Van élet a növekedési hitelek után is

2017. augusztus 29. kedd - 07:30 / Nagy Mariann
  •    

A jegybank a Növekedési Hitelprogram (NHP) megszűnése után is figyelemmel kíséri a kkv-k hitelezési folyamatait. Piaci Hitelprogramjával egyfajta „védőhálót” kíván biztosítani addig, amíg a vállalkozások biztosan teljesíteni tudják a piaci hitelfeltételeket. A tapasztalatokról és a várható kilátásokról Oláh Zsoltot, az MNB vezető elemzőjét kérdeztük.

Oláh Zsolt vezető elemző, MNB

Oláh Zsolt vezető elemző, MNB

Az alacsony kamatkörnyezet mellett javuló gazdasági kilátások jellemezték a hazai folyamatokat, elérkezhetett tehát az idő a piaci hitelezés felélénkülésére is – indokolta az MNB döntését Oláh Zsolt vezető elemző. Az MNB az NHP kivezetési szakaszával és a Piaci Hitelprogram (PHP) elindításával piaci alapon kívánja ösztönözni a bankok hitelezési aktivitását a kkv-szektorban.  A program keretében a jegybank a kereskedelmi bankokkal hosszú futamidejű, piaci alapú hitelezésre irányuló ösztönzési rendszert alakított ki.

A Piaci Hitelprogram egészen 2019-ig nyújt pozitív ösztönzőt a kkv-hitelezés bővítésére. Az kkv-k hitelezését segítő egyéb intézmények (pl. állami bankok és garanciaszervezetek) bővülő aktivitása szintén hozzájárul a kkv-hitelezés megfelelő mederben tartásához. A fenntartható kkv-finanszírozás mennyiségi kritériumai tehát teljesülhetnek a jövőben is, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a megvalósuló finanszírozás a piaci igényekhez igazodó termékkínálattal teljesítse a megfelelő minőségi kritériumokat is.

Az elemző szerint a 2016-tól 2019-ig tartó program első éve sikeres volt, a pénzintézetek jelentősen túlteljesítették eredeti vállalásukat. Ezért a Monetáris Tanács további emelésre adott lehetőséget, így most ott tartunk, hogy az új, júliusi tenderen a bankok 30 százalékkal növelték az eredetileg vállalt hitelezési kötelezettségüket. Az idei évtől a 190 milliárd helyett már 230 milliárdra nőtt az éves vállalás. Különösen élénk, sőt egyre erősebb a bankok elmondása szerint a vállalati ügyfelekért folytatott árverseny, miközben a kihelyezett hitelek kockázata továbbra is alacsony.

Oláh Zsolt fontosnak tartja az MNB eddigi hitelösztönző programjainak növekedési hatását. A program keretében nyújtott hitelek csökkentették a vállalatok finanszírozási költségét, növelték ezzel a megvalósítható beruházások volumenét, továbbá csökkentették az eladósodott vállalatok sérülékenységét is. A vállalatok körében végzett felmérések alapján jelentős lehet azon hitelfelvételek volumene, amelyek az NHP hiányában meg sem valósultak volna. A Piaci Hitelprogram pedig hozzájárult ahhoz, hogy a banki hitelezés a piaci keretek között is bővülhessen – véli a jegybank vezető elemzője. Ugyanakkor – teszi hozzá – a kkv-k jelentős része nem is vesz részt a banki hitelezésben, felméréseik szerint mindössze egyharmaduknak van hitelezéssel összefüggő banki kapcsolata.

Kérdésünkre, hogy ez összefügg-e az uniós támogatások túlsúlyával, Oláh Zsolt árnyalja a képet:

„Az EU-s támogatások igénybevételekor is kialakulhatnak banki kapcsolatok. Támogatás előtt előfinanszírozás vagy kiegészítő finanszírozás okán, amit aktívan kínálnak a bankok, sőt egyre több intézménytől hallottuk, többek között a hitelezési felmérés személyes interjúin keresztül is, hogy ők már nemcsak dobozos hiteltermékeket kínálnak az ügyfeleknek, hanem egyfajta tanácsadási szolgáltatással is kiegészítik azt. Próbálják a kkv-kat ebbe bevonni azért, hogy a különböző típusú és felhasználási célú forrásokat össze tudják kombinálni a kkv-k által meghatározott célok szerint.”

Az mindenesetre tény, hogy

a kkv-k sikeresebbek, eredményesebbek, piacképesebbek lesznek, ha nem egy lábon állnak, és nem egyoldalúan, csak az uniótól várják a támogatást

– teszi hozzá a szakértő. Például ha egy kkv úgy dönt, hogy két év múlva szeretne beruházást indítani, és csak akkor tudja a támogatást

Javultak a feltételek, bővült a kkv-k hitelezése
Az év második negyedévében tovább javultak a vállalati és a háztartási hitelezési folyamatok. A kkv-szegmens hitelezése az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 13 százalékkal nőtt, így a kkv-hitelezés a Növekedési Hitel Program (NHP) lezárása után piaci alapon is tovább bővült.

igénybe venni, akkor is előfordulhat, hogy ezt a beruházást elő kell készíteni. Itt lépnek be a bankok, akik kiegészítő finanszírozással segítik a felkészülési időt, és a hitel törlesztése is csak a beruházás aktiválásakor kezdődik. Ezt követően születhet további hitelezési igénye is a vállalkozásoknak, hiszen ha a beruházásokkal növelik a kapacitásukat, akkor a forgóeszköz-finanszírozásra irányuló igény is növekedni fog és egyéb hiteltermékekkel tudják segíteni a működést.

Nem egyértelmű a helyzet a startupok hitelezését illetően – válaszol az elemző az új, feltörekvő cégekkel, innovatív vállalkozásokkal kapcsolatos kérdésre. Nagyon sok startup alakul Magyarországon jelen pillanatban, és a tapasztalat az, hogy mivel ezek a vállalkozások nagyon fiatalok, és nincs valós gazdasági tevékenységük, gyakran csak egy koncepciójuk (ami akár még sikeres is lehet), ez nem annyira vonzó a bankok számára. Nem hitelképesek, de vannak más finanszírozási formák, például kockázati tőkealapok, amelyeken keresztül tőkéhez juthatnak. Sőt ha valaki eléri azt, hogy „tőzsdeérett” legyen, akkor arra is van lehetősége, hogy a tőzsdén keresztül vonjon be tőkét.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek