Új terv a görög probléma megoldására

2015. május 19. kedd - 10:15 / piacesprofit.hu
  •    

A görög bankok néhány hét múlva kifutnak a fedezetként nyújtható állampapírokból, és így elérheti csúcsát az ELA program. Onnan viszont kiszárad a görög bankok likviditása, ami egyértelműen rossz hír. Jean-Claude Juncker ugyanakkor egy új tervvel állt elő.

Kép:sxc

Az új terv ami 5 milliárd eurót biztosítana a görögök számára, miközben idén csak 0,75 százalékos elsődleges többletet kellene elérniük, míg jövőre 2 százalékot, és csak 2017-től kellene elérniük a 3,5 százalékot. Ezt a piac kitörő örömmel fogadta, és most sokkal közelebb látja a megegyezés lehetőségét. Így a CDS felár a korábbi 22,5 százalékról, 16,25 százalékra zuhant.

A DAX index már tegnap kidugta a fejét a csökkenő trendből, ma reggel pedig a görög fejleményekre hatalmas rallyba kezdett. Ilyen, ha a pozitív technikai képet még a pozitív fundamentális fejlemények is megfejelik (görögök). Így a korrekcióban levő magyar piac is próbálkozik az emelkedéssel a mai napon. Persze közép távon a korrekció folytatódására számítunk.

Nemzetközi hírek
USA
– Új csúcsra futottak az amerikai indexek tegnap a kedvező görög hírek hatására.
– Az Apple több mint egy éve elvetette a TV projektet az ügyhöz közelálló források szerint. Ugyanakkor a cég folyamatosan dolgozik egy set-top box kifejlesztésén és a hozzá kapcsolódó on-line szolgáltatásokon. Carl Icahn szerint a piac továbbra is alulértékeli egyik kedvenc papírját (52,8 millió részvénnyel rendelkezik) és további saját részvény visszavásárlási programot sürget. A guru szerint 2016-ra 12 dolláros EPS-t érhet el a cég 18-as P/E mellett, valamint részvényenként 24,44 dolláros készpénzállománnyal rendelkezik majd, így a cég részvényeinek 240 dollárt kellene érnie.
– A Wal-Mart első negyedéves gyorsjelentése nyitás előtt érkezik. A bevételek 115 milliárd dollárról 116,2 milliárd dollárra emelkedhetnek, az egy részvényre jutó eredmény pedig 1,10 euróról 1,04 dollárra eshet év/év alapon. A cég februárban 0,95-1,1 dollár közötti értéket jelzett előre.
– A lakáspiac állapotát tükröző építési engedélyek és a megkezdett lakásépítések száma érkezik ma a tengerentúlról.

Európa
– Pluszban zártak az európai részvények. A FTSE 100 index 0,12%-ot, a CAC 40 index 0,37%-ot, míg a DAX index 1,29%-ot emelkedett.
– A görög pénzügyminiszter szerint hamarosan megszülethet a megállapodás a hitelezőkkel, és a nyugdíjakra, valamint a bérek kifizetésére is jut majd pénz.
– Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke memo formájában felvázolta a görög megállapodás feltételeit. A reformok implementálására szeptember-október magasságában kerülhet sor, és elsősorban a szociális kiadások és a munkaerőpiac esetében számíthat nagy változásra Görögország. Az elsődleges többlet 2015-re a GDP 0,75%-át, 2017-re pedig 3,5%-át kell, hogy kitegye.
– Ukrajna felgyorsítaná a tárgyalásokat a hitelezőivel. Kijev az államkötvények futamidejének meghosszabbításáról, valamint a hitelösszeg és a kamatok csökkentéséről szeretné meggyőzni a másik oldalt.
– A brit inflációs és kiskereskedelmi statisztika mellett a német ZEW hangulatindex és az eurózónás inflációs adat is érkezik a délelőtt folyamán.

Olaj, arany
– A WTI ma reggel 59,2 dolláron állt, ami azt jelenti, hogy 60 dollár feletti szintről korrigált az árfolyam. A WTI volatilitása (az árak változékonysága) csökkent az elmúlt napokban, mivel a piac kezdi beárazni a nyári kereslet és a kínálat alakulását. Az USA készletei várhatóan 2 millió hordóval csökkentek az elmúlt héten, de még így is rekordmagasságban vannak. A júniusi OPEC ülés is a figyelem középpontjában van, különösen érdekes lehet a líbiai termelés alakulása, ami a polgárháború ellenére napi 500 ezer hordós szintet ért el.
– Az arany ára is kismértékben korrigált 1.223 dollárra. A görög megegyezés lehetőségének tegnapi megemlítése csökkentette a félelmet a piacon, ami negatívan hatott az arany árára. A dollár is gyengült némileg, ami erősítette a kurzust, bár a magas részvényárak miatt ez a hatás alig érvényesült.

Devizák
– Az ausztrál dollár árfolyamában nem volt tapasztalható jelentős elmozdulás annak ellenére sem, hogy az ausztrál jegybank ma megjelent jegyzőkönyve a további kamatvágás lehetőségére utal.
– Az elmúlt napokban a forint volt a leggyengébben teljesítő deviza a régióban. A tegnapi kereskedésben 309 fölött is járt az EURHUF árfolyam, ezzel áttörésre került a 200 napos mozgóátlag jelentette ellenállás, ugyanakkor az emelkedő trendcsatorna továbbra is sértetlen.
– Hiába ígérget a görög pénzügyminiszter, hogy akár már egy héten belül is megállapodhatnak a hitelezőkkel, a devizapiac szerepelői nem nagyon hittek neki, ami a dollár erősödésében is tetten érhető volt. Az EURUSD az 1,15-ös ellenállás közelében fordult le, és ma reggel már 1,13-on jegyzik az EURUSD devizapárt.

Távol-Kelet
– A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 2,7%-ot emelkedett. A mai jó teljesítménynek köszönhetően a japán részvényindex ismét 20ezer pont fölé emelkedett.
– Az ausztrál jegybank legutóbbi üléséről ma megjelent jegyzőkönyv alapján a jegybank hajlandó további kamatvágásokra a jelenlegi 2%-os szintről is, bár hivatalos irányelvet nem fogalmaztak meg a kamatdöntésnél. Az ausztrál jegybank június 2-án tartja következő kamatmeghatározó ülését.
– Holnap jelenik meg a japán első negyedéves GDP, ami a várakozások szerint 1,5%-os növekedést fog mutatni.
– A kínai részvénypiacon ma elsősorban az eddig lemaradónak számító pénzügyi szektort vették meg a befektetők.

Határidős piacok
– Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel. EUR/HUF (napi felbontás)

Vállalati hírek
– A Standard & Poor’s hitelminősítő megerősítette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank BB besorolását, a kilátásokat pedig stabilról pozitívra változtatta. A lépés nem váratlan azután, hogy a hitelminősítő Magyarország szuverén adósbesorolását BB+-ra minősítette fel márciusban. A hitelminősítő indoklásában kiemelte, hogy a magyarországi ingatlanpiaci árak és a bankok ezzel összefüggő eszközminőség- problémái elérték mélypontjukat. Az OTP orosz és ukrán érdekeltsége idén is veszteséges marad.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”