Véget ért a görög dráma, emelkedhet a forint

2015. július 13. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megszületett a megállapodás a görög adósságválság megoldására - közölte a maratoni hosszúságú brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euóövezeti - egyben az uniós - állam-, illetve kormányfők testületének elnöke.

Kép: SXC

Közlése szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy Görögország tágyalást kezdhet az Európai Stabilitási Alap keretéből folyósítandó újabb pénzügyi támogatásról. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájákoztatón megerősítette: nincs “grexit”, Görögország nem távozik az euróövezetből.

Későbbre halasztotta a Magyarországra vonatkozó minősítését a Moody’s. A következő felülvizsgálat ősszel várható. Az NGM úgy tudja, hogy a hitelminősítő addig nem is tesz közzé véleményt, amíg a görög helyzet meg nem oldódik.

A görög megállapodás hírére emelkedni kezdett a forint árfolyama, már 310 alatt is járt az euróval szemben. Múlt héten is a görög fejlemények mozgatták a forintot, csütörtökön masszív forinterősödés indult, az EUR/HUF kurzusa 317,7 forintról pattant le, és péntek estére már 312 alatt kereskedtek a devizakereszttel.

USA

Jó hangulat uralkodott a vezető tengerentúli börzéken, az indexek látványos emelkedéssel fejezték be a kereskedést (Dow 1,2%, Nasdaq 1,54%, S&P500 1,25%). Janet Yellen Fed elnök egy clevelandi rendezvényen közölte pénteken, hogy az év hátralévő részében el fog érkezni az a pont, amikor szükséges lesz megtenni az első kamatemelési lépést. A jegybankelnök azt is mondta, hogy a kamatemelések kisebb lépésekben várhatóak. Jelenleg az inflációs pálya továbbra is bizonytalan, és a munkaerőpiac még mindig nem állt teljesen talpra. Janet Yellen mérsékelt gazdasági növekedést vár az idei évre.

Európa

A hét utolsó napján jelentős emelkedést könyveltek el az európai indexek. A FTSE 100 index 1,4%-ot, a DAX és a CAC 40 index pedig 3,0%-ot emelkedett.

Péntek este megszavazta a görög parlament a reformcsomagot, ami után az euróövezeti pénzügyminiszterek szombati ülésükön sem tudtak megegyezni, sőt felmerült annak a lehetősége is, hogy a görögök 5 évre átmenetileg kikerülnek az euróövezetből.

Olaj, arany

A görög válság és az Irán elleni szankciók lehetséges feloldása a két fő tényező, ami miatt a WTI ára 51,6 dollárra zuhant ma reggelre. Az iráni tárgyalások az elmúlt hetek eredményessége után némileg megtorpantak, de a piac egyre nagyobb valószínűséget ad a megegyezésre az év végével. A kereslet is élénk: egyrészt Kína importja 29,5 millió tonnára nőtt júniusban, ami rekord közeli érték, míg az Egyesült Államokból is drasztikus benzinfogyasztási adatok látnak napvilágot, 7-8%-os bővülés tapasztalható év/év alapon. Ennek ellenére az olaj gyengült pénteken.

Az arany 1.160 dolláron tartotta magát. A görög krízis a fő hajtóerő, ami akár erősítheti is az aranyat annak ellenére, hogy Janet Yellen már az idei évben szeretne emelni a dollár kamatain. Az aranynál a görög kimenet lehet tehát a vízválasztó, egy elhúzódó huzavona ismét a figyelem középpontjába hozhatja a nemesfémet.

Devizák

A múlt héten erősödni tudott az euró a dollárral szemben. Pénteken tudott egy nagyot emelkedni az EUR/USD, és elérte az 1,119-nél található 200 napos mozgóátlagot. A devizapár egyelőre kapaszkodik felfelé, a következő szint 1,125-nél húzódik, a görög megállapodással kapcsolatos hírekre megnőhet volatilitás a devizapárban.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, míg a Shanghai index ismét nagyot ugrott és 3,4%-os emelkedést tudott felmutatni. Júniusban a kínai export 2,8%-ot emelkedett, felülmúlva az 1,0%-os piaci várakozást. Az import pedig a vártnál jóval kevésbé esett vissza. Import tekintetében 6,1%-os volt a visszaesés, míg a piac 15,5%- os zuhanásra számított. Így a külkereskedelmi többlet a várt 56,7 milliárd dollár helyett 46,5 milliárd dollár lett.

A kínai részvénypiac emelkedése ellenére továbbra is számos részvény kereskedése fel van függesztve. A megjelent kommentárok szerint a kínai kormányzati intézkedések állították meg a piac zuhanását, de könnyen elképzelhető, hogy csak véget ért a rendkívül gyorsan lezajlott természetes korrekció. A japán nyugdíjalap rekordnak számító, éves 12%-os nyereséget ért el az alap átsúlyozásának köszönhetően, mely során a kötvények helyett növelték a részvények súlyát a portfolióban.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX szintén mínuszban volt.