Változhat a Facebook megítélése?

2012. szeptember 08. szombat - 12:13 / piacprofit.hu
  •    

A Facebook alakulásával foglalkozó elemzők egy cseppet összezavarodtak - véli Peter BoKiaer, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője. Bár egytől-egyig ugyanazt a nyilvánosan elérhető részvényesi dokumentációt csemegézik, egyáltalán nem jutottak közös nevezőre a Facebook üzleti modelljének mibenlétét illetően és arról sem, mit hoz ez a konyhára árbevétel és nyereség formájában.

Az elemzők várakozásai elég széles tartományban szórnak. Ebből az következik, hogy a Facebook harmadik negyedévi, október 25-én esedékes eredményei láttán változhat a cég megítélése.

Meredeken zuhanhatnak a nyereségelvárások

Eddig az elemzők 2012-ben a Facebookra vonatkozó EPS becsléseiken csak néhány aprócska, csiszolgatásnak minősülő változtatást hajtottak végre. Ha azonban a harmadik negyedév eredménye alapvetően rossznak bizonyul, például a mobil alkalmazásokból származó árbevétel nem lódul meg, akkor a befektetők méltán számíthatnak az eddig szívósnak bizonyuló nyereségelvárások meredek zuhanására.

A bizonytalanságot csak tetézi, hogy jelentős mennyiségű eddig még zárolt Facebook-részvény válik kereskedhetővé.  Ez önmagában némi nyomás jelent az árfolyamra nézve, ezért összességében nézve a kockázatok még mindig erőteljesek.

Mi tartogatnak a lapok?

Pillanatnyilag az elemzők arra számítanak, hogy a nyereség 2013-ban 28,5, 2014-ben 30 százalékkal gyarapodik, ami előre tekintve 29,1-szeres, illetve 20,5-szeres P/E szorzónak felel meg. Ezek a számok már jóval vonzóbbak azoknál, amelyekkel a nyilvános forgalomba hozatal idején.

A Facebook nyereségének konszenzusos becslése, 2012-2014, EPS/év
A Facebook nyereségének konszenzusos becslése, 2012-2014, EPS/év

Kérdés, mi lesz, ha az elemzői elvárások kártyavárként omlanak össze. Ma még erőteljesek az elvárások, a célok teljesüléséhez 2013-ban és 2014-ben hatalmas növekedésre lesz szükség. Az előretekintő P/E szorzók csak akkor maradnak fenn tartósan, ha a nyereségelvárások sem változnak. Pontosan ez az a kockázat, amellyel a befektetőnek tisztában kell lennie: ha az elemzők csökkentik a várható nyereséget, akkor a P/E növekszik, és a Facebook-részvény az eső árfolyam dacára ismét a drága oldalra kerül.

Célárfolyam

A bevezetés óta az átlagos konszenzusos célárfolyam 40,6 dollárról 33,3 dollárra csökkent. A csökkenés jóval kisebb, mint amennyivel az árfolyam esett vissza, ami azt mutatja, hogy az elemzők nyereségre és célárfolyamra vonatkozó becslései között szoros a kapcsolat: mind a két adat kis lépésekben csökkent.

A Facebook árfolyama (Price) és a konszenzusos célárfolyam (Target Price), USD
A Facebook árfolyama (Price) és a konszenzusos célárfolyam (Target Price), USD

A befektetőknek is tanácsos arra számítani, hogy a célárfolyamok is a nyereségelvárásoknak megfelelő csökkenést mutatnak majd, ha a harmadik negyedév nem okoz csalódást.

A nyilvános bevezetés óta a leginkább borúlátó elemzőknek sikerült a Facebook-részvények árfolyamának alakulását a legpontosabban leképezni. A „gyenge" oldali becslés a közelmúltban csökkent 20,3 dollárról 15 dollárra, így most még nagyobb űr tátong a negatív és az optimista tábor között.

A harmadik negyedévi várakozások például még mindig hatalmas árbevételt, nyereséget és árrést vételeznek elő. Ebből számomra az olvasható ki, hogy az elemzőknek még mindig nem sikerült üstökön ragadni, hogy valójában miről is szól a Facebook. Úgy vélem, a harmadik negyedév eredményei tisztább vizet öntenek majd a pohárba, és remélhetőleg a negyedik negyedévre következetesebben alakul a kép.

Még van idő a negyedév végéig

A Facebook elemzői által becsült árbevétel és nyereség (2012. III. n.)
A Facebook elemzői által becsült árbevétel és nyereség (2012. III. n. é.)

Arra egyáltalán nem számítok, hogy az elemzők az október 25-i negyedéves bejelentés előtt változtatnának az álláspontjukon. Ezért a befektetőknek olyan pozíciót kell elfoglalni, amely tekintetbe veszi a kereskedésből még kizárt hatalmas mennyiségű részvény megjelenését, és a nyereségről szóló jelentés esetleges negatív meglepetéseit is.

Az árfolyam az összes ismert információt kifejezi, csak nem szabad félreértelmezni. A részvény árfolyamát valószínűséggel súlyozott forgatókönyvek sorozataként érdemes felfogni. A beérkező új információ módosíthatja ezeket a valószínűségeket, és abból adódóan az árfolyamot. Továbbra is jelentős volatilitással kell számolni – véli Peter BoKiaer.