Végre itt a fellendülés?

2015. szeptember 15. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megállíthatatlanok a német autógyártók. A Daimler és a BMW is 20 százalék fölötti növekedést ért el az európai értékesítésekben augusztusban. Az idei év legjobb hónapjáról beszélhetünk. A 11,5 százalékos gépkocsi értékesítés bővülés év / év alapon azt sugallja, hogy az európai gazdaság fellendülő fázisban van. Általában az autóértékesítést elég jó konjunktúra indikátornak tekintették a múltban, s ez szerintünk még ma is igaz.

Persze ezt felülírja az amerikai Fed ülés körüli bizonytalanság. Egyre többen azt gondolják, hogy egy szeptemberi kamatemelés hiba lenne, de a Fed elnök, Janet Yellen korábban elég határozottan kiállt emellett. Talán így fordulhatott elő, hogy az elemzők kamatemelést várnak, míg a piac valójában csak decemberre árazza a kamatemelést, legalábbis ami a swap piacot illeti. Így egy esetleges kamatemelés komoly piaci turbulenciákat okozna, amely nemcsak a deviza, hanem részvénypiacokra is komoly negatív hatással lenne. Ezt látjuk mind a DAX indexben (a csökkenő trendvonal alsó élén billeg), mind pedig az EUR/HUF árfolyamban (egy ferde tetőt próbál áttörni fölfelé), vagy az EUR/USD árfolyamban is (amely az enyhén emelkedő sáv alsóm éléhez van tapadva). Mindez azt jelenti, hogy kamatemelés esetén mind a DAX, mind a BUX esne, az EUR/HUF valószínűleg elszállna, mint a győzelmi zászló, miközben az EUR/USD is komolyabban gyengülne. Viszont a kamatemelés elmaradása esetén pontosan fordított folyamatot látnánk. Így egyre nagyobb izgalommal tekintünk a csütörtöki döntés elé, miközben a piacokon a mozgások addig is „kivárósak” lehetnek. A mai napon a BUX és a DAX esetében is kismértékű hezitálós emelkedésre számítunk.

Kép:Sxc

Nemzetközi hírek
USA
– Fontosabb makrogazdasági adatok nem érkeztek tegnap a tengerentúlról, a kereskedés eléggé unalmasan telt, a kezdeti lejtmenet után oldalaztak a piacok, és végül enyhe mínuszban zárták a napot (Dow -0,38%, Nasdaq -0,34%, S&P500 -0,41%).
– Délután a New-Yorki feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptemberi számait, és a kiskereskedelmi forgalom illetve az ipari termelés augusztusi értékeit publikálják.
– Az Apple szerint ez első héten idén több iPhone-t adhatnak el, mint tavaly ilyenkor, ez pedig 10 millió darab fölötti értéket jelentene. Elemzők szerint az első 24 órában 4,5 millió darabos értékesítéssel érdemes számolni, ami 12%-os bővülésnek felelne meg. A céghez köthető hír, hogy a JP Morgan szerint nemsokára havi 40 dollár fejében on-line TV (streaming) szolgáltatást vezethet be a cég.
– Carl Icahn a korábbi 8,18%-os részesedését 9,59%-ra emelte a Cheniere Energy cégben a SEC augusztus 31-i dokumentuma szerint.

Európa
– A kezdeti emelkedés után lecsorgást láthattunk az európai tőzsdéktől tegnap. A CAC 40 index 0,7%- os, a FTSE 0,5%-os mínuszban fejezte be a kereskedést, míg a DAX 8 pontos pluszban zárt.
– Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerint nem lesz nagykoalíciós kormánya Görögországnak, sokkal inkább baloldali vagy konzervatív. Vangelisz Meimarakisz, az ND elnöke sem támogatja a koalíciót. Ugyanakkor mindkét vezető jelezte, hogy a nemzetközi mentőcsomag lehívásához szükséges feltételeket betartják.
– Az augusztusi brit inflációs adat mellett a német ZEW fogyasztói bizalmi indexére lesz még érdemes odafigyelni.

Olaj, arany
– A WTI 44,2 dollárra gyengült ma reggel. A piac a szokásos heti készletadatokra figyel, a várakozás 1,75 millió hordó növekedés az amerikai tartalékokban. A túlkínálat továbbra is tapintható: az OPEC jövőre növekedést vár a kihozatalban, ami nem ellensúlyozza a nem-OPEC tagállamok napi néhány százezer hordós várható csökkenését, amire a Nemzetközi Energiaügynökség számít, főleg az USA kínálat csökkenése miatt. A Goldman Sachs szerint a piac akár a 20 dolláros olajárral is szembesülhet a rövidtávú problémák miatt. Az OPEC egyébként a nem-OPEC tagállamok körében is emelkedésre számít a kihozatalban: elsősorban Brazília és Oroszország miatt akár napi 160 ezer hordóval is nőhet a kínálat.
– Az arany ára nem változott, 1.108 dolláron állt ma reggel a kurzus. A piac a szerda-csütörtöki Fed ülésre figyel, bár itt várhatóan nem emelik a kamatokat, egyre erősebb a piaci várakozás, hogy ez az év végéig be fog következni. Az arany a kamatemelés hatására lejtőre kerülhet a legtöbb piaci szereplő szerint, mivel megnő a kamatot nem fizető nemesfém tartásának költsége.

Devizák
– A tegnap délelőtti órákban forintgyengülés bontakozott ki, délutánra azonban stabilizálódott a helyzet, és a pénteki záróár környékére, 313-ig süllyedt vissza az EUR/HUF kurzusa. Továbbra is arra érdemes figyelni, hogy sikerül-e a 312,5-ös támaszon átesni az árfolyamnak.
– Enyhe dollárerősödést tartogatott a tegnapi kereskedés, úgy tűnik egyelőre véget ért a dollár múlt heti vesszőfutása az euróval szemben. A korrekció folytatódhat a mai kereskedésben is, a következő támasz az 1,124-nél húzódó 200 napos mozgóátlag. A devizapiac továbbra is a csütörtöki Fed kamatdöntő ülésre vár.

Távol-Kelet
– Az ázsiai piacokat csökkenés jellemezte a mai kereskedésben. Kivételt képezett a Nikkei, amely 0,8%-ot emelkedett. A Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 2,2%-ot csökkent.
– A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a japán jegybank az eddigi monetáris politikán, továbbra is tartották az évi 80 ezermilliárd jen összegű eszközvásárlási keretet. A piaci szereplők arra számítanak, hogy az októberi ülés alkalmával tovább lazíthat majd a jegybank. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 1/3-a számít arra, hogy októberben növelik az eszközvásárlási volumen nagyságát. A jegybankárok 8:1 arányban szavaztak a változatlanság mellett.
– Az ausztrál jegybank a kínai növekedés lassulásában rejlő veszélyekről beszélt, ami arra utalhat, hogy a jelenlegi 2%-os alapkamatot hajlandó lehet a jegybank tovább csökkenteni, amennyiben erre szükség van. A további monetáris lazítás lehetőségéről már eddig is több szó esett az ausztrál jegybank retorikájában.
– A kínai központi kormány 157 milliárd dollárnak megfelelő fel nem használt jüan forrást vett vissza az önkormányzatoktól, melyet újra fognak osztani és valószínűleg gazdaságélénkítésre fognak felhasználni infrastruktúra fejlesztési projekteken keresztül.

Határidős piacok
– Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”