Újabb kamatvágásra készülhetünk

2013. május 28. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa. A piac 25 bázispontos csökkentésre, vagyis 4,5 százalékos alapkamatra számít. Ezzel újabb történelmi rekordot érhet el a magyar jegybanki alapkamat.

Ma már nyitva lesznek az angolszász piacok is, így a kereskedés felpöröghet, ráadásul úgy tűnik, hogy a bika oldalon. A DAX ma újra emelkedésre készül a tegnapi 1 százalékos „rally”-t követően. A grafikonja úgy néz ki, mintha csak a 20 napos mozgóátlagot akarta volna visszatesztelni, s onnan lendületet venni. Ugyanakkor 8.412 és 8.434 között van egy rés, amely most ellenállásként viselkedik. Ezen szint leküzdése érdekes kérdés lesz a mai napon.

Ha a BUX-ra nézünk, ott is érdekes dolgot láthatunk. Az index torlódik a 19.280 pontos ellenálláshoz, s itt is nagy kérdés, hogy ezt a szintet át tudja-e törni. Ha sikerül, akkor a következő ellenállással 19.660 pontnál találkozna a BUX. Ugyanakkor enyhén túlvett az index, ami csökkenti a további száguldás esélyét. Ennek ellenére a mai napon a pozitív hangulatnak köszönhetően mégis emelkedést szavazunk a magyar indexnek.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

A háborús hősök emléknapja miatt tegnap zárva tartottak a tengerentúli börzék. Egy jelentős felvásárlási hír is napvilágot látott, a Valeant Pharmaceuticals International 8,7 milliárd dollárért vásárolja meg a főként kontaktlencséket gyártó Bausch&Lomb Holdings-ot.

A szünnap miatt fontos makroszámok sem láttak napvilágot, ma viszont a Conference Board fogyasztói bizalmi index áprilisi értékét, a Richmond-i Fed index májusi számait és az S&P/Case Shiller házár index márciusi értékét publikálják.

Európa

A londoni börze is zárva tartott tegnap, a többi piac pedig kiegyensúlyozott emelkedést mutatott a kereskedés végéig (DAX 0,94%, CAC40 0,97%).  Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter javaslata alapján Németország hajlandó lenne segítséget nyújtani a periféria országainak. A német újjáépítési és hitelbank (KfW) alacsony kamat mellett nyújtana segítséget az országok fejlesztési bankjainak, amelyek pedig kedvező feltételek mellett továbbadnák a kis és középvállalkozások számára. Elsőként Spanyolország kapna egymilliárd euró hitelt.

Olaj, arany

Ma reggel 93,7 dollárra csökkent a WTI olaj ára köszönhetően a magas szaúdi termelésnek (a szaúdi Aramco 9,51 millió hordót termelt naponta). Az arany ára 1.390 dollárra esett vissza. Továbbra is folyik a pénzügyi alapok arany eladása, míg a jegybankok vásárlóként léptek fel az elmúlt hónapok során.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

A tegnapi amerikai szünnap hatása meglátszott az EUR/USD árfolyamában, ami a hírszegény kereskedésben csak minimális elmozdulást produkált. Ma reggel 1,2940-es árfolyamon kereskednek a devizapárral. Ma reggel 289-es árfolyamon várja az EUR/HUF devizapár a délutáni MNB kamatdöntést, amelytől mi is és a piac is 25 bázispontos csökkentést vár. Amennyiben nem okoz meglepetést a monetáris tanács, akkor a forint a 290-as szint alatt maradhat.

Távol-Kelet

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ma sem kezdte jól a napot a Nikkei, átmenetileg még 14.000 pont alatt is tartózkodott az index, de ezt követően sikerült átfordulnia és 1,22%-ot emelkedéssel 14.300 pont környékén zárnia. A jen árfolyama ismét gyengülni kezdett a dollárral szemben, miután hétfőn a 101-es árfolyam alatt is járt, ma pedig ismét 102 környékén kereskedtek. A Sony árfolyama 1,5%-ot, a Mazda Motor Corporation 5,97%-ot emelkedett. A Hang Seng és a Shanghai index is csak mérsékelt elmozdulásokat produkált, előbbi 0,11%-ot, utóbbi pedig 0,13%-ot emelkedett.

Határidős piacok

A határidős piacok a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”