Újabb 25 milliárd euró kkv-knak

2014. július 23. szerda - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A COSME program költségvetésében a kkv-k finanszírozására elkülönített 1,3 milliárd euró tőkeáttételi hatása révén az elkövetkező hét év során összesen akár 25 milliárd euró mozgósítására kerülhet sor a pénzügyi közvetítők közreműködésével.

Egy, az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) által aláírt megállapodás alapján az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) hamarosan mintegy 25 milliárd euró összegű további finanszírozáshoz juthatnak hozzá.

A COSME program költségvetésében a kkv-k finanszírozására elkülönített 1,3 milliárd euró tőkeáttételi hatása révén az elkövetkező hét év során összesen akár 25 milliárd euró mozgósítására kerülhet sor a pénzügyi közvetítők közreműködésével. A megállapodás 2014 végére megteremti a lehetőséget arra, hogy a kkv-k saját és idegen tőkével történő finanszírozási lehetőségekhez jussanak a vállalkozások versenyképességét és a kis- és középvállalkozásokat segítő uniós program (COSME program – ld. keretes írásunkat) keretében. A megállapodás aláírását követően az EBA szándéknyilatkozati felhívást fog közzétenni, amelyre a kritériumoknak megfelelő pénzügyi intézmények (bankok, garanciaintézetek, alapok stb.) jelentkezhetnek. Az EBA alapos átvilágítást követően kiválasztja azon pénzügyi közvetítőket, amelyek azután valamennyi ágazatban az európai kkv-k rendelkezésére bocsáthatják az új finanszírozási lehetőséget.

A COSME program
A COSME a 2014–2020 közötti időszakra tervezett, a vállalkozások versenyképességét és a kis- és középvállalkozásokat segítő uniós program, amelynek 2,3 milliárd eurós költségvetése tőkeáttételi hatása révén 25 milliárd eurót mozgósít majd. A következő területeken nyújt támogatást a kkv-knek: a kkv-k finanszírozáshoz jutása, a piacra jutás elősegítése és a vállalkozói kultúra előmozdítása. A COSME program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) sikerére épít, amely a 2007–2013 közötti időszakban, Európában több mint 16 milliárd euró hitel és 2,8 milliárd euró kockázati tőke biztosításához járult hozzá több mint 328 000 kis- és középvállalkozás számára.

Ferdinando Nelli Feroci ipar- és vállalkozáspolitikai biztos így nyilatkozott: „A COSME programnak köszönhetően az európai kkv-k hamarosan mintegy 25 milliárd euró kiegészítő finanszírozásban részesülnek hitelgaranciák és sajáttőke-finanszírozás alakjában. Ez nagyon fontos része az EU azon erőfeszítésének, hogy segítsen leküzdeni a közismert nehézségeket, amelyeket a kkv-k tapasztalnak a hitelhez jutás terén. A megállapodás mai aláírása azt mutatja, hogy az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy segítse az uniós kkv-k fejlődését: náluk jön létre az összes új munkahely 85%-a, ezért ők jelentik az EU gazdaságának gerincét.”

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója a következőképpen nyilatkozott: „A COSME program keretében az EBA Európa-szerte még több kkv-nak tud támogatást nyújtani a következő 7 év során. A célunk az, hogy a kkv-knak mintegy 20 milliárd euró finanszírozást biztosító és több mint 1 millió munkahelyet támogató versenyképességi és innovációs keretprogramnak, a COSME elődjének a sikerére építve tovább javítsuk a kkv-k finanszírozáshoz való hozzáférését, valamint hozzájáruljunk az európai növekedéshez és foglalkoztatáshoz.”

Kép:Pixabay

21 milliárd euró összegű hitelgarancia a kis- és középvállalkozások számára

A COSME program hitelgaranciákat fog finanszírozni (hogy ez mire jó és mire nem, arról itt olvashat bővebben), hogy a bankok több hitelt és pénzügyi lízinget biztosíthassanak a kkv-k számára. Ez igen jelentős hatással jár, mivel a COSME program tőkeáttételi hatásának köszönhetően a hitelgaranciákba való 1 euró befektetés 30 euró összegű kkv-finanszírozást tesz lehetővé. Ezek a hitelgaranciák jellemzően számos olyan kkv-nak jelentenek majd segítséget, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában egyébként nem lennének képesek finanszírozáshoz jutni.

Várhatóan mintegy 330 000 kkv részesül majd a COSME program garanciái által támogatott hitelben, és a hitelek teljes összege eléri a 21 milliárd eurót. A COSME program elődje, a versenyképességi és innovációs program (CIP) során szerzett tapasztalatok szerint a kedvezményezettek 90 %-a várhatóan olyan vállalkozás lesz, ahol legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak, a garantált hitel átlagos összege pedig mintegy 65 000 euró lesz. A kkv-k pontosan e kategóriája jut a legnehezebben hitelhez.

4 milliárd euró saját tőke a kis- és középvállalkozások növekedéséhez és bővítéséhez

A COSME program költségvetésének egy része olyan alapokba kerül majd befektetésre, amelyek a bővítési szakaszban lévő kkv-knek biztosítanak kockázati tőkét, különösen azoknak, amelyek határokon átnyúló tevékenységet folytatnak. Az alapkezelők üzleti alapon működnek majd annak érdekében, hogy a befektetések a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező kkv-khez kerüljenek. Várhatóan mintegy 500 cég részesül saját tőkében, a befektetés teljes összege akár a 4 milliárd eurót is elérheti, valamint köz- és magánforrásokból származó társbefektetések formájában további finanszírozást vonz majd.

Az uniós finanszírozáshoz való hozzáférés

Finanszírozási források portál közérthető, teljes körű és naprakész információkkal szolgál arról, hogy a vállalkozók és a kkv-k miként juthatnak hozzá az összesen több mint 100 milliárd euró összegű uniós finanszírozáshoz a különböző uniós programok révén a következő hét év során. A portál részletes információkat nyújt a kkv-k számára arról, hogy a közel ezer bank és pénzügyi intézmény egyikén keresztül hogyan pályázhatnak az Unió által támogatott finanszírozási lehetőségekre. A portál valamennyi uniós nyelven és valamennyi uniós tagállamban, illetve tagjelölt országban elérhető.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek