Válságálló befektetés

2011. október 27. csütörtök - 16:38 / piacesprofit.hu
  •    

A műtárgy éppen olyan értékálló befektetés, mint például az arany. Az aukciók kínálatában nem csak a gyűjtők, de szakértők segítségével a kisebb-nagyobb összeget befektetni szándékozók is találhatnak pénztárcájuknak és ízlésüknek megfelelő tételeket. 

Az aukciósházak számára komoly kihívást jelent a gazdasági válság miatt beszűkült és csak lassan élénkülő hazai műtárgypiac- mondta el Dr. Kulcsár Kriszitán a BÁV Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, arra törekszenek, hogy tapasztalataikra építve, a piaci feltételekhez alkalmazkodva tovább erősítsék pozíciójukat a műkereskedelemben. Mivel nem csak a gyűjtőkre, de a kisebb-nagyobb összeget befeketeni szándékozókra is számítanak az árveréseken, szakértő becsüsök állnak az érdeklődők rendelkezésére, hogy segítsenek a minden szempontból megfelelő darabok kiválasztásában.

Adomány a Nemzeti Múzeumnak
dr. Kulcsár Krisztián, a BÁV Zrt. vezérigazgatója adta át azt a történelmi különlegességnek számító dagerrotípiával díszített XIX. századi melltűt, amelyet a cég a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének adományozott. Kifejtette, az adománnyal a nemzeti kulturális örökség iránti elkötelezettségüket kívánják kifejezni, egyúttal felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos a múzeum gyűjteményének gyarapítása szempontjából a magán adományozás. Az adományt Rezi Kató Gábor, az MNM főigazgató helyettese és Lengyel Beatrix, az MNM Fotótárának vezetője vette át. A melltű különlegessége, hogy mivel egy nem sokszorosítható fényképészeti eljárásról van szó, teljességgel egyedi darab. Mivel kevés ilyen képpel díszített ékszer maradt fent – többségükről az utódok eltávolították a számukra érdektelenné vált képet – az ékszer a gyűjteménynek mindössze második ilyen darabja.

Tűzkő Péter kereskedelmi irodavezető kiemelte, hogy „az árverési anyag válogatási szempontjait a szakmai alaposság, megbízhatóság, biztos értékrend és esztétikai igényesség határozta meg." Hozzátette, a gazdasági környezet nem kedvez a műtárgykereskedelemnek, ugyanakkor az euroválság miatti költekezés jó előjel lehet az aukciós szezonra. Különösen nagy érdeklődésre számít a szakember az ékszerek esetében, hiszen a magas nemesfém-nyersanyag ár különösen vonzóvá teheti ezeket a befektetők számára.

A drágaköves ékszerek nem csak szépek, de különösen értékálló befektetésnek bizonyulnak Kovácsné Racskó Szilvia nemesfémforgalmi menedzser szerint. Mostanában, amikor a korábban biztosnak hitt befektetések is estek, a valódi színes gyémántok piaca lassú de folyamatos emelkedést mutat. Nagy Tamás a BÁV Aukciósház vezetője kiemelte, változások zajlanak a műkincs piacon. Egy időre elfeledett műfajok lesznek ismét népszerűek, például mostanában nagy érdeklődés mutatkozik a biedermeier üvegtárgyak iránt.

Őszi Aukció
Több mint 700 értékes műtárggyal, köztük számos remekművel várja az érdeklődőket a BÁV Aukciósház november 8-9-10-én rendezendő 59. művészeti aukcióján. Gyönyörű ékszerek, festmények, míves bútorok és szőnyegek gazdag kínálata várja a gyűjtőket és befektetőket. A hagyományoknak megfelelően az első nap az ékszereké és óráké, melynek gazdag kínálata egyaránt kiváló lehetőséget biztosít azoknak, akik exkluzív ajándékot vagy értékálló befektetést keresnek. Az összesen 56 millió forint kikiáltási árú választékban számos egyedi remek található. A sokrétű festménykínálat a második napon kerül kalapács alá. Olyan kiváló mesterek művei kapnak benne helyet, mint Telepy Károly, Kádár Béla, Ámos Imre, Aba-Novák Vilmos. Az aukció harmadik napján a híres műhelyekből származó, gyönyörűen kivitelezett, értékálló, az árakban viszont mértéktartó műtárgykínálat teremt kitűnő vásárlási lehetőség a gyűjtőknek csakúgy, mint a dekoratív használati- és dísztárgyakat kedvelőknek vagy a befektetési céllal érkezőknek.