Végre jó hírek jöttek

2012. november 14. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Jó lett a Home Depot eredménye, s a cég az árbevétel és EPS várakozásait is megemelte. A görögök sikeresen bocsátottak ki egy és három hónapos kötvényeket. Még cirka egy milliárd euróval többet is gyűjtöttek össze, mint szerettek volna.

Ráadásul lehet, hogy nemcsak az elmaradt hitelrészletet, hanem az esedékessé váltakat is megkaphatnák az elkövetkező hetekben. Persze mindenki a „pénzügyi szakadékra” koncentrál. Az is igaz, hogy már több mint egy hete „izgulunk” emiatt, s többet ezzel kapcsolatban csak talán pénteken tudhatunk meg. Ennyi izgulásban el lehet fáradni, így azt gondoljuk, hogy ma már fáradtak lesznek az izgulós befektetők, s talán a nyugodtabbak kerülnek fölénybe. Ez pedig áremelkedést sugall számunkra a budapesti parketten is.

 

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Usa, Európa

Jó hangulatban indult a kereskedés a tengerentúlon, de a nap eleji emelkedés után elromlott a hangulat, zárásig lefelé csorogtak az indexek, és végül a negatív oldalon fejezték be a kereskedést (Dow -0,46%, Nasdaq -0,7%, S&P500 -0,36%).

A Financial Times cikke szerint a tengerentúli bankok komoly küzdelmet folytatnak a Bázel III ellen. A bankok szerint a szabályozói javaslatok életbe lépése nem tenne jót a tengerentúli pénzügyi szektor versenyképességének.

Szintén a Financial Times oldalán lehet arról olvasni, hogy Glenn Hubbard, a republikánusok egyik vezető közgazdásza támogatja a gazdagok adóterhének növelését, amit Obama is javasol.

A tegnap jelentő Home Depot jó számokkal örvendeztette meg a befektetőket. A várt 70 centes részvényenkénti profit helyett 74 centet ért el a társaság. Az árbevétel 18,1 milliárd dollár volt, szintén jobb a piaci konszenzusnál. A menedzsment 73,6 milliárd dollárról 74 milliárd dollárra emelte árbevétel várakozását, az eredmény előrejelzését pedig 2,95-2,98 dollár helyett 3,03 dollárra módosította részvényenként. Az árfolyam 3,6%-os pluszban zárt.

A Microsoft egyik vezetője, Steven Sinofsky, (aki a Windows-ért volt felelős) 23 év után hagyta ott a céget. A távozás körüli részletek homályosak, hivatalos indoklás ezzel kapcsolatban egyelőre nem érkezett. A cég árfolyama éves mélypontra esett.

Jól sikerültek tegnap az 1 és 3 hónapos görög aukciók, ahol összesen 4,06 milliárd eurónyi forrást tudott bevonni az ország. A pénteken lejáró 5 milliárd eurós adósság törlesztésének nagy része így megoldott. A görögökkel kapcsolatos további hír, hogy akár egyben is megkaphatja az ország a 44 milliárd eurónyi segélyt, ami a 31,1 milliárdos, az 5 milliárdos és a 8,3 milliárdos kifizetésekből tevődött volna össze eredetileg. Ezt év végéig kapta volna meg az ország, most pedig úgy tűnik, hogy egyben jutna a pénzhez. A hírt tegnap Schauble német pénzügyminiszter is megerősítette. A ZEW gazdasági hangulat index -15,7 pontra esett vissza Németországban novemberben az előző havi -11,5 pontról. A konszenzus -10 pont volt.

Olaj, arany:

Az arany árfolyama tegnap is mozdulatlan volt, 1.718-1.732 dollár között mozgott a kurzus, zárásra nagyon enyhe mínuszt láthattunk. A reggeli kereskedésben is folytatódik az oldalazás. 85 dollár felett oldalazott tegnap az olaj árfolyama. A kurzus a 20 napos mozgóátlag és a 85 dolláros szint közé ékelődött be.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A tegnapi nap során nem volt jelentős árfolyam elmozdulás a devizapiacokon. Az EUR/USD devizapár árfolyama 1,2709-ről 1,2704-re csökkent, vagyis kismértékben erősödött a dollár, annak ellenére is, hogy a tegnapi sikeres görög kötvényaukciónak köszönhetően Görögország eltávolodott a gyors államcsődtől. A tegnapi kereskedés is kissé negatív hangulatban telt, ennek hatására a forint gyengült az euróval szemben. Az EUR/HUF árfolyam 284,24-ről 285,09-re változott.

Távol-Kelet:

A Nikkei 0,05%-ot, a Hang Seng 0,87%-ot, a Shanghai indexértéke 0,25%-ot emelkedett. A Sharp árfolyama jelentősen, 7,24%-kal emelkedett, miután a társaság bejelentette, hogy az Intel-lel folyó tárgyalások a végső szakaszba érkeztek egy jelentősebb befektetés lehetőségéről. Koreában ma reggel a vártnál jobb munkanélküliségi adatot publikáltak. Előreláthatóan holnap fogják megnevezni a Kínai Kommunista Párt és egyben az állam új vezetőit is, miután lezárul a kongresszus.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.