Vállalati hírek mozgatják a hazai piacot

2012. november 16. péntek - 10:58 / piacesprofit.hu
  •    

A Richter portfoliók átrendezése erőteljesebb mozgást eredményezett tegnap a hazai tőzsdén, a nemzetközi piacokon továbbra is az amerikai pénzügyi problémák befolyásolják a hangulatot. Az Erste elemzői szerint jöhet némi korrekció, bár ez lehet, hogy a pesti parketten inkább hétfőre bontakozik majd ki.

Tegnap jól megütötték a magyar piacot. Ebben jelentős szerepet játszott a Richter, amely kikerül az MSCI indexből, amelyet számos, de egyre kevesebb külföldi alapkezelő is követ. Így nekik november 30-ig csökkenteniük kell a Richter kitettségüket. Ez okozta a Richter zuhanását, közben a lengyel TVN meg emelkedett. Erre varrjunk gombot. A különbség az, hogy az MSCI feltörekvő piaci indexet követő ETF-k a Richter napi forgalmának mintegy 27-szeresét, míg a TVN esetében a 6-7-szeresét tartják a portfólióban. Szóval a TVN esetében november 30-ig elég az idő a csökkentésre, míg a Richter esetében kevésbé. Persze tegnap az eladandó mennyiség fele megfordult a piacon, így az eladói nyomás talán néhány nap alatt megszűnik. Az abszolút hozamú alapok ugyanis vásárlásra használhatják fel ezt a technikai alkalmat a jó fundamentumú cég esetében.

Mindenesetre a nemzetközi piacokon ma jöhet el a fordulat. Ugyanis ma tárgyalnak a demokraták és republikánusok a pénzügyi szakadékról. A Yahoo felmérése szerint nemrég a válaszadók 57 százaléka nem hitt a meggyezésben, s csak 43 százalék igen. Vagyis van egy erős pesszimizmus ennek kapcsán, így pozitív meglepetés jöhet. Ha az indexekre nézünk, a Dow Jones, az S&P500 vagy a DAX esetében egyre inkább túladottság jeleit látjuk. Ráadásul sok esetben (nem túl erős) támasz szintek környékén mozognak, vagyis jöhet valamiféle korrekció, amely talán inkább a hétfői napra vonatkozik a budapesti parketten.

USA, Európa

– Ismét rossz napjuk volt a tengerentúli piacoknak, de ezúttal mérsékelt eséssel zárták a kereskedést (Dow -0,23%, Nasdaq -0,34%, S&P500 -0,18%).

– Ben Bernanke Fed elnök arról beszélt tegnap, hogy jelenleg már túl szigorúak a jelzálog hitelezés feltételei, ezért a hitelképes ügyfelek nem tudnak ingatlant vásárolni. Ez pedig negatív hatással van ingatlanpiacra és a gazdasági növekedésre.

– A Philadelphia-i Fed index novemberi értéke -5,7 pontról -10,7 pontra csökkent, miközben a várakozás 2 pont volt. A gyenge érték négyhavi mélypontnak felel meg.

– Éves szinten 2,2%-kal nőtt az infláció az USA-ban, ami 0,2%-kal magasabb az egy hónappal korábbi értéknél és 0,1%-kal magasabb a várakozásoknál.

– A New-York-i Fed index -5,2 pontra emelkedett novemberben, ez egy pontos javulás az egy hónappal korábbi értékhez képest, és a várakozásoknál (-8 pont) is kedvezőbb.

– Múlt héten 439 ezren igényeltek munkanélküli segélyt, ami 78 ezerrel magasabb az egy héttel ezelőtti értéknél, és a piaci konszenzusnál (355 ezer) is jóval gyengébb. A gyenge adatot a Sandy hurrikán torzította.

– A Wal-Mart tegnap publikálta negyedéves számait, a részvényenkénti profit 1,08 dollár lett a várt 1,07 dollár helyett. Az idei évi profit tekintetében a társaság 4,88-4,93 dollár közötti eredményt vár, míg az elemzők valamivel optimistábbak. A papír 3,6%-ot csökkent tegnap.

– A Dell a várakozásoknak megfelelő részvényenkénti profitot publikált (39 cent), az árfolyam 1,5%-kal esett zárás után.

– A görögök valamivel kevesebb, mint 1 milliárd eurónyi államkötvényt értékesítettek tegnap soron kívül, így megvan a pénz a mai lejárat törlesztéséhez.

– Ma délután 5 órakor Obama demokrata és republikánus vezetőkkel találkozik, és fiscal-cliff kérdése lesz a téma.

– Ma délután (15:15-kor) ipari termelés adat érkezik az USA-ból.

Olaj, arany

– Továbbra is a 20 és 30 napos mozgóátlag között mozog az arany, de a tegnapi kereskedésben már esést láthattunk a 20 napos mozgóátlagig. 0,6%-kal esett az árfolyam 1.715 dollárig.

– Az olaj a 85 dolláros szint felett és a 20 napos mozgóátlag alatt mozog. Egyre szűkül a mozgástér, tegnap a 86,8 dollárról 85,5 dollárig zuhant a kurzus.

– A várt 2,6 millió hordó helyett 1 millió hordóval nőttek a kőolajkészletek, míg a benzinkészletek az 1 millió hordós csökkenés helyett csak 440 ezer hordóval zsugorodtak.

Devizák

– Amerikából tegnap két meglehetősen negatív gazdasági adat is érkezett, a vártnál több új munkanélkülit regisztráltak, illetve gyengére sikeredett a Philadelphiai Fed index is. Eközben az Európai Unióra vonatkozó GDP előrejelzés nem tartalmazott túl nagy meglepetéseket. Az EUR/USD árfolyam 1,2736-ról 1,2781-re változott.

– Tegnap is a negatív hangulat volt a jellemző a piacokon, azonban ez nem befolyásolta a forint árfolyamát, ami kismértékben erősödni tudott az euróval szemben. Az EUR/HUF árfolyam 285,23-ról 284,9-re csökkent.

Távol-Kelet

– A Nikkei 2,2%-ot a Hang Seng pedig 0,19%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 1,34%-kal csökkent.

– Úgy látszik, hogy Japánban december 16-án fogják tartani a választásokat és minden valószínűség szerint leváltásra kerül a mostani miniszterelnök. A legnagyobb esélyes, Shinzo Abe, ma bejelentette, hogy megválasztása esetén korlátlan gazdaságélénkítésbe kezd, melynek célja, hogy a jelenlegi deflációból kikerülve 2-3% közé növeljék az infláció nagyságát. A gazdaságélénkítés elsősorban infrastrukturális beruházásokat takarna, ezért az ehhez kötődő vállalatok teljesítettek tegnap kiemelkedően, például a Sumitomo Heavy Industries csaknem 7%-ot emelkedett.

– Kína októberi FDI adatát a hétvégén ismertetjük majd meg, a várakozások szerint a beáramló működő tőke nagysága 1%-kal emelkedhetett.

Határidős piacok

– A határidős piacok nagy része a pozitív tartományban van ma reggel.

Vállalati hírek

– A MOL tegnap tartotta befektetői napját. A cégnek kész tervei vannak a rá váró kihívásokra, a csökkenő kitermelésre és az öregedő portfolióra, illetve a finomítói tevékenységben jelentkező külső környezetváltozásokra.

Upstream szegmens
Az idei napi 115 ezer hordó olaj egyenértékesnél kevesebbet, 110 ezer hordót vár a társaság a 2013-as évre és 115-120 ezer közöttit 2014-re és 2015-re. A társaság célja, hogy 2018-ra elérje és stabilizálja a napi 170-180 ezer hordós kitermelést.
A mi modellünk szerint a szénhidrogén termelés 105 ezer hordóra csökkenhet jövőre és évi 2%-kal csökkenhet 2017-re.
A MOL felülvizsgálja 725 millió hordósra becsült kurdisztáni készletét.
A Szíriában lévő eszközök állománya 0,7 milliárd dollár, azonban a MOL nem gondolkodik értékvesztés elszámolásában, ugyanis az eszközök nem pusztultak el és várhatóan a termelés is újraindulhat, de egyelőre nem tudni, hogy mikor.

Downstream szegmens
A MOL 2015-ig jelenlegi árakon számolva összesen 500-550 millió dollár összegű hatékonyságnövelő beruházást tervez megvalósítani. Ebből 115 millió dollár már megvalósult, ami év végére 130-re emelkedhet. 2014-re 400 millió dollárra emelkedhet és 2015-re teljesülhet a cél.

Pénzügyek
Az idegen tőke diverzifikációja, 3 év körüli lejárat megtartása mellett.
A CAPEX-et a működési cash flowból tervezik finanszírozni és várhatóan nem fogja meghaladni az évi 2 milliárd dollárt az elkövetkező három évben.
A nettó eladósodottság nem lesz magasabb az EBITDA 2%-ánál, míg a gearing nem fog 30% fölé emelkedni.
Mivel a negyedéves eladósodottsági számok kedvezőbbek a fenti limiteknél, ezért lehetőség van osztalékfizetésére. Számításaink szerint a tavalyi 453 forintos osztalék után akár 1.800 forintot is fizethet idén a társaság.

Megítélésünk szerint a MOL reakciója a piaci folyamatokra összességében nagyon pozitív, ugyanakkor a lépések nagy részét részletek nélkül már korábban is bejelentették. A hírek pozitívak, de új elemet nem igazán tartalmaznak, ezért jelentős mértékű árfolyamhatásra nem számítunk.

– A tegnapi OTP konferencia hívás fő témája az oroszországi növekedés volt. A hitelkártyák piaca jelentősen növekedett Oroszországban (év/év alapon 68%, OTP esetében 44%) a fogyasztói hitelek országosan 36%-kal nőttek, viszont az OTP esetében 4%-os csökkenés volt látható. A jövőben a társaság valószínűleg a gyorsabban bővülő területek irányába tolhatja el a működését. A kockázati költség emelkedésének oka az OTP agresszív ügyfél akvizíciója és üzemeltetési okok (változó IT rendszer, új management).

– A negyedéves eredmények közzétételét követően elemzői tájékoztatót tartott az Egis, ahol ismertették a cég bevételi terveit. A jövő évi tervek alapvetően továbbra is tarthatók, továbbra is elkötelezettek a költségcsökkentéssel kapcsolatban. A K+F kiadások az árbevétel ütemével megegyező mértékben nőnek, ezt meghaladó lesz azonban az értékesítési és marketing költségek növekedése az oroszországi terjeszkedés és a jövő év második felében várható biohasonló piacra való belépés miatt. Bár jövőre az OEP-hez történő befizetésekből nem lesznek levonhatók a K+F kiadások, a tárgyalások még folynak, és a cég bízik a pozitív kimenetelben.

– Elemzőknek tartott tájékoztatót tegnap az E-Star. A cég bízik benne, hogy tovább működhet, ha sikerül 25% körüli árfolyamon visszavennie a maradék kötvényeket is. A cég egy hónapon belül csődvédelmet kérhet, és a kötvényesek ezután kezdhetnek arról egyeztetni, hogy mi legyen a következő lépés: 25%-on fizessék ki a kötvényeket, vagy konvertálják azokat részvényekké. A cég jelenleg két magánbefektetővel is tárgyal 1,5 milliárd forintnyi áthidaló kölcsönről. Mi is úgy véljük, hogy a cég december közepe táján csődvédelembe menekülhet, hiszen a már lejárt 2012/A kötvények tulajdonosai közül többen nem fogadták el a diszkontáron történő visszavásárlást, és felszólították az E-Start a kamattal növelt névérték kifizetésére. Kérdéses persze, hogy a kötvényesek a csődvédelem során meg tudnak-e egyezni, vagy elkerülhetetlen a felszámolás. Persze ebben az esetben még bizonytalanabb a pénzhez jutás. A rendelkezésre álló adatokból arra következtetünk, hogy felszámolás esetén maximum 30%-ot kaphatnak a kötvényesek, de kérdés, hogy erre mikor kerül majd sor.

– Bogsh Erik, a Richter elnök-vezérigazgatója tegnap megerősítette, hogy a cariprazine engedélyeztetési kérelmét még 2012-ben be fogják nyújtani.

– A Magyar Telekom igazgatósága 2012. december 1-jei hatállyal kinevezte Lakatos Pétert a társaság Kis- és középvállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettesévé. Lakatos Péter a Magyar Telekom Ügyvezető Bizottságának is tagja lesz.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.