Van ahol már enyhül a banki szigor

2012. december 14. péntek - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is negatív tartományban maradt, tehát visszaeső hitelezést vetít előre a KPMG negyedik alkalommal számított vállalathitelezési hangulatindexe. Az index értéke ezúttal -0,3 pont lett. A tavaszi -0,7 pontos értékhez képest bekövetkezett javulás főleg annak köszönhető, hogy a bankok hitelezési hajlandósága egyes hiteltípusoknál növekedett. A bankok szívesen hiteleznék a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, de az ingatlanszektort nem finanszírozzák.

A vállalathitelezési hangulatindex értéke 2012 őszén a felmérésben részt vevő nyolc meghatározó bank véleménye alapján  -0,3 lett a -10-től +10-ig terjedő skálán, ami a hitelpiac további szűkülését vetíti előre. Az index ugyan némileg kedvezőbb, mint a 2012 tavaszán mért -0,7-es érték, de a borús hazai gazdasági kilátások, valamint a bankokat újabb terhekkel sújtó szabályozói környezet továbbra sem kedvez a hitelezési aktivitás fellendülésének. A 2011 nyarán mért +1,45-ös és a tavaly év végi +0,1-es értékhez képest még mindig jelentős a lemaradás.

Van ahol javult a hangulat

A bankok hitelezési hajlandósága három hiteltípus esetében és összességében is javult. A KPMG kérdésére a korábbinál több vezető tartotta bankját nyitottnak, de legalábbis kevésbé elzárkózónak a működési-, a beruházási- és az M&A (mergers&acquisitions) hitelezés terén, miközben az ingatlanhitelezési hajlandóság újabb mélypontra zuhant. Mindez a hitelezési feltételek megítélésében is tetten érhető, de az elmúlt időszakban jelentős szigorítást végrehajtó bankok már nem számítanak változásra a fedezeti követelmények és monitoring-tevékenység tekintetében, és a többség szerint nem emelkednek a kamatfelárak sem.

Az egyes iparágak közül a KPMG felmérése szerint a bankok számára továbbra is a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a legattraktívabb hitelezési célpont, de szorosan ott van a nyomában a termelőipar. Mindkét szektor 4,5 pont körüli értéket ért el az 1-től 5-ig terjedő skálán, az utánuk következő kereskedelem jócskán lemaradt a maga 3,8 pontjával. Az átlagosnál vonzóbbnak ítélt szektorok közül a kereskedelem, valamint a szállítmányozás és logisztika megítélése javult.

A hálózatos iparágak megítélése (telekom, villamosenergia-, gáz-, hő- és vízszolgáltatók) viszont romlott, feltehetően a szektort sújtó adók miatt. Az átlagosnál kevésbé vonzónak tartott iparágak köre, valamint sorrendje nem változott, ugyanakkor ezen iparágak legtöbbje kissé javítani tudott eredményein. Kivételt jelent ez alól a sor végén található ingatlanszektor (1,3 pont), amelyet a válaszadók háromnegyede a legrosszabb kategóriába sorolt.

Borúlátók a pénzintézeti vezetők

A hazai bankok lényegesen pesszimistábbak a jövő évi gazdasági kilátásokat illetően, mint a kormány. A nyolc megkérdezett bankból hat a GDP 1 és 3 százalék közötti visszaesésére számít 2013-ra, azaz lényegesen pesszimistább a kormányzat jelenlegi 0,9 százalékos növekedési várakozásánál, de a fennmaradó kettő is legfeljebb stagnálást, azaz -1 és +1 százalék közötti GDP-változást vár.

A bankoknál kicsit optimistábbak a megkérdezett cégek. A legtöbben itt is a bruttó hazai termék 1-3 százalékos visszaesését tartják valószínűnek, és negyedük itt is stagnálásra számít, de közel 17 százalékuk növekedést vár a következő évtől.

A fő finanszírozási forrás továbbra is a bankhitel

A vállalatok finanszírozási gyakorlatának és szándékainak vizsgálata alapján a KPMG arra jutott, hogy bár a cégek finanszírozási eszköztára széles, a banki hiteltermékek továbbra is a legjellemzőbbek a mérlegük forrásoldalán: több mint kétharmaduk rendelkezik beruházási célú hitellel/garanciával és közel 60 százalék mondhatja el magáról, hogy igénybe vesz működési célú hitelt.

 

Egyre kevesebb vállalkozás hitelképes

A Magyar Nemzeti Bank harmadik negyedévi hitelezési felmérése szerint egyre kevesebb vállalat képes megfelelni a szigorodó hitelfeltételeknek, így folyamatosan csökken a hitelhez jutó vállalatok száma. A július-szeptemberi időszakban a kérdőívet kitöltő vállalati hitelezéssel foglalkozó bankok 22 százaléka jelzett szigorítást általánosan a vállalati szektorra. Ez a mérték alacsonyabb az előző negyedévinél, amikor a pénzintézetek harmada változtatta ilyen irányban a feltételeket. A szigorítás a maximális hitelnagyságban, a magasabb kamatfelárban és kockázati prémiumban jelentkeztek, de volt arra példa a szerződéses kötelezettségvállalás mértékében, a fedezeti követelményekben és a minimális hitelképességi szintben is.

A témáról bővebben innen tájékozódhat!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor