellett, hiszen ha igazak az előzetes híresztelések (2,5-3,5 óra), akkor nem sok öröme lesz benne az iPhone szerelmeseinek.

Végre valahára bekerül az Apple a Dow Jones indexbe. A tavaly júniusi 7:1 arányú részvényfeldarabolás egyik miértje is ez volt. Az AT&T kerül ki az indexből, melynek jelenleg 1,4%-os súlya van a Dow-ban. Az Apple a március 18-i záróára alapján kerül majd be, így a végleges súlya egyelőre nem ismert. A Tesla minimum 180 embert fog Kínában elküldeni, miután az értékesítések nem a vártnak megfelelően alakulnak. Mától magyar idő szerint fél 3-kor nyitnak az amerikai piacok a megszokott fél 4-es időpont helyett. Ez három hétig tart majd, utána a magyar óraátállítás miatt visszaáll a régi rend.

Európa

Az európai indexek vegyes teljesítményt mutattak a pénteki kereskedés során. A FTSE 100 index 0,7%-ot veszített értékéből, a CAC 40 index nem mozdult el, míg a DAX index 0,4%-ot emelkedett. Az eurócsoport mai ülésének legfontosabb témája Görögország lesz. Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter részletes reformtervét már nagyon várja a piac, a mentőcsomagból fennmaradó 7,2 milliárd eurós részlet kifizetését pedig a görög kormány.

A Financial Times értesülései szerint a brit pénzügyminiszter a választások után minél előbb szeretné elkezdeni leépíteni a Royal Bank of Scotlandban lévő állami részesedést. 2008-ban 45 milliárd fontot pumpáltak a bankba. Az előbbi összeg 455 pennys átlag árfolyam mellett térülne meg, miközben jelenleg 400 penny környékén forog a papír.

Korán reggel elmeszelték a német export-import adatokat, hiszen az export januárban 2,1%-kal esett a várt 1,2%-os mínusz helyett, miközben az import 0,3%-kal csökkent a prognózisokban szereplő 0,6%-os plusz helyett.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 49,6 dolláron állt, a múlt hét második felében jelentősen gyengült. A kereskedők félnek a növekvő készletektől, amelyek ismét meglepetést okoztak. Az USA készletei a nagy gazdasági világválság óta a legmagasabb értéken vannak. A kínai import februárban a második hónapja gyengült, igaz decemberben 30,37 millió tonnával rekordszinten volt. A piac szerint a kínai kereslet javulhat az év második felében.

Az arany 1,175 dolláron volt ma reggel. A pénteki amerikai munkanélküliségi adat jelentős lökést adott lefelé, mivel az USA gazdasága továbbra is robosztus, ami azt jelenti, hogy hamarabb jöhet a kamatok emelése, mint ahogy azt várják. A háromhavi mélypontról csak a kínai fizikai keresletről szóló spekuláció mozdította el az árfolyamot.

Devizák

A munkaerő-piaci adatok publikálása után rally kezdődött a dollárban, elesett az 1,1-es támasz és 1,086-ig zuhant az EUR/USD kurzusa. Az árfolyam 2003 augusztusában járt utoljára ezen a szinten. Az USD/HUF árfolyama is megindult felfelé a dollárerősödés következtében, a kurzus áttörte a 280 forintnál található legutóbbi ellenállást, és 281,5-nél stabilizálódott. A szint áttörésével nagy tere nyílt az emelkedésnek.

Távol-Kelet

A Nikkei 225 index közel 1%-os mínusza nem meglepő a GDP adatok láttán. A Shanghai Composite index ezzel ellentétes utat járt be, és közel 2%-os plusszal fejezte be a kereskedést. A februári kínai export és import számok is nagyban eltértek a várakozásoktól. Az export a várt 14,2%-os bővülés helyett 48,3%-kal emelkedett év/év alapon, amiben nagy szerepe volt az amerikai piac javulásának. Az import mindeközben 20,5%-kal esett a várt 10%-os visszaesés helyett. Utóbbi adat mögött a nyersanyagárak esése áll elsősorban.

A negyedik negyedéves japán GDP 0,4%-kal emelkedett negyedév/negyedév alapon. Az évesített érték csupán 1,5% lett, ami jócskán elmarad a 2,2%-os várakozásoktól.

Határidős piacok

Mind az európai, mind az amerikai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”